Demonstranter skudt af gasgranater: - De gør det for at dræbe

Irakiske sikkerhedsstyrker bruger løbende tåregasgranater, der borer sig ind i demonstranters kranier

Demonstranerne i Irak kæmper for at undgå tåregassen. Video: Reuters.
Følg Krimi

Irakisk politi skyder med skarpt og bruger også i mange tilfælde tåregasgranater som ammunition. En del demonstranter er blevet dræbt, efter at de er blevet ramt i hovedet af granaterne, skriver Reuters og AFP.

De seneste rapporter om anvendelsen af tåregasbeholdere som våben kommer fra byen Nassiriya.

Her anvendte sikkerhedsstyrker metalbeholderne som våben søndag mod demonstranter, der havde blokeret tre broer. Tre mennesker blev dræbt, og 50 blev såret ved sammenstødene, hvor der også blev skudt med skarpt.

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Tidligere har Amnesty International rapporteret om irakiske sikkerhedsstyrkers anvendelse af tåregasgranater.

- Alle beviser peger i retning af, at de irakiske sikkerhedsstyrker bruger disse militære granater mod de protesterende i Bagdad - tilsyneladende på klos hold, og at de sigter mod deres krop og hoveder, sagde Lynn Maalouf, Amnestys forskningschef i Mellemøsten for nylig om urolighederne i Irak.

- De gør det ikke for at opløse demonstrationer. De gør det for at dræbe. Alle dødsfaldene i Bagdad skyldes granater, der borer sig ind i demonstranternes kroppe, siger en mandlig protesterende, som Amnesty har interviewet under urolighederne i Irak.

Civile uroligheder udgør største rejserisiko i 2020

Foto: Ritzau Scanpix.
Foto: Ritzau Scanpix.
 

En anden mandlig demonstrant beskriver, hvordan han så en mand få en granat i hovedet og øjeblikkelig falde til jorden. Der kom røg ud af hovedet på ham.

Over 330 mennesker er blevet dræbt, siden massedemonstrationer mod regeringen begyndte i Bagdad og andre byer i begyndelsen af oktober. Der er tale om de mest omfattende demonstrationer, siden Saddam Hussein blev fjernet fra magten i 2003.

- Granaterne er designet til at maksimere de rædselsvækkende skader og antallet af dødsfald. Iraks politistyrker må tage dem ud af brug øjeblikkeligt, sagde Lynn Maalouf. Han kritiserer, at ingen stilles til regnskab for de ulovlige drab og lemlæstelser

Amnesty International har gennem øjenvidner, lægejournaler, retsmedicinere og videomateriale dokumenteret grusomme skader på sårede og døde irakere. Antallet er steget, siden uropoliti og sikkerhedsstyrker den 25. oktober tog de serbisk- og iranskproducerede granater i anvendelse mod demonstranterne.

Mange almindelige irakere protesterer mod fattigdom, korruption, arbejdsløshed og stadig mere forringede levevilkår, hvor der hverken er muligheder for få arbejde eller uddannelse.

USA vil have valg i Irak og stop for vold mod demonstranter

Åbner ild mod demonstranter: 18 dræbt og 800 såret

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+