Dansker dømt for fem drab

Psykisk syg dansker er nu kendt skyldig i fem knivdrab i Norge og skal fremover opholde sig på en lukket psykiatrisk afdeling

Se det ske: Espen Andersen Bråthen affyrer tre pile i Coop Extra i Kongsberg
Følg Krimi

Den 38-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen var manden bag de fem knivdrab på én mand og fire kvinder en oktoberaften sidste år i den norske provinsby Kongsberg.

Det fastslår retten i Hokksund Tinghus i en 56 sider lang, skriftlig dom, som norsk presse og Ekstra Bladet har modtaget som epost. Det skete i direkte forlængelse af, at dommen her til morgen blev forkyndt for Espen Andersen Bråthen.

Den skriftlige dom er forkyndt for Espen Andersen Bråthen, som siden sin anholdelse har befundet sig på en lukket psykiatrisk afdeling. Privatfoto
Den skriftlige dom er forkyndt for Espen Andersen Bråthen, som siden sin anholdelse har befundet sig på en lukket psykiatrisk afdeling. Privatfoto

 

Men den åbenlyst uligevægtige mand, der er diagnosticeret med kroniske vrangforestillinger og som paranoid-skizofren, er uegnet til straf. Det har hans forsvarer Frederik Neumann og statsadvokat Andreas Christiansen hele vejen igennem været enige om.

Det betyder dommen

Espen Andersen Bråthen er dømt til tvungen psykisk behandling efter norsk straffelovs § 62.

Sanktionen idømmes i stedet for fængselsstraf til personer, der var utilregnelige, da gerningen blev begået, og som har begået eller forsøgt at begå personfarlig kriminalitet, har begået gentagne alvorlige lovovertrædelser og der er overhængende risiko for ny kriminalitet.

Det er sygehuset, der har ansvaret for at gennemføre særsanktionen. Det vil sige, at sygehuset er ansvarlig både for behandling og for at forhindre nye lovovertrædelser.

Hvis man er dømt for personfarlig kriminalitet, og anklagemyndigheden mener, at der er nærliggende fare for nye lovovertrædelser, kan anklagemyndigheden bringe sagen for retten, som afgør, om sanktionen kan fortsætte i tre år mere.

Det er kun domstolen, der kan beslutte, at sanktionen skal forlænges.

Der er ingen øvre grænse for, hvor længe sanktionen kan forlænges på denne måde.

Kilde: Helsedirektoratet

Det er derfor ikke overraskende, at dommens konsekvens er en behandlingsdom, som påtvinger ham en fremtid som patient og beboer på en lukket psykiatrisk institution. Læs meget mere om det her.

Espens glidebane: Kriminalitet, våben og sygdom

Den nu dømte Espen Andersen Bråthen har en småkriminel fortid.

I 2020 trængte han ind i sine forældres hjem i Norge og truede med at slå sin far ihjel med en revolver, som han efterlod i en sofa. Det kastede et besøgsforbud af sig.

Han blev desuden tilbage i 2012 idømt 60 dages betinget fængsel for blandt andet et museumsindbrud og for køb og forbrug af hash.

VG har beskrevet, hvordan den konverterede muslim for to år siden trænede med slagvåben.

Den norskfødte søn af en dansk mor og en norsk far har dansk statsborgerskab. Han har flere gange været på ferieophold i Danmark.

Familien var ifølge norske medier klar over, at han var psykisk syg, men han var utilbøjelig til at tage medicin. I sin ungdom stod han i lære som kok. Siden han var ganske ung, har han ikke haft fast arbejde.

Efterretningstjenesten PST registrerede i 2018, at danskeren var ude i en radikalisering og kunne udføre 'et lavskalaangreb' i Norge.

Kilder: Dagbladet, VG, norsk TV2

Trusler og drabsforsøg
Manden er også officielt fundet skyldig i at stå bag en række trusler og 11 drabsforsøg med knivkast og pileskud affyret med den kraftige bue, han havde med sig, da han med hans egne ord gik ud i byen 'for at dræbe folk' den aften i oktober efter klokken 18.

Ekstra Bladets reporter var til stede i retten, da han allerede under sin første forklaring i sidste måned erklærede, at han var 'skyldig i det hele'.

Her er de fem drabsofre, som alle blev stukket ihjel i Hyttegata i Kongsberg. Det er fra venstre Andrea Meyer, Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund, Gun Marith Madsen og Gunnar Erling Sauve. Foto: Ritzau Scanpix
Her er de fem drabsofre, som alle blev stukket ihjel i Hyttegata i Kongsberg. Det er fra venstre Andrea Meyer, Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund, Gun Marith Madsen og Gunnar Erling Sauve. Foto: Ritzau Scanpix

Hans umiddelbare motivation for at slå folk ihjel, som han mødte vilkårligt, var en åbenbaring. Han følte, at han måtte tage andre menneskers liv for selv at blive genfødt og undgå at blive blind. I flere måneder op til de fatale handlinger havde han efter eget udsagn smerter bag øjnene.

Følelseskold og rolig
Espen Andersen Bråthen trænede i den periode med knive, bue og pile og forberedte sig også mentalt på at gå i aktion.

Espen Andersen Bråthen blev fanget af overvågningskameraer i den Coop Extra-butik, hvor han lagde ud med at affyre pile efter kunder og senere politifolk. Politifoto
Espen Andersen Bråthen blev fanget af overvågningskameraer i den Coop Extra-butik, hvor han lagde ud med at affyre pile efter kunder og senere politifolk. Politifoto
 

Espen Andersen Bråthen er tidligere straffet for småkriminalitet. Han konverterede for en del år siden til islam og kom i 2018 i den norske efterretningstjenestes søgelys, da han i en youtube-video advarede om, at noget forfærdeligt var på vej.

Manden har siden sin anholdelse været underlagt omfattende medicinering. Han fremstod under retssagen rolig men også følelseskold og fysisk udtryksløs. I en erklæring garanterede han, at han angrede sine handlinger og aldrig ville 'slå ihjel igen'.

Men retten lægger til grund, at flere psykiatriske eksperter har fastslået, at Bråthen fortsat har psykotiske symptomer og udgør en potentiel fare for omgivelserne.

Den nu dømte mand har en dansk mor og en norsk far. Han har boet i Norge hele sit liv.

Terroristen og psykopaten: Dansker kan dø i fangenskab

En dødbringende halv time

Det norske medie VG har ved hjælp af politirapporter kortlagt en tidslinje for de dødbringende 35 minutter onsdag 13. oktober sidste år i Kongsberg:

18.12: Politiet får den første melding om, at en person går rundt i byens centrum med bue og pil. En politibetjent i civil og flere andre bliver angrebet i dagligvarebutikken Coop Extra i Myntgata. Tre patruljevogne køres i stilling.

18.17: Melding om 'livstruende vold'. Politifolk i området får besked på, at de skal reagere uden tøven for at redde menneskeliv.

18.18: Gerningsmanden er for første gang i kontakt med udkommanderede politifolk i Coop Extra. Flere af dem bliver beskudt med pile, og de går i dækning og mister igen kontakten med bueskytten.

18.22: Op imod 22 politibetjente indleder en desperat jagt på gerningsmanden.

18.25: Drabet på den første af fem personer sker i Hyttegata. Det viser sig, at gerningsmanden også er bevæbnet med knive.

18.28: Politiet melder offentligt ud, at folk i centrum skal holde sig inden døre, og at ordensmagten ikke har kontrol med den bevæbnede mand.

18.45: En beboer i Hyttegata hører, hvad han senere beskriver som en kvindes 'dødsskrig'.

18.47: Gerningsmanden bliver konfronteret af politifolk. En betjent affyrer varselsskud, før manden anholdes og identificeres som Espen Andersen Bråthen.

 

 

Læs mere om drabssagen:

Morder-træning: Sådan lærte Espen at dræbe

Øjenvidne til knivdrab: Han var som et dyr

Dansker efter fem knivmord: - Det her er jihad

Dansk drabsmand: Her er alle hans våben

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind