Dansker kræves udleveret til Polen: Sigtet for svindel og hvidvask

Anholdt på internationalt 'spærrekort' - nægter sig skyldig og ønsker ikke at blive udleveret til Polen

I følge Ekstra Bladets oplysninger er det Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego - forkortet ABW -der står for efterforskningen i sagen. 
Foto: ABW.GOV.PL
I følge Ekstra Bladets oplysninger er det Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego - forkortet ABW -der står for efterforskningen i sagen. Foto: ABW.GOV.PL
Følg Krimi

Ved du noget om sagen, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

En 49-årig dansker sidder netop nu og sveder i et dansk arresthus i forbindelse med, at han kræves udleveret til Polen.

Her mistænkes JML for bedrageri, dokumentfalsk og hvidvask af penge, fremgår det af retsbogen fra grundlovsforhøret, der blev holdt ved Retten i Helsingør den forgangne uge. Han blev fremstillet, efter at polske myndigheder i oktober i fjor havde udstedt en international arrestordre på ham.

Den 49-årige bor ikke i Danmark, men har opholdt i nogle år i udlandet, fremgår det af retsbogen. Dels London og også Dubai. Nu bor han i Marbella på den sydspanske solkyst.

For en kort bemærkning var han i weekenden i Danmark til en familiefest, da han blev anholdt af politiet i anden anledning.

Her slog man hurtigt fast, at der var et internationalt 'spærrekort' på ham, og dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør, hvor Polen altså kræver ham udleveret i forbindelse med de påståede økonomiske forbrydelser.

Nægter at lade sig udlevere
Af retsbogen fremgår det ikke, hvor mange penge, det drejer sig om. Men angiveligt drejer det sig om et større millionbeløb - og dermed er han en 'bandit i habit' i storslem-klassen, hvis de polske beskyldninger holder stik.

Den 49-årige nægter at lade sig udlevere frivilligt. Med sit kendskab til de polske forhold ønsker han ikke deltage i sagens opklaring der, fremgår det af retsbogen.

Han er dog villig til at forklare sig via videolink, fremgår det.

Han nægter at kende noget til sagen, men forklarer at han har deltaget i enkelte kundemøder med to selskaber, der ikke navngives i retsbogen. Angiveligt fik han ikke noget for deltagelsen i de omtalte møder.

Ved grundlovsforhøret forklarede han, at han ikke havde hørt om sagen, før han pludseligt blev anholdt i Danmark.

Blev varetægtsfængslet
Grundlovsforhøret sluttede dog med, at han blev varetægtsfængslet indtil de juridiske spilfægterier om udleveringen var afklaret.

Fængslingen skete blandt andet med begrundelse i, at han ikke bor i Danmark, og at 'der er bestemte grunde til at antage, at han vil unddrage sig forfølgningen', som det lyder i retsbogen.

Som nævnt er han bosiddende i Spanien, hvor hans aktiviteter inkluderer to store byggeprojekter samt handel med olie.

Tidligere har han gjort sig i den danske forretningsverden, hvor han også har en personlig konkurs bag sig.

Pudsigt nok havde han del i det firma, der havde entreprisen, da Helsingør Byret for en årrække siden flyttede ud til de nye lokaler i udkanten af sundbyen.

Tidligere var der lagerhal for Mitsubishi i bygningerne, og her havde han del i ombygningen fra lager til retsbygning.

Nu fik han så mulighed for selv at prøve faciliteterne.

Efterforskes af polsk sikkerhedstjeneste

I følge Ekstra Bladets oplysninger er det den polske sikkerhedstjeneste Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego - kort ABW - der står for efterforskningen af sagen, der inkluderer mistanke om bedrageri, dokumentfalsk og hvidvask af penge.

I Polen er ABW ansvarlig for Polens indenrigs sikkerhed. Det inkluderer efterforskning af sager, der handler om terror, våben- og narkosmugling, organiseret kriminalitet og altså tung økonomisk kriminalitet.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind