Den smilende morder vil løslades

'Klædeskabsmorderen' vil løslades fra sin dom til forvaring

Peter Kronholm alias 'Mr. Smiley' mener, han har siddet længe nok i forvaring. Nu vil han på fri fod. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Peter Kronholm alias 'Mr. Smiley' mener, han har siddet længe nok i forvaring. Nu vil han på fri fod. (Foto: Jesper Stormly Hansen)

For syv år siden sendte Højesteret en prøveløsladt kvindemorder bag tremmer på ubestemt tid efter et nyt overfald på en 26-årig kvinde, der arbejdede som 'telefonpige' på hans bordel.

Højesteret mente, at den dømte Peter Kronholm, også kendt som 'Klædeskabsmorderen' og 'Mr. Smiley' var så farlig, at han skulle idømmes forvaring. I Østre Landsret var Peter Kronholm sluppet billigt med blot halvandet års fængsel for grov vold mod den 26-årige.

Nu håber Peter Kronholm på at blive løsladt. Retten i Glostrup skal tirsdag tage stilling til Peter Kronholms krav om, at forvaringsdommen bliver ophævet. Det kan kun ske ved en dom.

Forvaringsdømte sidder i gennemsnit godt 15 år i fængsel, viser en undersøgelse fra Anstalten ved Herstedvester, hvor de fleste forvaringsdømte afsoner. Når varetægtsfængslingen tælles med, har Peter Kronholm siddet i knapt ni år i forvaring.

Krimi Sporløst forsvundet: Blev Charlotte opløst i syrebad?

Peter Kronholm har tilbragt de fleste af sine år i fængsel i Herstedvester, hvor han også afsonede sin tidligere dom på 15 års fængsel for drab, røveri og brandstiftelse. En forvaringsdømt har ret til at bede retten om at ophæve forvaringsdommen, men en betingelse er normalt, at den dømte ikke længere betragtes som farlig.

Forlanger dommen opretholdt
Anklager Christian Schrøder, Københavns Vestegns politi, bekræfter overfor Ekstra Bladet, at Statsadvokaten i København forlanger forvaringsdommen over Peter Kronholm opretholdt. Den nærmere begrundelse for det vil komme frem i retten, hvor der bliver fremlagt en erklæring om den dømtes personlighed.

Peter Kronholms forsvarer Karoline Døssing Normann siger, at han nu har siddet i knapt ni år:

- Det er meget lang tid, når det sammenholdes med, at han oprindeligt fik halvandet års fængsel. På et tidspunkt må sagen tippe over, og det er det vi prøver nu, siger advokaten.

- Det er indgribende at få en forvaringsdom. Det er nærmest værre end livstid, siger Karoline Døssing Normann.

Peter Kronholm, 52, fik tilnavnet 'klædeskabsmorderen' da han i 1993 dræbte sin eks-kæreste Annette Enevoldsen med slag i hovedet og kvælning og skjulte hende i et klædeskab i hendes lejlighed i Laksegade i København for at skaffe liget væk senere.

I marts 1994 fik han 15 års fængsel, og med i dommen var også et gidselrøveri og brandstiftelse i et bordel. Peter Kronholm blev prøveløsladt 16. juni 2003 med 1833 dage i reststraf.

Sjippetov knækkede
Han flyttede ind i sin lejlighed på Østerbro, hvor han oprettede et bordel, og ansatte en 'telefonpige' til at tage imod kunderne. Hun tog jobbet for at tjene til sine studier, men stoppede efter få vagter, fordi hun blev bange for den mærkelige bordelejer.

Peter Kronholm vandt mange pigers hjerter, fordi han var så charmerende. (Foto: Jesper Stormly Hansen) Krimi Klædeskabsmorderen - dræberen med de pæne tænder

Peter Kronholm fik den fikse ide, at den 26-årige var agent for politiet, og lokkede hende til lejligheden med en sms med løfte om penge for hendes sidste vagt. I lejligheden havde han lagt et stort stykke afdækningsplastik og en sovepose ved sengen, før han overfaldt den 26-årige.

- Jeg troede, jeg skulle dø, forklarede hun i retten.

Hun kradsede Peter Kronholm 15 steder, mens han forsøgte at stramme et sjippetov om hendes hals. Men sjippetovet knækkede, og i det samme ringede hendes mobil.

Peter Kronholm blev nervøs, da han blev klar over, at hendes ven ventede i en bil på gaden. Han fulgte den 26-årige ned med et fast greb om hendes arm, men hun fik revet sig løs og sprang ind i bilen.

Landsret affejede lægerne
I Østre Landsret forlangte anklageren ham idømt forvaring, men han slap med halvandet års fængsel for grov vold og forlod retten med et skævt smil.

Retslægerådet havde anbefalet forvaring, fordi en mentalundersøgelse - for anden gang - viste, at han var så personlighedsforstyrret og farlig, at forvaring var nødvendig for at undgå nye ofre.

Også under retssagen i 1994 om drabet på Annette Enevoldsen anbefalede retslægerne forvaring, men landsretten valgte dengang også at give ham en tidsbestemt straf på de 15 år.

Krimi Kvindemorder idømt forvaring

1 af 2 Efter overfaldet på en 'telefonpige' i sit bordel, har Peter Kronholm siddet ni år bag tremmer. Tidligere har han afsonet 10 af 15 års fængsel for et kvindedrab. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
2 af 2 Peter Kronholm alias 'Mr. Smiley' mener, han har siddet længe nok i forvaring. Nu vil han på fri fod. (Foto: Jesper Stormly Hansen)