Dansker i Berlin: Det lød som en bombe der sprang

Rami Kassem er med sin kone og et vennepar i Berlin og var helt tæt på episoden, hvor lastbil pløjede ind i menneskemængde

Optagelser fra stedet viser minutterne efter, lastbilen pløjede igennem julemarkedet. (Video: AP/Privatoptagelser)

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

32-årige Rami Kassem, København, havde lige spist Hasselbach-kartofler, som han havde købt i en bod under City Weihnachtsmarkt i Berlin, da han og hans kone hørte et enormt brag.

Braget viste sig senere at være fra den lastbil, som bragede ind i en menneskemængde på julemarkedet i Tysklands hovedstad og efterlod sig et spor af død og ødelæggelse. Ni er meldt dræbt og flere end 50 kvæstet som følge af det, der lader til at være en bevidst handling af en nu anholdt chauffør i den polsk indregistrerede lastbil.

- Der kom et kæmpe brag. Min kone reagerede først ved at sige, at det lød som fyrværkeri. Så fortalte jeg hende, at fyrværkeri ikke lyder sådan. Det lød mere som en bombe, siger Rami Kassem til Ekstra Bladet.

Var på shoppingtur
Han er i Berlin sammen med sin kone på forlænget weekend uden børn. Med på turen er også et andet vennepar. Mandag aften var de på shoppingtur i det center, der ligger i forbindelse med Die Gedächtniskirche.

- Vi var lige kommet ud fra kirken, da det skete. 20 minutter før havde vi købt kartofler på pind i en af julemarkedets boder, siger Rami Kassem.

Ni er dræbt og flere end 50 kommet til skade. Foto: AP
Ni er dræbt og flere end 50 kommet til skade. Foto: AP

Så ramte lastbilen. Og det, der tidligere var et hyggeligt marked med hundredvis af glade familier og turister, som gik omkring med poser med indkøbte souvenirs og julegaver, blev pludselig og på kort tid til et katastrofeområde.

- Vi så en masse mennesker løbe og halte. Og der var lynhurtigt masser af politi, siger Rami Kassem.

Mange danskere
Umiddelbart efter det skete har selskabet besluttet at sætte kurs mod Danmark. De har derfor checket ud fra det hotel, de boede på. Ifølge Rami Kassem er der mange danskere i Berlin i disse dage.

- Alene på det hotel, vi boede på, var der to danske familier. Og der var mange biler med danske nummerplader også, siger Rami Kassem.

Undervejs på vej mod Danmark har Rami Kassem holdt ind på en rasteplads.

Ifølge Rami Kassem var vejen ud af Berlin flere steder spærret, så han ikke kunne bruge sin navigator. Foto: Rami Kassem
Ifølge Rami Kassem var vejen ud af Berlin flere steder spærret, så han ikke kunne bruge sin navigator. Foto: Rami Kassem

- Her måtte jeg lige ryge et par smøger. Vi sidder og taler om, at det kunne være os, der var blevet ramt. Det er simpelthen så uhyggeligt, at det kommer så tæt på. Først Frankrig, så Tyskland. Vi frygter, at det også kommer til Danmark, siger Rami Kassem med henvisning til, at en lastbil på lignende måde ramte en menneskemængde i Nice, Frankrig, i sommer. Her blev 86 dræbt.

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice har den danske ambassade i Berlin ikke fået meldinger om, at der skulle være danskere blandt de dræbte eller tilskadekomne. Ambassaden er løbende i dialog med de tyske myndigheder og får meldinger, efterhånden som identiteten på de tilskadekomne bliver kendt.

1 af 3 (Foto: AP/ Privatfoto)
2 af 3 De tyske myndigheder arbejder ud fra en teori om, at det er terror, der ligger bag de dramatiske begivenheder. Foto: AP
3 af 3 Rami Kassem har været på forlænget weekend i Berlin med sin kone og et vennepar. De er nu på vej hjem. Privatfoto