De sigtede i mørklagt Kundbysag skal forblive fængslet

En dommer forlænger fængslingen af en 24-årig mand i Kundbysagen. 15-årig pige bliver frivilligt bag tremmer.

En 24-årig mand, som er sigtet i den såkaldte Kundbysag, skal være varetægtsfængslet i yderligere fire uger. De første 14 dage skal tilbringes i isolation.

Det har dommer Anette Codam besluttet tirsdag i Retten i Holbæk. Den sigtedes forsvarer, Henrik Garlik, vil have prøvet dommerens afgørelse om både varetægtsfængsling og isolation ved landsretten.

- Det er generelt belastende og indskrænkende at sidde isoleret, siger Henrik Garlik på vej ud af retslokalet.

Også anklager i sagen, Peter Ahleson, har kæret afgørelsen. Han mener, at den sigtede skal sidde i isolation i fire uger og ikke to.

Sagen begyndte 13. januar, da en kun 15-årig pige blev anholdt i Kundby ved Holbæk.

Hun er angiveligt sigtet for at ville fremstille sprængstoffer. Pigen har siddet varetægtsfængslet lige siden og har tirsdag frivilligt valgt at få forlænget fængslingen i fire uger.

Forsvareren fortæller til TV ØST, at han vil arbejde for, at pigen kan sidde i en ungdomsinstitution i stedet for det arresthus, hun i øjeblikket befinder sig i.

Hun begyndte sin fængsling i isolation, men 4. februar besluttede en dommer blandt andet på grund af pigens unge alder at lade hende slippe for isolationscellen.

Den 24-årige mand, som er tidligere syrienkriger, blev anholdt, da han 14. januar meldte sig selv. På Facebook har den sigtede pige kaldt den 24-årige for sin bedste ven.

De to skal sidde fængslet frem til 8. marts.

Alle retsmøder i sagen har været holdt bag dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at pressen ikke må være til stede. Sigtelserne er heller ikke offentliggjort. Dermed er sagen totalt mørklagt.

Oplysningen om, hvorvidt de sigtede erkender sig skyldige eller ej, tilbageholdes også. Den 24-åriges forsvarer, Henrik Garlik, protesterede ikke mod dørlukningen tirsdag. Dog er det ikke muligt at få at vide, hvad begrundelsen for dette er.

Anklager Peter Ahleson har tidligere begrunden dørlukningen med hensynet til efterforskningen.