Demoer og moddemoer forløb uden dramatik

Politiet slap for at oplyse nogen demonstrationer om, hvad klokken er, i forbindelse med demonstrationer i tre danske byer

Et stort fremmøde af politiet bidrog til, at situationen med de to demonstrationer i København ikke eskalerede. (Foto: Mogens Flindt)
Et stort fremmøde af politiet bidrog til, at situationen med de to demonstrationer i København ikke eskalerede. (Foto: Mogens Flindt)

Gennem den seneste tid har bevægelsen Pegida udført flere store demonstrationer i Tyskland imod hvad folkene bag betragter som en stigende islamisering af Vesteuropa.

Mandag aften var turen så kommet til Danmark, da Pegida-dk havde annonceret tre demonstrationer i henholdsvis Esbjerg, Aarhus og København.

Krimi TV: Politiet blokerer for antifascister

Samtidig var der i alle tre byer annonceret moddemonstrationer af grupperinger, der ønskede at tage afstand fra Pegida, som efter modstandernes opfattelse er racistisk.

Selvom politiet på forhånd havde frygtet, at blandt andet gruppen Revolutionære Antifascister kunne finde på at overfalde demonstranterne fra Pegida, forløb demonstrationerne forholdsvis fredeligt, hvor kun enkelte tilråb undervejs var med til at bryde den rolige stemning i gruppen.

- Vi er rigtig godt tilfredse, fordi demonstrationerne forløb fredeligt, og vi har ikke været nødsaget til at foretage nogen anholdelser, siger Allan Teddy Wadsworth-Hansen, der er pressekoordinator for Københavns Politi under demonstrationerne.

Politi måtte blokere for demo
Den antifascistiske demonstration var anmeldt til at gå fra Sankt Hans Torv på Nørrebro til Søgade, og da demonstrationen kom frem til slutdestinationen, blokerede politiet vejen med mandskabsvogne og kampklædt politi.

Selvom blokeringen indledningsvis blev mødt med modstand, forsøgte demonstrationen dog ikke at forcere muren af betjente, der ikke var interesseret i at lade gruppen komme længere frem.

- Der har selvfølgelig været nogle hensyn i forhold til at beskytte dem i forhold til trafikken, i og med at de har stået ude på kørebanen. Og så er det selvfølgelig ikke i vores interesse, at de kommer hen til den anden demonstration, siger Allan Teddy Wadsworth-Hansen.

Det kan komme til uroligheder, når antifacister i aften opfordrer til modstand mod antiislamister (Arkivfoto: Anthon UNger) Krimi Politi forberedt på mulig uro: Antifascister under skarpt opsyn

Også i både Esbjerg og Aarhus, hvor der foregik lignende (mod)demonstrationer, melder politiet om fredelige demonstrationer.

- Vi takker arrangører og deltagere for god ro og orden under demonstrationerne, lyder det fra Østjyllands Politi i en pressemeddelelse udsendt efter demonstrationernes ophør.

Samme toner lyder fra Syd- og Sønderjyllands Politi om demonstrationen i Esbjerg.

I alt omkring 1300 mennesker deltog i dagens i alt seks demonstrationer.

FAKTA: Så mange gik på gaden for og imod Pegida

Moddemonstrationerne talte flere deltagere end Pegida-bevægelsens første demonstrationer i Danmark mandag aften.

Ifølge politiet forløb alle Pegida-demonstrationerne og moddemonstrationerne roligt.

Ifølge politiets var tilslutningen til demonstrationer og moddemonstrationer sådan:

* København: 200 deltagere i Pegida-demonstrationen, 300 i moddemonstrationen.

* Aarhus: 30 deltagere i Pegida-demonstrationen, 300 i moddemonstrationen

* Esbjerg: Her var det Stop Islamiseringen af Danmark (Siad), som organiserede demonstrationen. Mellem 70 og 100 deltagere, 400 moddemonstranter.

/ritzau/