Dansker i Sydney: Vi frygter det værste

Dansker fortæller til Ekstra Bladet, at gaderne er øde omkring gidseldramaet på café i Sydney

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Befolkningen i Sydney frygter, at en større terroraktion er i gang, efter en gidseltager har taget omkring 40-50 gidsler på en café i byen.

Det fortæller Carina Jakobsen, som arbejder i et eventfirma få hundrede meter fra caféen.

- Der er en trykket stemning. Alle er på vagt og frygter, at der vil ske noget større, man kan godt mærke, at alle er klar over, hvad der foregår, siger Carina Jakobsen til Ekstra Bladet.

Hun er i et praktikforløb i et eventfirma i den australske storby.

- Jeg rejser hjem på juleferie på onsdag, men jeg har ikke talt med min familie endnu, da de stadig sover,men der går nok ikke længe, før min far ringer. Og jeg har da også læst på facebook, at andre danskere skriver, at de er ok, fortæller Carina Jakobsen.

De fleste firmaer i området omkring caféen er lukkede og borgerne opfordres til at tage hjem inden myldretiden.

- Den offentlige transport er lukket, og vi er blevet opfordret til at tage hjem inden myldretiden, så jeg tager nok hjem om en times tid, siger Carina Jakobsen.

Ud over den offentlige transport er Sydneys primære færdselsåre Harbour Bridge ligeledes blevet lukket i sydgående retning.

Terror Her er gidseltageren

Specialstyrker har omringet cafeen på Martins Place. 
(Foto: AP) Krimi Frygt for terror: Operahus evakueret i Sydney efter 30 personer holdes som gidsler på café

Angiveligt har en eller flere gerningsmænd taget pt. ubekræftet men anslået 30-40 personer som gidsler i den berømte chokoladeforretning Lindt Chokolade, der ligger på Martin's Place og fungerer som en populær café.

Det danske konsulat ligger tæt på operahuset og få gader fra den café, hvor et ukendt antal personer holdes indespærret af en bevæbnet mand.

- Det startede med, at en lille del af byen blev lukket ned, så var det en større del, og nu er endnu flere gader blevet lukket for al trafik, fortæller generalkonsul Michael T. Hansen fra det danske konsulat i den australske storby til Ritzau.

Som noget af det første besluttede politiet at lukke Sydneys ikoniske operahus. Normalt vrimler området ved Sydneys største turistattraktion med mennesker.

- Der er ingen aktivitet derovre. Der er ingen mennesker tæt på bygningen, men flere politibåde cirkulerer i området.

Det amerikanske konsulat blev som en af de første bygninger evakueret og Michael T. Hansen fortæller, at en filial af den amerikanske kaffekæde Starbucks tæt på konsulatet nu også er lukket.

- Jeg har tilbudt mine medarbejdere, at hvis de føler sig usikre og hellere vil tage hjem til deres familier, så skal de gøre det. Men alle her på konsulatet føler sig trygge, siger han.

Konsulatet råder på sin hjemmeside danskere i Sydney til at være lidt mere opmærksomme end ellers, så længe det er uvist, hvad årsagen til gidseltagningen er.

- Der kan jo være tale om et almindeligt røveri, der er endt i en gidseltagning. Men alle de her rygter skaber jo frygt og usikkerhed. Men politiet har håndteret det utroligt flot., siger Michael T. Hansen.

Carina Jakobsen har fået tilbudt en fast stilling i eventfirmaet og rejser tilbage til Sydney efter jul.

Befinder du dig i Sydney tæt på L indts Cafe og chokoladeforretning eller Martin's Place shoppinggade, så kontakt os på 1224@eb.dk