Derfor klatrede han op i lysmast

Polak sad uskyldigt fængslet i sag om drabsforsøg i 641 dage. Nu har han fået afslag på erstatning

(Video: Linda Johansen) Se billeder fra protesten ved at trykke på 'Næste' her til højre

Da en polsk statsborger mandag morgen klatrede op i en lysmast ved Fisketorvet i København, skete det i protest mod, at han har fået afslag på erstatning for uberettiget fængsling.

Adam Hinc, 55, havde medbragt et skilt, hvorpå der stod 'jeg ønsker mine 641 dage tilbage', oplyser mandens advokat, Dominika Prokop, til Ekstra Bladet.

Hun oplyser, at de 641 dage henviser til den tid, Adam Hinc sad fængslet, inden han i juni blev frifundet i en sag om drabsforsøg.

- Han er meget frustreret. 641 dage! Det er knap to år i spjældet, siger advokat Dominika Prokop, der har anlagt erstatningssagen på vegne af sin klient.

I november afviste Statsadvokaten i en skrivelse erstatningskravet på godt 1,5 millioner kroner. Afslaget, som Ekstra Bladet har set, begrundes blandt andet med, at Adam Hinc 'ikke ønskede at udtale sig til politiet under hele sagen'.

Dominika Prokop forklarer, at Adam Hinc hverken taler dansk, engelsk eller tysk og - ifølge hende - ikke fik ordentlig hjælp fra en tolk, mens han sad fængslet.

Hun har anket afslaget til Rigsadvokaten, men der er endnu ikke faldet afgørelse.

Myndighederne rykkede talstærkt ud, da en brandbombe under en bil i Valby blev lokaliseret i fjor.(Foto: Kenneth Meyer) Krimi Bilbomben i Valby: Sådan lyder dommen

Adam Hinc arbejdede som byggearbejder i Danmark, da han i september 2012 blev anholdt og fængslet i en sag om drabsforsøg med en bombe i Valby.

I august 2013 blev Hinc og hans medtiltalte, Arek Plonski, idømt otte års fængsel ved Byretten på Frederiksberg.

Men polakkerne ankede dommen til Østre Landsret, der i juni 2014 frifandt begge mænd.

Politiet tog ingen chancer, da de sidste år rykkede ud til en brandbombe, der placeret under en bil på en villavej i Valby.(Foto: Kenneth Meyer) Krimi Bilbombepolakker kendt skyldige

Advokat Dominika Prokop fortæller, at afslaget på erstatning for de mange dages frihedsberøvelse kom som et chok for hendes klient, der både er uden bolig og arbejde.

- Der er ingen, der vil ansætte ham med alt det, der er skrevet om ham. Han befinder sig i en håbløs situation. Det bør ikke tage så lang tid at få erstatning, siger hun.

Adam Hinc har to voksne sønner i Polen og havde planer om at vende hjem til fødelandet, da han ifølge advokaten i sidste uge blev indlagt på Rigshospitalet med et dårligt hjerte.

Den 55-årige polak er sikkert nede på jorden igen. (Foto: Linda Johansen)
Den 55-årige polak er sikkert nede på jorden igen. (Foto: Linda Johansen)
 

Efter at have tilbragt knap to timer i lysmasten ved Fisketorvet kom Adam Hinc frivilligt ned på jorden, bekræfter Københavns Politi.

- Han fortalte, at han kører en erstatningssag, hvor han var utilfreds med udfaldet, siger vagthavende Lars Vestervig fra Københavns Politi og tilføjer, at manden ikke blev anholdt i forbindelse med protesten.

Det var lidt af et syn, der mødte de mange forbipasserende ved gangbroen, der forbinder Fisketorvet med Dybbølsbro i København. (Foto: Linda Johansen)
Det var lidt af et syn, der mødte de mange forbipasserende ved gangbroen, der forbinder Fisketorvet med Dybbølsbro i København. (Foto: Linda Johansen)
 

1 af 2 
2 af 2 Adam Hinc med skiltet, hvor han protesterer over, at han var fængslet i 641 dage i en sag, hvor han senere blev frifundet. (Foto: Linda Johansen)