Det så du ikke i 'De brændte Børn': Sådan gik Godhavnsdrengenes møde med 'overlærer-satan'

Det blev et modsætningsfyldt møde med en af de tyranner, som to af børnehjemsbørnene fra Godhavn husker fra deres barndom

Poul Erik (som også ses i en yngre udgave til venstre) og Arne fik mulighed for at møde deres tidligere overlærer-tyran. Det blev en mærkelig oplevelse. Foto: Privat og TV 2/Rene Gundesbøl
Poul Erik (som også ses i en yngre udgave til venstre) og Arne fik mulighed for at møde deres tidligere overlærer-tyran. Det blev en mærkelig oplevelse. Foto: Privat og TV 2/Rene Gundesbøl

Hvordan skal man reagere, når den onde satan fra ens barndom 48 år senere sidder gammel og svækket foran dig og byder på kaffe og kagebord.

Det dilemma sad Arne Roel Jørgensen og Poul Erik Rasmussen i, da de uventet fik mulighed for at konfrontere den mand, som de fortæller har udsat dem for vanrøgt, vold og ydmygelser på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje som tyran-forstanderens højre hånd. De var begge 12-14 år, da de var på børnehjemmet.

Mødet skete i forbindelse med optagelsen af TV 2-dokumentaren 'De brændte børn', som netop er blevet sendt på TV 2 her til aften.

- Inden mødet ville jeg gerne have medbragt en økse, men ved ankomst var det to venlige ældre mennesker med kaffebord, fortæller Arne Roel Jørgensen.

Politikerne tøver med at give svigtede anbragte børn som ARne Roel Jørgensen og Poul Erik Rasmussen en officiel undskyldning, fordi det kan åbne op for erstatningskrav. Foto: Peter Gravesen og Rasmus Flindt Krimi Godhavnsdrenge kæmper for undskyldning: Derfor stritter politikerne imod

Holdet fra TV 2 måtte ikke filme under mødet, men de to fortæller Ekstra Bladet om mødet, hvor overlærerens meget nervøse kone, som han også havde dengang, var med.

Ked af det og bange

De blev vist ind i stuen i overlærerens hjem, hvor Poul Erik fortæller, at der så ud fuldstændig som i 60'erne med broderede duge, hjemmebagte boller og kaffe.

- Det, jeg husker mest, var hans angst. Han lignede en gammel en, der var ked af det og bange. Jeg ved, at han har gået og været bange. Han er jo ikke dum, siger Poul Erik Rasmussen.

Poul-Erik Rasmussen og Arne Roel Jørgensen blev som børn mishandlet på børnehjemmet Godhavn. De kæmperfor at få en undskyldning af staten. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Krimi Rædslerne på børnehjemmet Godhavn: 'Tisse-drengene' lå nederst i hierarkiet

- Jeg har altid hadet ham. Jeg har sagt utallige gange, at jeg havde lyst til at  forsøge at slå ham ihjel, fortæller han.

Poul Erik havde før mødet stadig et helt klart billede i hovedet af overlæreren som en høj, mager, senet og helt lyshåret mand i 25 års alderen, der var en rigtig hård banan.

Da de mødte ham 48 år senere, beskriver han ham som en syg, gammel mand, der stadig var mager og virkede skarp i hjernen, men som nu snakkede om, at han havde pacemaker og tog venligt imod de tidligere børnehjemsørn.

Løftet op i tissemand

Poul Erik forsøgte at flygte fra Godhavn 12 gange, og han husker særligt en springtur til Sverige, hvor han blev fanget efter to uger, først udsat for en voldsom afstraffelse fra forstanderen og derefter overgivet til overlæreren.

Han fortsatte, ifølge Poul Erik, volden og løftede ham blandt andet op i tissemanden og ruskede ham.

Her ses Poul Erik Rasmussen som dreng. Privatfoto
Her ses Poul Erik Rasmussen som dreng. Privatfoto
 

Arne Roel Jørgensen følte, at overlæreren kørte et psykologisk spil ved mødet, hvor Arne først fik at vide, at han ikke kunne huske ham, mens de hængte deres tøj på knager.

- Ved kaffebordet begynder han at sige, at der er nogle ting, han ikke vil tale om. Efter et stykke tid fortæller han så, at det drejer sig om min familie. Han syntes, de var meget mærkelige, lige som for at fortælle at det var jeg sgu nok også. Så havde han ligesom allerede der sat sig i den gamle førstelærer rolle og lagt tonen, fortæller Arne.

Flemming Leth blev landskendt med gør-det-selv-udsendelser på tv. Hans barndom var et mareridt. (Foto: Jan Sommer) Tæt på Handymanden Flemming Leth var anbragt på Godhavn: Sådan blev vi pint

Poul Erik Rasmussen fortæller, at han prøvede at spørge ind til, hvorfor han behandlede dem så dårligt.

- Jeg ville have svar på, om det var med hans egen egen vilje, at han mishandlede os sådan. Men han sagde, at han godt kunne huske, at han gav nogle lussinger, men han afviser det andet. Han prøvede at snakke ved siden af, siger han.

Gav ham hånden

Da de gik, gav Poul Erik ham hånden, hvilket han ellers havde forsvoret nogensinde at gøre.

- Jeg sagde også til ham, at han ikke skal være bange mere. Nu synes jeg, at det er synd for ham. Men jeg hader ham samtidig, og han skal ikke tro, at vi er forsonet. Jeg kan ikke tilgivet ham for det, han gjorde, siger han.

Arne Roel Jørgensen havde heller ikke forventet, at overlæreren ville indrømme sine ugerninger og undskylde. Og han føler ikke, at han fik noget ud af mødet.

- Han havde ingen følelse af, at det, han gjorde og stod for, var forkert. Det virkede som om han efter 10 års ansættelse var skuffet over, at forstanderen sådan set var ligeglad med, at han havde gjort alt, som forstanderen havde bedt ham om, siger han.

Derfor er hans syn på den tidligere tyran uforandret.

- Jeg nægter at lade hans alderdom, pæne modtagelse og kaffebord være en formildende omstændighed. Jeg synes stadig, han var en satan over for os drenge, siger han.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at komme i kontakt med overlæreren. TV 2 har lovet ham fuld anonymitet i forbindelse med dokumentar-udsendelsen.

TV 2-dokumentaren 'De brændte børn' blev sendt på TV 2 her til aften og kan ses på TV 2 Play.

- Drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje blev oprettet i 1893, og det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

- DR-dokumentaren 'Drengehjemmet' bragte i 2005 den alvorlige kritik med beskyldninger om vold, misrøgt og medicinske forsøg.

- 'Godhavns-rapporten' dokumenterede de kritisable forhold i 2011.

- Foreningen 'Godhavnsdrengene' har siden 2005 kæmpet for, at staten gav en officiel undskyldning. Men hidtil forgæves.

- Børnehjemmet er inspirationskilde til filmen 'Der kommer en dag', der netop haft fået premiere

- Godhavn eksisterer stadig, men er i dag en velfungerende behandlingsinstitution for unge