Annonce:
Annonce:

Demonstranter amok i Baltimore: 15 betjente sårede

Nationalgarden blev i løbet af natten sat ind i Baltimore, der blev en krigszone ved højlys dag

Annonce:
Følg Krimi

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Knap var ham det hele handler om - 25-årige Freddie Gray – bogstavelig talt lagt i graven, da Baltimore i delstaten Maryland endte i en krigszone.

Ved højlys dag endte sørgeoptog og de hidtil (for dagen) fredfyldte demonstrationer i kaos, hærværk, vold, tyveri og brostenskaskader mod et passivt politiopbud.

Efter ny raceuro: Bander truer med politidrab

Stak hul på brandfolkenes vandslanger
Eftermiddagen og aftenen igennem har demonstranterne smadret og plyndret byens gader og butikker og sat biler, bygninger – herunder et fireetagers plejehjem under opførelse - og storcentre i brand.

For åbne kameraer fra div. store tv-kanaler stak oprørerne hul på brandfolkenes vandslanger i forsøget på at sabotere brandslukningen, der i forvejen måtte foregå under massiv politibeskyttelse.

Annonce:

Live-billeder viser også, hvordan politiet flere gange fuldstændig trak sig fra de forholdsvis unge angribere. Optagelserne viser også, hvordan store flokke af demonstranter tyvstjæler fra flere butikker – og kommer ud med hænderne fulde af tøj på bøjler, elektronik mv.

Artiklen fortsætter under billedet.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Undtagelsestilstand, udgangsforbud og Nationalgarde
Klokken 20 lokal tid indførte byens borgmester Stephanie Rawlings-Blake udgangsforbud fra kl. 22 og frem til kl. 05. Det gælder resten af ugen.

Samtidig erklærede byens guvernør Larry Hogan byen i undtagelsestilstand og har bedt Nationalgarden – bestående af 5000 mand – om hjælp. I forvejen har omkring 1000 betjente været på gaden og kolleger fra de omkringliggende politidistrikter er også blevet aktiveret.

Kl. 21 (kl. 03 dansk tid) var mindst 15 betjente – herunder angiveligt syv alvorligt med brækkede knogler og en i bevidstløs tilstand - allerede meldt sårede og bragt til hospitalet af de voldelige sammenstød.

Annonce:

- I vil se tåregas. I vil se peberkugler. Vi vil tage alle nødvendige midler i brug for at sikre sikkerheden i byen, lød det på et pressemøde mandag aften fra politikommissær J. Eric Kowalczyk.

I alt 27 er blevet anholdt hen over natten.

Den mystiske fangetransport
Raceurolighederne, som efter dagens og nattens volds- og hærværkstogter mest kan betragtes som regulære kriminelle, der går amok, er blusset op igen efter den dødelige anholdelse af den 25-årige Freddie Gray for to uger siden.

Freddie Gray blev tilsyneladende uden motivation anholdt, bragt til jorden, lagt i håndjern forrige søndag morgen. En time efter lå han i koma, og en uge senere var han død grundet et brud på nakke- og rygsøjle.

Protester, demonstrationer, vrede og frustration og en del ubesvarede spørgsmål på, hvad der skete under transporten i patruljevognen af den unge Gray, har bragt byens borgere oprør over racediskrimination og politibrutaliteten i landet.

Annonce:

Bande-samarbejde: Truer med politidrab
Nattens uroligheder kommer som den seneste i række af uroligheder, der har præget landet og minder mest af alt minder om Ferguson version nr. to. Her udbrød der massive nationale og internationale protester efter teenageren Michael Brown blev skudt af en betjent.

Men allerede i løbet af dagen – reelt midt under begravelen af Freddie Gray – blev den anspændte situation i byen intensiveret. Her kom det frem, at politiet har fået sikre, interne efterretninger på, at mindst tre bandefraktioner – Black Guerilla Family, Crips og Bloods – har indgået et samarbejde for at stræbe politibetjente på livet.

Truslen gælder angiveligt mod betjente i hele landet, og det fik umiddelbart politiet i Los Angeles til senere på dagen at udstikke ordre til byens betjente om kun at bevæge sig rundt i par.

I løbet af aftenen blev situationen i Baltimore også diskuteret mellem præsident Obama og den netop på dagen nyindsatte justitsminister Loretta Lynch, men en officiel udtalelse er endnu ikke blevet offentliggjort. 

Ekstra Bladets USA-korrespondent følger situationen i Baltimore…

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: