Derfor blev Danmarks første Syrien-kriger kendt skyldig

Han gemte fotos af afhuggede hoveder, chattede med Syrien-krigere og fik løn af IS. Læs rettens argumenter her

Ekstra Bladet var klar i retten. Hør mere her

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): I alt 14 sider. Så lang er rettens begrundelse for, at den 24-årige Hamza Cakan, tidl. Enes Ciftci, er blevet kendt skyldig som Danmarks første Syrien-kriger.

Her giver vi dig et samlet overblik over sagens detaljer, og hvilke vidneudsagn og beviser, som retten mener beviser, at dansk-tyrkeren ikke kun har været bager men også i væbnet kamp:

24-årig pizzaria-ejer skyldig: Lod sig hverve til Islamisk Stat

Tog flere gange til Syrien
Hamza Cakan tager første gang til Syrien i juli 2013. I retten indrømmer han, hvordan han smugles over grænsen og bor i et 'palads', hvor han først arbejder som tjener i 'lejren'. Han bor i det over 'flere tusinde kvadratmeter palads med svømmepøl og palmetræer' i 10, før han tager tilbage til Tyrkiet og dernæst Danmark.

Allerede en måned senere smugles Cakan ind i Syrien igen. På samme måde og med samme formål: At arbejde for IS.

- Jeg følte mig bedre tilpas i Syrien og med IS, har han forklaret i retten.

Syrien-krigeren vender - under en løgn over for IS om at hans far er syg - retur til Danmark d. 14. oktober 2013 - efter i alt knap to måneder i Syrien.

Så sent som i marts 2015 planlægger den tidligere pizzeria-ejer at tage afsted igen. Det sker blot to dage efter, at hans pas er inddraget og han har fået forbud mod at rejse ud af landet.
Retten har lagt vægt på, at han forud for rejsen på nettet bl.a. søgte på ord som 'militærsko', at han bestiller en billet til Tyrkiet og optager et kviklån.

Indmeldte sig som IS-kæmper
Det er IS-dokumenter fundet af FBI udleveret til de danske myndigheder, som fæstner hans navn til IS' såkaldte medlemsregister.
I retten har Hamza Cakan selv forklaret, hvordan han indskrev sig ved ankomsten, hvor han også afleverede sit danske pas.

På blanketten, fremvist i retten, står Hamza Cakan indskrevet under krigernavnet Abu Aya Al-Dinimarki. Der står også sat kryds ud for, at han havde 'beskeden' viden om Sharia, hvem der har 'anbefalet ham', 'niveau af lydighed', hvornår han er indrejst, og at han 'ikke har erfaring med jihad'.

Desuden kunne han vælge mellem tre følgende funktioner: 'Kæmper, martyr eller bombebæltebærer'. Cakan står indskrevet som 'kæmper'. Med indskrivelsen fulgte efterfølgende en såkaldt 'godkendelsesproces' for at blive accepteret på lønningslisten.

Kun en nævning fandt det ikke bevist, at Cakan har modtaget træning eller var i kamphandlinger for IS.

Belastende papir fundet i tiltalt Syrien-krigers celle  

På IS' lønningsliste
Under sit ophold i Syrien, ifølge Hamza Cakan 'et sted mellem Homs og Idlib', indrømmer han, at han bliver betalt af IS for sit arbejde som bager og uddeler af mad til 'befolkningen'.

Retten troede dog ikke på, at Cakan kun fungerede som bager. Blandt andet lagde de vægt på flere vidneudsagn om det modsatte: Bl.a. at hans søster til en politirapport har forklaret, at han en dag ringede, var meget bange og hun hørte skud i baggrunden. Både hun og en tidligere cellekammerat fra Danmark har desuden fortalt, hvordan Cakan har fortalt dem, at han havde set en tysk mand blive dræbt for øjnene af ham.

Selvom den 24-årige har nægtet sig som decideret kriger i Syrien og har taget afstand fra, at 'IS hugger hovederne af folk' fandt retten, at han overfor flere har 'pralet' med at være i kamp for og være blevet trænet til 'at bekæmpe de vantro'. 

Økonomisk støtte
Retten fandt bevist, at Hamza Cakan også økonomisk havde forsøgt at søtte IS. Ved sin anholdelse sidste år i lufthavnen havde han over 20.000 kr. på sig i kontanter.

- Jeg kun ikke tage mere end 20 med mig, skrev han blot få dage før sin planlagte rejse til Syrien-krigeren Jakob El-Ali, der bad ham om at veksle dem til Euro eller Tyrkiske lire.

Pengene var fremskaffet via et kviklån og skulle bruges, ifølge en ekspert, enten til at købe våben eller luksusvarer som cola og slik.

Kun en nævning mente ikke, at det er bevist, at pengene skulle gå til IS.

Tiltalt Syrien-kriger: Stak af fra syriske soldater – tog tilbage efter to uger  

Afslørende fotos og dårligt selskab
Flere belastende fotos er blevet fundet på Hamza Cakans telefon. Blandt andet fotos af ham selv, hvor han står med AK47-geværer i uniform under IS' sorte flag. På fotoet har Cakan tilføjet teksten 'Ingen ære uden Jihad' og hans såkaldte 'krigernavn'.

På hans telefon havde Cakan desuden gemt fotos af en af sine kontakter, Syrien-krigeren Jakob El-Ali (nu varetægtsfængslet in absentia), som poserer med et smil på læben foran afhuggede hoveder.

Det dårlige selskab
Flere gange under retssagen har chatsamtaler, sms'er og fotos afsløret, at Hamza Cakan har en belastende vennekreds.

Retten har blandt andet lagt vægt på, at han forud for sine første rejser kommunikerer og får hjælp fra Syrien-krigeren, nu afdøde Shiraz Tariq, der er kendt for at hverve og radikalisere unge.

Abu Mohammad Al-Shimali er også en bekendt, der har belastet Cakan. Det er ham, som i første omgang hjælper ham til Syrien og står som hans kontakt-person på IS' indmeldelsesblanket. Al-Shimali er også kendt som facilitator af personer, som ønsker at tilslutte sig IS.

Også Hamza Cakans forbindelse og kommunikation med Jakob El-Ali, danskeren der nu fængslet in absentia for at være Syrien-kriger, vægtes i skyldig-kendelsen. Jakob El-Ali er nemlig ifølge PET identificeret på fotos fra Raqqa, hvor han står foran afhuggede menneskehoveder. Det var også ham, der skulle hente Cakan ved grænsen, da de planlagde den tredje rejse i marts 2015.

Brød løfte til IS: Frygtede at vende retur til Syrien

Erklærer sig stadig enig
Senest blot en uge før Hamza Cakan satte sig i vidnestolen i retten, blev en belastende tegning fundet i hans celle. På tegningen erklærer den dømte sin ubetingede støtte til IS.

- Jeg har en mission. Jeg kæmper for en sag. Jeg er parat til at betale det med min sidste dråbe blod, har han skrevet på papiret, hvor han citerer selveste lederen af IS, Abu Bakr al-Baghdadi, og også har skrevet: 'Ingen ære uden jihad'.

Også udtalelser overfor den betjent, der inddrog Cakans pas blot to dage før sin planlagte rejse marts, vægter rettens kendelse. Her sagde Hamza Cakan:

- Jeg vil kæmpe mod alle dem, der bekæmper Islam og indføre det Islamisk Stat står for.

Hamza Cakan blev i dag fundet skyldig i i alt fem ud af otte forhold og frifundet i tre, der omhandlede trusler, bestilt brandstiftelse og overfald på en betjent.

Anklageren i sagen kræver Hamza Cakan idømt fængsel i seks år, udvisning af Danmark for bestandig og fratagelse af sit danske statsborgerskab.

Der falder endelig dom i sagen på fredag.