Dansker buret inde på Costa del Sol: Fængslet to år uden retssag

Kvalte ifølge spansk politi sin kæreste på hotel: Bror besøger 53-årig mistænkt i fængslet, hvor han sidder på andet år uden rettergang

Dansker buret inde på Costa del Sol: Fængslet to år uden retssag

Her ankommer den 51-årige til politistationen. (Video: Anthon Unger)

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

En midaldrende dansker fra Amager har fejret to fødselsdage bag tremmer i et centrale arresthus i Alhaurin de la Torre uden for Malaga.

Der er ikke meget at fejre. Manden er sigtet for at have kvalt og dræbt sin 40-årige kæreste Anne på et hotel i feriebyen Torre del Mar i juni forrige år. Næsten to år efter er den alvorlige sag dog ikke afgjort - der er end ikke rejst tiltale mod danskeren.

Ifølge spansk politi blev kvinden kvalt mellem klokken 02.00 og 03.00 natten til søndag 21. juni 2015.

Næste morgen stod den nu varetægtsfængslede pludselig ved receptionen i hotel-lobbyen på BQ Andalucia Beach og fortalte nervøst på engelsk, at hans kæreste ikke trak vejret.

Nino: Da jeg vågnede var der politi og ambulancer udenfor

Hotel-direktøren løb sammen med manden op til hotellets øverste etage, hvor synet af et kvindelig i et syndigt rod ramte ham. Den dengang 51-årige kæreste blev anholdt og sigtet for drabet.

Håber, han kommer ud
I dag er han 53 år og holder trods sagens alvorlige karakter og ventetiden humøret nogenlunde højt:

- Det er han nødt til. Jeg tror, han har fundet sig en eller anden form for rutine. Så har det hjulpet lidt, at han har lært lidt spansk, fortæller hans storebror, som ikke ønsker sit navn frem, til Ekstra Bladet.

51-årig dansker fængslet for drab i Spanien

Dansker-drab: Var i byen med ven, før Anne døde Broren og en niece venter utålmodigt på at få sagen i gang:

- Vi håber jo, han kommer ud, hjem og er fri. Det er udgangspunktet, men man kan ikke vide, hvad der bliver dømt. Indtil videre er der berammet et møde omkring 1. juni, der skal afgøre, hvad der skal ske indtil den officielle retssag i gang. Vi er bare glade for, at der sker noget, men det har vi også tidligere fået at vide, uden at der skete noget, så optimismen bobler ikke ligefrem i os, fortæller broren, som ikke vil løfte sløret for, hvordan broren stiller sig til anklagerne.

Sigtet for kærestedrab: Her skal dansker spærres inde

Besøgt bror flere gange
Han har besøgt sin drabssigtede bror et par gange i det kæmpestore fængsel, hvor den drabsmistænkte siden anholdelsen er blevet flyttet rundt internt.

Han er ifølge sin broren nu havnet et sted med fornuftige forhold:

- De har noget udgang og forskellige muligheder. Generelt set får de mad, selv om der vist afhænger af fængslets økonomi, hvor god maden er. Men det snakker han ikke så meget om mere, for han er nødt til at finde ind i en form for rutine, siger broren, som tilføjer, at den sigtede læser en del:

- Så har han gået til nogle spanskkurser, og så underviser han nogle af de andre i engelsk.

Dansker-drab: Var i byen med ven, før Anne døde

- Han har i fængslet ikke kontakt til andre danskere, men andre udenlandske indsatte, fordi han sidder i et modul med andre udlændinge. Og det er godt, for det er lettere at tale engelsk end spansk. Især i begyndelsen var det svært for ham at snakke med folk, fordi han ikke kunne spansk.

Dansker fængslet på 8. måned: Mistænkt for at kvæle kæreste i ferieparadis

Korte opkald og breve
Også den drabsmistænktes niece har langt om længe fået kontakt til sin onkel.

- Vi skriver sammen.  Det er en meget langsom proces dernede. Han skriver blandt andet, at han skal have øje på hver en finger og øjne i nakken, fordi han er udlænding.

Dansker-drab: Var i byen med ven, før Anne døde

Engang imellem får den varetægtsfængslede lov til at ringe hjem til sin bror. Opkaldet må ikke vare længere end fem minutter - derudover er der mulighed for almindelige brevveksling.

På vej i retten
- Sagen står overfor at blive sendt for retten og afventer derefter berammelse, siger en ansat ved Tribunal Superior de Justicia de Andalucía til Ekstra bladet.

- Er det normalt, at der går to år?

- Ja, nogle gange, når skal der foretages retslige og tekniske undersøgelser mellem forskellige myndigheder. Så kan der være brug for informationer fra udlandet. Det tager også tid, og når svarene så kommer, skal de oversættes. Men sagen er på vej i retten, lyder det fra domstolskontoret i Granada.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har danskeren nægtet sig skyldig i anklagerne, og ifølge spanske medier har han under retsmøder forklaret, hvordan kæresten skulle have forsøgt at hænge sig i ledningen til en hårtørrer.

Det har tidligere været fremme, at en del af mistanken mod manden bygger på, at han har givet modstridende forklaringer til politiet.

Jeg har set mange døde, men intet som dette

Kendt af dansk politi
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har den 53-årige tidligere været i dansk politis søgelys, blandt andet i forbindelse med narkohandel og kørsel i narkopåvirket tilstand.Ny mystik om dansk kvindes ferie-død

På intet tidspunkt har han dog ifølge Ekstra Bladets oplysninger været mistænkt for en så alvorlig forbrydelse, som han står overfor i Malaga lige nu.

Dansker-drab: Var i byen med ven, før Anne døde

Ekstra Bladet har gentagne gange bedt om Udenrigsministeriets Borgerservices kommentarer om sit eventuelle engagement i den danske statsborgers sag. Det har dog ikke været muligt at få oplysninger om sagen via den danske myndighed.

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.