Datter fik sex-beskeder på Facebook - mor blev meldt til kommunen

Klam chat: Jeanette Dillonaiers 11-årige pige modtog en sexkrænkende video og beskeder fra en fremmed på Messenger – politiet gjorde intet, men underrettede de sociale myndigheder

Jeanette Dillonaier blev meldt til kommunen, efter hendes 11-årige datter modtog klamme beskeder på Facebook. (Foto: Henning Hjorth)
Jeanette Dillonaier blev meldt til kommunen, efter hendes 11-årige datter modtog klamme beskeder på Facebook. (Foto: Henning Hjorth)

En politianmeldelse om særdeles grænseoverskridende beskeder til en kun 11-årig pige på Facebook fik uventede konsekvenser for anmelderen – pigens mor.

Politiet valgte at lægge sagen ned, men før de gjorde det, underrettede politiet de sociale myndigheder. Myndighederne reagerede ved at indkalde moderen, Jeanette Dillonaier, til et møde om datterens færden på de sociale medier.

- Jeg blev så rasende. Vi har ikke gjort noget forkert, vi har bare bedt om hjælp, fortæller Jeanette Dillonaier.

Hun undrer sig over myndighedernes opførsel i sagen. I stedet for at jagte den pædofile blev hun stillet til regnskab.

’Webcam-sex’, ’Undertøj-farve’, ’Sex’ og ’Send vaginavideo’.

Send nøgenvideoer
Sådan lød beskederne, der også indeholdt en video af et erigeret lem. Beskederne blev sendt i december til datteren over chatfunktionen Messenger, der er knyttet til Facebook.

Selv om datteren svarede ’stop, jeg er en lille pige. Lad mig være’, fortsatte den perverterede mand ufortrødent.

Krænkeren forsøgte flere gange at ringe den 11-årige pige op, ligesom han på Facebook sendte hende venneanmodninger og opfordrede hende til at sende nøgenvideoer af sig selv. Alle beskederne var skrevet på dansk, men datteren havde aldrig hørt om ’Kaya Jun’ før.

Til sidst brød datteren sammen over for forældrene.

Jeanette Dillonaier kontaktede politiet, og nogle dage senere var mor og datter til afhøring.

Her fortalte hun politiet, at langt størstedelen af datterens klassekammerater har en Facebook-profil. Hun opgav navnene, så betjenten selv kunne følge op på det, og understregede samtidig, at der ikke findes nogen lovgivning om de sociale medier i Danmark.

Ingen dansk lovgivning
- De spurgte til, hvorfor en pige på 11 år havde Facebook. Jeg svarede, at det har alle i hendes klasse, og at min datter kun brugte Facebook til at spille spil og skrive til sine venner på, forklarer Jeanette Dillonaier, der ikke tænkte nærmere over spørgsmålene.

- Jeg har hele tiden haft hendes kode, så det er ikke, fordi hun gør noget uartigt.

En uge efter anmeldelsen ringede den betjent, der havde afhørt familien, til Jeanette Dillonaier for at høre, hvordan datteren havde det.

’Betænksomt’, tænkte Jeanette Dillonaier, der ikke vidste, at betjenten samme dag underrettede Tårnby Kommune om familien.

’Jeg er svært bekymret over forældrenes manglende evne til at beskytte pigen mod den slags, ligesom de tilsyneladende ikke har sat sig ind i reglerne for brug af blandt andet Facebook, herunder aldersgrænse’, stod der i underretningen til kommunen, som Ekstra Bladet har læst.

Føler mig stukket i ryggen
Da Jeanette Dillonaier blev bekendt med underretningen, blev hun mildest talt chokeret. Betjenten havde intet nævnt om den, da han ringede.

- Jeg føler, at han har stukket mig i ryggen. Jeg har ikke gjort noget forkert. Jeg har bedt om hjælp, fordi jeg synes, det er forfærdeligt, hvad der er sket.

Hun har flere gange ringet til den pågældende betjent, men han er aldrig vendt tilbage.

Artiklen fortsætter under billederne herunder, der viser samtalen mellem 'Kaya' og den 11-årige pige.

 

 

Min datter er stadig bange
Efter de ubehagelige beskeder fra ’Kaya Jun’ ændrede Jeanette Dillonaiers 11-årige datter sig fra at være en tryg og glad pige til at blive usikker og bange.

- I dag, flere måneder senere, er hun stadig bange, så vi er begyndt at følge hende i skole. Vi ved ikke, hvordan ’Kaya Jun’ ser ud, eller om han bor i nærheden eller i udlandet. Vi har bare et billede af hans tissemand, fortæller Jeanette Dillonaier.

Kan ikke finde Kaya Jun
18. februar stoppede politiet efterforskningen af sagen. Begrundelsen var, at politiet ’på det foreliggende ikke er i stand til at identificere person bag navnet ’Kaya Jun’.’

I brevet fra politiet stod der desuden: ’Jeg har især lagt vægt på, at Facebook er hjemmehørende i USA, hvorfor en nærmere efterforskning af sagen med henblik på at identificere brugeren af navnet ’Kaya Jun’ vil medføre vanskeligheder, omkostninger og behandlingstider, som ikke står i rimeligt forhold til den straf, som pågældende i givet fald kan forventes idømt.’

Igen blev Jeanette Dillonaier chokeret:

- Til en start kunne de bare trykke på det lille rør på Messenger og ringe vedkommende op med det samme. I stedet vejer de det i lønkroner, at de skal kontakte Facebook for at få en ip-adresse.

Politiet: Ingen kommentar
Hverken Københavns Politi eller Tårnby Kommune ønsker at udtale sig, da der er tale om en personsag.

Ekstra Bladet ville ellers gerne have hørt, om det er almindeligt at underrette kommunen om familier, hvis børn under 13 år har en profil på Facebook.

På Tårnby Kommunes hjemmeside står der:

’Det er aldrig morsomt at erfare, at nogen er bekymret for dit barn. Men prøv at huske, at de fleste underretninger er en tilkendegivelse fra andre, f.eks. skoler, daginstitutioner mv., om, at de finder, at du og dit barn har brug for hjælp.’

Tilbage står en mor, der føler sig forkert behandlet.

- Jeg vil ikke finde mig i det. Manden skal stoppes. Voksne mænd skal på ingen måde lave tilnærmelser til børn på den måde. Det handler om at beskytte min datter, men også andre børn.

- Der sidder måske nogle børn et sted, der er skræmt fra vid og sans, og som ikke tør fortælle det til deres forældre, siger Jeanette Dillonaier.

Ekstra Bladet har set videoen og efterfølgende forsøgt at ringe ’Kaya Jun’ op på Messenger, men brugeren var blokeret.

Red Barnet: Ikke strafbart at 11-årig er på Facebook

Red Barnet modtager jævnligt henvendelser fra forældre og fagpersoner, der ønsker at vide, hvordan de skal forholde sig til børns brug af sociale medier.

- Ifølge amerikanske regler skal man være 13 år for at oprette en Facebook-profil. Det er retningslinjer, vi følger i Danmark, men det er ikke strafbart at være på Facebook, hvis man er under 13 år, og det forvirrer mange, forklarer seniorrådgiver Gitte Jakobsen.

Hun har rådgivet flere familier, hvor børnene har modtaget krænkende beskeder, som Jeanette Dillonaiers datter gjorde.

- Jeg kan ikke udtalte mig om den konkrete sag, da jeg ikke kender familien, men det undrer mig, at politiet på dette grundlag finder anledning til at lave en underretning. Det lyder, som om familien har taget de helt rigtige forholdsregler, forklarer hun.

Politiets forklaring om, at det skulle være for omkostningsfuldt at lede efter en gerningsmand gennem Facebook i USA, undrer også seniorrådgiveren.

- Almindeligvis er det ikke vanskeligt at finde frem til en ip-adresse