Dansker død: Livsfarlig Youtube-leg udbredt i USA

Car surfing - hvor man befinder sig uden på en kørende bil - meget populært i USA - Sikker Trafik advarer mod de livsfarlige bil-stunts

Så sent som i begyndelsen af april i år blev den 18-årige Lupo Benson dræbt, da han gled ned fra biltaget og slog hovedet i asfalten.Foto: Kent-Meridian High School
Så sent som i begyndelsen af april i år blev den 18-årige Lupo Benson dræbt, da han gled ned fra biltaget og slog hovedet i asfalten.Foto: Kent-Meridian High School

Ved du noget? Mail 1224@eb.dk eller sms/mms 1224 til alm. takst

Det var et velkendt og livsfarligt bil-stunt, som torsdag aften kostede en 21-årig mand livet ved Ørnhøj i Vestjylland.

Den 21-årige kravlede sammen med en kammerat i kådhed op på taget af bilen. De røg begge af under kørslen og den 21-årige blev ramt af en modkørende bil.

Bil-stuntet er kendt som 'Car surfing' og er ganske populært i USA, hvor mange unge siden midten af 1980-erne har mistet livet eller er blevet invaliderede, når de er faldet eller er blevet kastet af bilerne.

Billedet her viser en 18-årig amerikansk carsurfer, kort før han mister livet. Han ryger af bilen og banker hovedet mod asfalten, hvilket slår ham ihjel. (Foto: KENT-MERIDIAN HIGH SCHOOL) Krimi Livsfarlig Youtube-leg koster ung dansker livet: Politiet advarer på det kraftigste

Ikke udbredt i Danmark
I Danmark er stuntet dog ikke særlig udbredt i følge Jesper Sølund, der er dokumentations-chef i Sikker Trafik.

- Jeg har læst om den tragiske ulykke. Og det er jo komplet sindssygt at kravle rundt på en kørende bil. Det er også livsfarligt. Heldigvis kender vi ikke meget til fænomenet i Danmark, siger Jesper Sølund til Ekstra Bladet.

- For år tilbage havde vi nogle unge, som hoppede op på S-togene. Men det stoppede hurtigt. Og så har de unge også  kørt 'Kylling', hvor man kører direkte mod hinanden for at se, hvem der til sidst viger. Men jeg kender ikke til andre eksempler med 'Car surfing' i Danmark.

Nu kan det jo også være svært at rubricere den slags i statistikken. Under alle omstændigheder vil jeg stærkt opfordre de unge til at lade være. Det er jo livsfarligt, siger Jesper Sølund.

Kroppen kastes frem
Dokumentations-chefen henviser til, at kroppen bliver kastet frem med samme hastighed, som bilen kører.

- Hastigheden skal faktisk ikke være særlig høj før der opstår livstruende og alvorlige skader. Særligt farligt er det, hvis man rammer noget.

Dillen tog for alvor fart blandt de uge i USA i midten af 1980-erne, hvor flere af de såkaldte ghost-rider film kom frem.

Også stjernerne på TV-programmet Topgear har haft gang i Car Surfing.Foto: Topgear
Også stjernerne på TV-programmet Topgear har haft gang i Car Surfing.Foto: Topgear
 

Video-spil menes også at have været med til at inspirere de unge til 'Car surfing.'

Mange dræbt i USA
Der findes angiveligt ingen samlet statistik over, hvor mange unge, der gennem årene er blevet dræbt i USA ved 'Car surfing.'

I følge Washington Post blev der dræbt mindst syv unge sidste år i perioden januar til oktober.

I 2008 fastslog en officiel rapport udarbejdet af de amerikanske sundheds-myndigheder, at mindst 58 unge car-surfere blev dræbt i perioden 1990-2008. Mindst 41 blev kvæstet, da de røg af de kørende biler.

Hovedparten af de livsfarlige bil-stunt fandt sted i Midtvesten og i den sydlige del af USA. Syv ud af ti dræbte eller kvæstede var mænd.

Mange videoer på nettet
På de sociale medier er der talrige fotos og videoer af unge, som morer sig med at køre rundt siddende eller stående på taget af bilerne.

Så sent som i begyndelsen af april i år blev den 18-årige Lupo Benson dræbt, da han gled ned fra biltaget og slog hovedet i asfalten.

Foto: Kent-Meridian High School
Foto: Kent-Meridian High School
 

Ulykken fandt sted ved Kent-Meridian High School i Washington i USA.

Vidner fortæller, at bilen drønede rundt med den 18-årige mand på taget. Da bilen pludselig stoppede, blev han slynget af.

Lupo Benson døde næste dag på hospitalet uden at være kommet til bevidsthed.