Derfor blev gidsel-rederi smidt ud af rederiforening

ShipCraft blev smidt ud samme dag som gidslerne blev løsladt i Somalia

Hør Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, kommentere sagen her på retssagens første dag

Først da gidslerne Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez var løsladt i Somalia og i sikkerhed på en dansk fregat, eksekverede Rederiforeningen af 2010 den eksklusion af søfolkenes rederi ShipCraft, der havde været besluttet i længere tid.

Det forklarede formanden for Rederiforeningen, Søren Nørgaard Thomsen, i dag i Københavns Byret under retssagen, hvor søfolkene hver kræver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for kampagnen for at gidslerne løsladt.

Samme dag som Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez blev løsladt, indkaldte Rederiforeningen til et pressemøde, hvor eksklusionen af ShipCraft blev offentliggjort.

Først var John Arne Larsson på ferie i tre måneder, og nu er han på ferie igen, så han ikke kan vidne i Københavns Byret. (Foto: Kristian Linnemann) Krimi Nu har byretten fundet skibsreder: Men han er på ferie - igen

Nyheden druknede i reportagerne om gidslernes løsladelse, men Søren Nørgaard Thomsen forklarede i dag i byretten, at det var lang tids opsparet frustration med ShipCraft i gidselkrisen, der fik Rederiforeningen til at tage den dramatiske beslutning.

Selvom Rederiforeningen tidligere havde taget beslutningen om at ekskludere ShipCraft, blev beslutningen ikke offentliggjort før gidslerne var løsladt. Rederiforeningen frygtede, at eksklusionen ellers ville medføre en massiv presseomtale, der kunne misbruges af piraterne.

I dag forklarer Eddy Lopez (tv) og Søren Lyngbjørn om gidsel-tagningen i Somalia. (Foto: Jens Dresling/Polfoto) Krimi PET nægter at vidne i gidselsagen: Det handler om 'statens sikkerhed'

Søren Nørgaard Thomsen sagde i byretten, at Rederiforeningen pressede på for at få ShipCraft til at løse gidselsagen.

- Vi har som brancheforening en forventning til, at rederiet har fuld fokus på gidslerne og har vilje til at bruge al magt for at få situationen løst. Der gik alt for lang tid. Det var frustrerende for os, at der gik så lang tid. Det er umenneskeligt at sidde i 838 dage under de vilkår, sagde Søren Nørgaard Thomsen.

Rederiforeningen holdt jævnligt møder med ShipCraft for løbende at få status på gidselforhandlingerne. Men til sidst konkluderede Rederiforeningen, at det kneb med viljen hos ShipCraft til at få gidsel-krisen løst.

- Det var ud fra en samlet vurdering af hele forløbet, at vi besluttede at ekskludere rederiet, sagde Søren Nørgaard Thomsen.

1 af 2 Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
2 af 2 Søren Lyngbjørn (tv) og Eddy Lopez efter befrielsen 30. april 2013. Samme dag som de blev løsladt, ekskluderede Rederiforeningen gidslernes rederi for passivitet. (Foto: ABDERAHIM MOHAMMED ABDULLAH)