Det ved vi om mysteriet på UC3 Nautilus

Kim Wall er død, og hendes lig er parteret bevidst. Men der er stadig mange åbne spørgsmål om, hvordan det endte så tragisk om bord på ubåden Nautilus. Ekstra Bladet gennemgår her de fakta, som vi kender på nuværende tidspunkt

Kim Wall og Peter Madsen ses her omkring Middelgrunden i Øresund på UC3 Nautilus, da de sejlede ud 10. august /ritzau/Privatfoto/
Kim Wall og Peter Madsen ses her omkring Middelgrunden i Øresund på UC3 Nautilus, da de sejlede ud 10. august /ritzau/Privatfoto/

Ved du noget om sagen eller de implicerede? Kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

Spørgsmålene står stadig i kø i den tragiske sag, hvor freelancejournalisten Kim Wall døde om bord på Peter Madsens 18 meter lange ubåd Nautilus, efter de stævnede ud fra Refshaleøen 10. august.

En torso, der blev fundet i vandkanten, er identificeret som hendes, og Peter Madsen er sigtet for drab og usømmelig omgang med lig, men nægter både drab og at have parteret hende.

Han har selv forklaret, at Kim Wall døde ved en ulykke om bord, hvorefter han, ifølge sin egen formulering, 'begravede hende til søs'.

Men hvis Kim Wall døde ved en ulykke om bord på ubåden, hvordan skete det så? Hvorfor kastede Peter Madsen liget over bord, hvis hun døde ved en ulykke? Og hvordan blev hun parteret, hvis det ikke var af Peter Madsen, når politiet nu er sikre på, at kun Peter Madsen og Kim Wall var om bord på ubåden, og at parteringen er sket bevidst?

Der er løbende kommet oplysninger ud om efterforskningen, og politiet vil stadig gerne høre fra folk, der kender til Kim Wall og Peter Madsen og deres adfærd.

Ekstra Bladet har her lavet en oversigt over, hvad vi ved om sagen og de implicerede indtil videre.

(Artiklen forsætter under grafikken)

 

Det ved vi om ubåden

UC3 Nautilus blev søsat første gang i 2008 og kom i vandet igen i april 2017, efter den havde været ud af drift. Foto: Deadlinepress.dk
UC3 Nautilus blev søsat første gang i 2008 og kom i vandet igen i april 2017, efter den havde været ud af drift. Foto: Deadlinepress.dk
 

UC3 Nautilus er en 17 meter lang og 33 tons tung hjemmebygget ubåd, der i teorien har en maksimal dykkedybde på 470 meter, men reelt 100 meter. Den blev søsat første gang i 2008 og anden gang i april 2017 efter at have været ude af drift. Den har en luge og et tårn, men ingen dykkersluse.

Den blev set af mange med en smilende Kim Wall og Peter Madsen i tårnet, da de sejlede ud af Københavns Havn 10. august. Sidste gang ubåden blev set var af et fragtskib omkring midnat ved Middelgrund, inden den blev lokaliseret i Køge Bugt fredag den 11. august cirka klokken 10.30.

Forsvarets teknikere har bjærget ubåden og bekræftet, at den formentligt er sænket med vilje.

(Artiklen forsætter under grafikken)

 

Det ved vi om Kim Wall:

Kim Wall var freelance-journalist og beskrives som frygtløs og unik. Hun beskæftigede sig meget med at beskrive subkulturer. Foto: Tom Wall via AP, file
Kim Wall var freelance-journalist og beskrives som frygtløs og unik. Hun beskæftigede sig meget med at beskrive subkulturer. Foto: Tom Wall via AP, file
 

30 år. Født i Trelleborg i Sverige. Hun havde en kæreste, som hun skulle flytte til Beijing med, men ingen børn.

Hun var veluddannet, havde fået forskellige legater og havde hele verden som sin legeplads som freelance-journalist for forskellige ansete medier. Hun havde stor interesse for subkulturer. Blandt de 19 artikler, der vises på hendes mindeside, er en historie om folk, der dyrker S/M, folk, der lever som vampyrer foruden historier som Idi Amins torturkamre og radioaktivt affald i Stillehavet.

Kims familie: Vi kan ikke overskue katastrofen

Hun havde haft en professionel mail-udveksling med Peter Madsen, hvor de aftalte et journalistisk møde. Det vides ikke hvilket medie, hun ville lave det til.

Hun har haft sin gang ude på Refshaleøen, hvor Raket-Madsens Rumlaboratorium også ligger, men det er uvist, om de har haft kontakt før turen i ubåd.

 

Det ved vi om Peter Madsen

Her ses Peter Madsen, efter han er blevet undersøgt på Retsmedicinsk Institut. Foto: /ritzau/Kenneth Meyer/arkiv
Her ses Peter Madsen, efter han er blevet undersøgt på Retsmedicinsk Institut. Foto: /ritzau/Kenneth Meyer/arkiv

Han er gift med en kvinde, men har ingen børn.

Han voksede op i den vestsjællandske by Sæby med tre halvbrødre og sine forældre. De blev skilt, da han var seks år, og han flyttede med faren.

- Da Peter skifter til Høng Kommuneskole, er det fjerde gang, han skiftet skole. For Peter er bolig, klassekammerater og familie som vand, der forsvinder mellem fingrene, hvis han griber efter det. Det eneste sikre i hans liv er faderen og Peters egne projekter i værkstedet. Dem kan han kontrollere, står der i portrætbogen 'Raket-Madsen'.

Bag tremmer i Vestre: Her er Peter Madsens liv i fængslet

I skole blev han ofte kaldt Fessor. Samme navn, som han senere giver sin kat. 

Han har ingen formel uddannelse, men er opfinder og kunstner og har bygget tre ubåde.

Han beskrives som typen, der går målrettet efter sin drøm om at sende en raket op og ikke har forståelse for, at andre ikke dedikerer sig lige så meget.

- Jeg tror altid, at Peter vil undre sig over, at nogen vil kunne finde på at gå kl. 15.30, fordi de skulle hente børn i børnehaven. Det var måske et spørgsmål om total dedikation, han selv altid ledte efter. At det var enten eller. Jeg sover på gulvet herude under min drejebænk, og jeg står op, og det er det, jeg laver, og der er ingenting, der skal komme i vejen for det, jeg laver. For det er det, der er mit mål. Koste hvad det vil, siger den tidligere partner i Copenhagen Suborbitals, Kristian von Bengtson i Third Ear-podcasten 'Livet på Mars - Rumkapkøb i Foreningsdanmark', hvor Peter Madsen selv siger:

- Jeg kan som sagt bedst udtrykke det sådan, at jeg nægter at tro, at han har forsømt sin hustru lige så meget, som jeg har forsømt min.

I bogen 'Raket-Madsen' giver han et indblik i sin eksperimenterede tilgang til sex. Han kom sent i gang med det med piger, først i midten af 20'erne, men siden tog han revanche. Han fortæller blandt andet i bogen, at han lever i et åbent ægteskab med sin hustru og ikke forstår, hvorfor seksualiteten skal være begrænset til to mennesker,

’Under byggeriet af ubåden Freya lever Peter i to verdener, der kun sjældent mødes. I den ene verden bøjer han jernplader og svejser sin ubåd, og i den anden udforsker han fetich-miljøer i København’, står der blandt andet i bogen.

Peter Madsens vilde liv

 

Det ved vi om Kim Walls død

Den nøgne torsoen af Kim Wall blev fundet i vandkanten ud for det sydvestlige Amager. De resterende ligdele og hendes tøj er fortsat væk. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto
Den nøgne torsoen af Kim Wall blev fundet i vandkanten ud for det sydvestlige Amager. De resterende ligdele og hendes tøj er fortsat væk. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto
 

Sidste gang et vidne så Kim Wall i live var om bord på ubåden Nautilus torsdag aften klokken 20.30, hvor hun smilede og tog iPhone-billeder af Rasmus Ejlers og hans søn, da de mødte ubåden nordvest for Middelgrundsfortet.

Da Peter Madsen bliver bjærget fredag formiddag, siger han først, at han var alene og havde sat Kim Wall af ved Refshaleøen og nævnte intet om en ulykke. Han sagde, at Kim skulle lave en artikel til Wired.

Rasmus mødte Peter og Kim: Han tog sig god tid til at snakke

I det lukkede grundlovsforhøret hævdede han, at der var sket en ulykke om bord på ubåden, som forårsagede Kim Walls død, hvorefter han - ifølge sin egen forklaring - ’begravede hende til søs’. Der er ikke kommet oplysninger frem om, hvordan den ulykke skal være sket.

Han nægter sig skyldig i drab og uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder

Der er fundet størknet blod fra Kim Wall i ubåden, og 'det betyder jo, at man angiveligt har ligget', sagde drabschef Jens Møller på et pressemøde.

Ord for ord: Læs ALLE spørgsmål og svar fra politiet om torso-fund

Kims torso blev fundet for en uge siden i vandkanten på Amager. Arme, ben og hoved var bevidst skilt fra kroppen, og der er, ifølge drabschefen, fundet skader på liget, der indikerer, at man har ønsket at lukke alle gasser ud, så liget ikke ville flyde, samtidig med at der var bundet metal omkring, så liget kunne synke til bunds. De resterende ligdele er ikke fundet.

Torsdag rejste anklagemyndigheden en tillægs-sigtelse for usømmelig omgang med lig, uden at det er offentliggjort, hvad der præcist ligger i det. Ifølge hans forsvarer nægter han sig skyldig i den måde, sigtelsen for usømmelig omgang med lig er formuleret, og nægter at have parteret hende.

Forsvarer slår fast: Han nægter sig skyldig i partering

På et pressemøde i onsdags sagde politiet, at de ikke havde en dødsårsag. Det er uvist, om de er kommet det nærmere.

Politiet er sikre på, at der kun var de to om bord på ubåden.

Der er lavet tekniske undersøgelser af Peter Madsen, men svarene fra dna-undersøgelser, ud over haste-undersøgelsen af torso, kommer først løbende i løbet af to-tre uger.