De pårørende til den midaldrende tyske mand, som mandag eftermiddag druknede ud for Henne Strand ved Vesterhavet, glemmer formentlig aldrig, hvad et såkaldt hestehul er.
Den tyske turist badede sammen med en anden tysk turist, da han pludselig blev fanget af et af de hestehuller, som ofte forekommer i Vesterhavet. Der blev hurtigt tilkaldt redningsmandskab, som forgæves forsøgte at genoplive manden, der var bevidstløs, da han blev bragt ind på land.
Heller ikke genoplivningsforsøg, mens manden i helikopter blev fløjet til Aarhus Sygehus, havde nogen effekt på den tyske turist, som blev erklæret død klokken 15.06 i går.
Et hestehul kaldes også et revlehul, og det dannes, når bølger slår op mod land. I den forbindelse skal vandet finde en måde at komme tilbage til havet igen, og det sker ved, at vandet skubber sand væk, så det får et hul til nemmere at komme tilbage til havet.
Færre drukneulykker
Derved opstår hestehullerne, som er en kraftig udadgående strøm med vand i en revle. Hvis man fanges i en sådan revle - i et hestehul - skal man undlade at gå i panik og ikke forsøge at svømme imod strømmen ind mod land. Det er ifølge Falck umuligt at kæmpe imod styrken fra et hestehul, idet strømmen simpelthen er for stærk.
Derfor skal man lade sig flyde med vandet, indtil man har passeret hestehullet og strømmen er aftaget. Derefter kan man svømme til en af siderne og tilbage til land, oplyser Falck på sin hjemmeside.
Mandagens drukneulykke med den tyske turist er endnu en tragedie til en statistik, som dog heldigvis har været inde i en positiv udvikling de seneste år. Ifølge Trygfondens druknestatistik, som er blevet lavet siden 1970, er antallet af drukneulykker i Danmark faldet markant de seneste knap 50 år. Således mistede 139 mennesker livet ved drukneulykker i 1970, mens dette tal var faldet til 34 i 2015.