Derfor slap narko-bagmænd for at blive dømt for 500 kilo kokain

PET narrede en flok professionelle narkosmuglere, men det tungeste forhold på 500 kilo kokain faldt til jorden

I over to år arbejdede Politiets Efterretningstjeneste på at fælde en gruppe internationale og meget sikkerhedsbevidste narkosmuglere.

PET-agenterne 'Christian', 'Den Gamle' og 'Skipper' bød sig til som narko-kurerer og PET oprettede transportfirmaet Imex-Logistics i Hamburg, så de tre PET-agenter kunne spille professionelle smuglere, der både kunne køre hash fra Spanien til Danmark og smugle kokain i skibe fra Sydamerika.

PET-operationen var døbt 'Alonso', men den endte i dag i en delvis fiasko, da Østre Landsret frifandt bagmændene Henrik Paw Olsen, 39, og Darko Babovic, 37, for forsøget på at sejle et halvt ton kokain fra Sydamerika til Danmark.

Dommerne i Østre Landsret mente i modsætning til Københavns Byret ikke, at Henrik Paw Olsen og Darko Babovic havde en fast vilje til at gennemføre kokain-smuglingen.

Københavns Byret idømte den 11. juni sidste år Henrik Paw Olsen og Darko Babovic til hver 15 års fængsel og kendte dem skyldige i forsøget på at indsmugle de 500 kilo kokain.

Sparede mange års fængsel
Men efter den delvise frifindelse i Østre Landsret i dag, blev straffene sat ned til 10 års fængsel til Henrik Paw Olsen og fem års fængsel til Darko Babovic.

Henrik Paw Olsen er blevet psykisk syg efter anholdelsen, og derfor skal han være anbragt på en psykiatrisk afdeling, ind til han er rask nok til at begynde afsoningen af fængselsdommen.

Babovic blev dømt for smugling af 400 kilo hash, mens playboyen Henrik Paw Olsen foruden de 400 kilo også blev dømt for forsøget på at smugle 1,6 ton hash til Danmark med skibet Naomi og for forsøget på at indsmugle endnu 150 kilo hash og fem-seks kilo kokain eller amfetamin.

Disse indsmuglinger blev også aftalt med PET-agenterne, og den del af 'Operation Alonso' blev godkendt af Østre Landsret.

Fem af de seks dommere i Østre Landsret mener om indsmuglingen af de 500 kilo kokain, at der efter bevisførelsen forelå en sådan usikkerhed, om de tiltaltes interesse i sejlprojektet, at der ikke var et tilstrækkeligt sikkert grundlag for at fastslå, at de tiltalte havde det fornødne forsæt til at gennemføre smuglingen.

En af dommerne ville dømme de tiltalte for forsøget på kokain-smugling, men kun for 100 kg kokain.

Senioranklager Karen Vistisen påstod i Østre Landsret, at byrettens dom skulle stadfæstes og straffen hæves til 16 år til begge tiltalte.

Opfandt en 'legende'
PET opbyggede en såkaldt 'legende', en dækhistorie, hvor efterretningstjenestens tre agenter A185, A211 og A212 overbeviste narko-bagmændene om, at de kunne transportere 'alt'.

Angiveligt skulle deres honorar for at sejle det halve tons kokain fra Sydamerika til Danmark være en million euro, godt syv millioner kr. PET trykte visitkort til dem fra Imex-Logitics med billeder af kassevogne og firmaet havde også en hjemmeside konstrueret af PET.

Undervejs kørte A185 sammen med en tysk kollega en hash-transport fra Spanien til en p-plads ved Lyngby Storcenter, hvor PET-agenten afleverede 147 kilo hash til gangsterne. Hans betaling var 160.000 kr. og smuglingen styrkede PET-agenternes troværdighed overfor Henrik Paw Olsen og Co.

Hele 'Operation Alonso' begyndte, da A185 alias 'Christian' rejste til New York sammen med en kvindelig kollega for at spille kærestepar på ferie.

PET-parret skulle 'tilfældigt' støde ind i Henrik Paw Olsen, der var på mini-ferie med sin kæreste, og de blev indlogeret på samme hotel som Henrik Paw Olsen og kæresten.

Det lykkedes A185 at møde Henrik Paw Olsen i hotel-lobbyen og de faldt i snak. Dagen efter spiste de på restaurant sammen og gik på natklub og kontakten var skabt.

- Vi kører, hvor kunden ønsker
'Christian' fortalte, at han var direktør for et vognmandsfirma, der 'kørte med lidt af hvert'.

- Vi kører, hvor kunden ønsker, sagde PET-agenten.

Men der gik et halvt år før Henrik Paw Olsen tog kontakt med 'Christian' for at spørge til et samarbejde.

Til Ritzau siger forsvarerne i sagen, at landsrettens dom er en indirekte kritik af PET´s anvendelse af agenter:

- Dommen er et vink med en vognstang om, at det er i overkanten, hvad agenterne har foretaget sig, mener Babovics forsvarer, advokat Ulrik Sjølin Pedersen til Ritzau.

- Der ligger i dommen en indirekte kritik af PET-agenterne, tilføjer han.

På en stribe møder talte Olsen og Babovic med 'Christian', 'Den Gamle' og 'Skipper' om at få en enorm mængde kokain over Atlanten.

- Dommen er en påmindelse om, hvor forsigtig man bør være, når man anvender agenter, konkluderer Olsens forsvarer, advokat Henrik Stagetorn.