Annonce:
Annonce:

Dansker tiltalt for folkemord: Bankede folk ihjel med køller

49-årig dansker tiltalt for at banke folk ihjel med køller. Nægter at blive udleveret til hjemland

800.000 mennesker blev dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994. Nu indhenter fortiden tilsyneladende en 49-årig flygtning i Danmark. Foto: Sven Torfinn
800.000 mennesker blev dræbt under folkemordet i Rwanda i 1994. Nu indhenter fortiden tilsyneladende en 49-årig flygtning i Danmark. Foto: Sven Torfinn
Annonce:
Følg Krimi

Lagerarbejder fængsles i sag om folkedrab

RETTEN I HILLERØD (Ekstra Bladet): Forbrydelser mod menneskeheden, folkedrab, masseudryddelse. Det er, hvad en dansk 49-årig mand her til morgen blev mødt med af anklager.

Det er fortiden men mere konkret afdelingen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der i går indhentede manden, der er flygtning fra Rwanda.

Siden 2014 har Wenceslas Twagirayezu været efterstræbt af de rwandiske myndigheder, der har krævet ham udleveret fra Danmark, hvor sagen har været efterforsket i dybeste hemmelighed siden.

Kræver dansk statsborger udleveret for folkedrabet i Rwanda

Annonce:

Deltog i planlagte massehenrettelser
I går morges blev han anholdt i sit hjem og for øjnene af sin rwandiske kone anholdt. Her til morgen sidder hun og en 19-årig søn på tilhørerrækkerne og følger den 49-årige Twagirayezu, der har taget plads foran dommer og statsanklageren, der vil have den danske lagerarbejder i Atea varetægtsfængslet.

Med reference til anklageskriftet, der er udstedt fra Rwanda, gennemgik senioranklager Martin Stassen nogle af de uhyrligheder, som danskeren er tiltalt for ved flere konkrete episoder som en del af folkemordet i Rwanda i 1994.

Blandt andet fremførte anklageren, at den dengang 27-årige har deltaget i planlagte angreb på tusinder af tutsier:

I ét tilfælde mellem 8.-12. april 1994, hvor han udstyret med en riffel angreb en kirke, hvor 3000 civile havde søgt tilflugt, og hvor 1000 vurderes dræbt.

På kun tre måneder blev omkring 800.000 tutsier og moderate hutuer slået ihjel af ekstremistiske hutuer og deres medløbere i Rwanda, og millioner af mennesker blev drevet på flugt.

Annonce:

Bankede folk ihjel med køller
Det blev også afsløret, at han er anklaget for at have tvunget studerende og lærere fra St. Fidel Instituttet ud i busser og kørt dem væk og senere deltaget i en massehenrettelse, samt et angreb på et universitet, hvor han sammen med 200 angribere, var med til at slå 1000 andre tutsier ihjel.

- Jeg har fanget tre kakerlakker, skulle Wenceslas Twagirayezu have sagt ved endnu en episode den 12. april 1994, hvor han ved en vejspærring mødte en overordnet.

Wenceslas Twagirayezu havde ifølge tiltalen to tutsi-kvinder og en mand på slæb.

- Hvorfor har du ventet så længe med at slå dem ihjel?, replicerede den overordnede.

Herefter samlede Twagirayezu straks en kølle op og bankede løs på de tre personer, så de døde af det.

Også ved en anden episode den 7. april under folkemordet, skulle han på ordre fra en øverstbefalende, have dræbt en kvinde og hendes spædbarn efter kølleslag mod deres hoveder. 

Sønnen: - Det er grotesk
Under retsmødet sad den 49-årige, der var nydeligt klædt i skjorte og habit mellem sin tolk og forsvarer Bjørn Elmquist, og rystede på hovedet over tiltalen.

Annonce:

Ved grundlovsforhøret, der startede kl. 9.15, krævede senioranklageren at visse dele af hans fremlæggelse blev holdt for lukkede døre. Det drejer sig om udsagn fra i alt 25 vidner, som er blevet afhørt om konkrete episoder, hvor Wenceslas Twagirayezu skulle have ageret brutal forbryder.

Wenceslas Twagirayezu, er hverken sigtet eller tiltalt ifølge dansk lov men kræves varetægtsfængslet på baggrund af en international arrestordre. Twagirayezu nægter sig skyldig i alle anklager og modsatte sig dermed varetægtsfængslingen. 

- Det er helt grotesk. For det er løgn. Jeg ved, at min far aldrig kunne finde på at gøre sådan noget, sagde hans 19-årige søn til Ekstra Bladet i en pause i retsmødet og hævdede, at anklagerne stred mod det faktum, at faderen har mange tutsi-venner.

Selv udtalte den 49-årige fra sin plads i midten af retten:

- Dette er et hævntogt, fordi jeg har vidnet i en international retssag i Arusha. Men hvis jeg bliver udleveret, så vil jeg acceptere, at det er min tid til at dø.

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: