Det ved vi: Ubådskaptajnen sendte mystisk sms

Peter Madsen skulle sammen med en ven have været til Bornholm fredag, men pludselig blev turen aflyst

Det ved vi: Ubådskaptajnen sendte mystisk sms

Se et sammenklip af sagen her

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Raketbyggeren Peter Madsen sendte angiveligt en sms til sin ven torsdag aften, inden han forlod Københavns Havn.

Det skriver flere svenske medier heriblandt Expressen. som har talt med vennen.

- Vi er en besætning på otte personer, og jeg er én af dem. Politiet ringede på døren klokken kvart i fire i nat for sikre sig, at jeg ikke var med på ubåden. Jeg skulle have været med ham til Bornholm i dag (fredag.red), men jeg fik en SMS i går aftes om, at turen var aflyst, siger vennen til Expressen.

Det er stadig uklart, hvorfor turen til Bornholm skulle aflyses.

En ven og tidligere kollega til Peter Madsen, Christoffer Meyer, som har været med til at bygge ubåden, bekræftede i går over for Ritzau, at han sidst havde kontakt med Peter Madsen omkring klokken 19.30, da raketbyggeren aflyste deres tur til Bornholm - en tur de skulle have taget sammen om fredagen.

Ven til drabssigtet ubådsejer: Jeg er dybt chokeret

Over for Ritzau siger Christoffer Meyer, at Peter Madsen ikke nævnte, at han var på vej ud i ubåden med en journalist.

Det var den kvindelige journalists pårørende, der klokken 02.00 natten mellem torsdag og fredag meldte hende savnet.

Politiet har siden ledt massivt efter den svenske kvinde, og de sigtede fredag eftermiddag Peter Madsen for drabet på hende.

Derfor mistænkes ubådsejer for drab

Peter Madsens forklaring
Ifølge Peter Madsens forklaring satte han den svenske journalist af ved 22.30-tiden torsdag aften nær restauranten 'Halvandet' på spidsen af Refshaleøen.

Ekstra Bladet har talt med ejeren af restaurant 'Halvandet', og han har fortalt, at hvis hun blev sat af, som Peter Madsen siger, så er der stor sandsynlighed for, at kvinden blev optaget på overvågningsvideo.

- Vi er jo heldigvis så heldige, at vi har videoovervågning på hele vores område. Vi håber da, at det kan være med til at opklare det lille mysterium, sagde Bo Petersen fredag til Ekstra Bladet.

Bo Petersen vil dog ikke fortælle, hvad der er på videoen, men han fortalte, at den nu er overdraget til politiet.

Ubådsejeren vil i løbet af lørdagen blive fremstillet i grundlovsforhør i København, han nægter sig skyldig i drab. Politiet ønsker manden varetægtsfængslet.

Øjenvidne til ubådsforlis: 'Kaptajnen stod helt roligt i tårnet'

Hvem er kvinden?
Flere billeder, som Ekstra Bladet har fået tilsendt, viser, at der var en kvinde om bord på Nautilus, da ubåden sejlede ud fra Københavns Havn.

I ubådens tårn ses en kvinde, som på flere punkter matcher det signalement af den savnede svensker, som Københavns Politi lidt før kl. 18 fredag sendte ud i en pressemeddelelse.

I den beskrives kvinden som 160 cm høj, 56 kg, 30 år, spinkel af bygning, rødbrunt hår, grønne øjne. Hun var iført en orange bluse med lange ærmer, skriver politiet, og bar en sort/hvid, blomstret nederdel, nylonstrømper og hvide tennissko.

Ifølge politiet er der tale om en kvindelig svensk journalist, men politiet ønsker endnu ikke at offentliggøre den fulde identitet på kvinden, ligesom at de hellere ikke har fortalt, om man har fundet et lig.

Café i centrum af ubåds-mystik: 'Vi har video overalt'

Nautilus på havets bund
Klokken 03.39 natten til fredag kontaktede søredningstjenesten Københavns Politi og fortalte om en mulig søulykke, efter at kvindens kæreste havde slået alarm.

Klokken 10.30 fredag formiddag blev ubåden set ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Der blev skabt radiokontakt, og ubåden satte kurs mod havn.

Men ubåden nåede ikke i land. Kort før klokken 11.00 sank den pludseligt, og Peter Madsen blev reddet op på en privat båd, der sejlede ham i land.

Derfor mistænkes ubådsejer for drab

- Der var overhovedet ikke optræk til panik. Manden var helt rolig. Både lige inden, ubåden begyndte at synke, og da han siden kom op i tårnet igen og ventede på, at bådene kom tættere på, fortalte Kristian Isbak, som i går så Peter Madsen blive reddet i land.

Politiet fortalte fredag, at ubåden ligger på syv meter vand, og at man havde sendt dykkere ned til den. Det var dog ikke muligt at komme ind båden, og man vil derfor i løbet af i dag prøve enten at stabilisere eller bjærge den.

Dramaet minut for minut

Sagen om først den forsvundne hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus og efterfølgende, hvor fartøjets konstruktør, Peter 'Raket' Madsen er sigtet for drab, er ganske voldsom og spektakulær.

Her følger en tidslinie over forløbet:

Omkring kl. 19: Her stævnede ubåden ud torsdag aften. Flere tilfældige vidner så ubåden forlade Refshaleøen, hvor fartøjet har hjemme, og derefter sejle ud fra Københavns Havn i den smukke sensommeraften.

I tårnet sås Peter 'Raket' Madsen stå sammen med en den 30-årige kvindelige, svenske journalist, der var med på turen.

Godt kl. 02.30: Her kontaktede kvindens kæreste til Joint Rescue Coordination Center - JRCC - og meldte ubåden savnet, fordi kæresten ikke var vendt tilbage.

Kl. 02.51: Her kaldte Lyngby Radio ubåden forgæves, men der var intet svar.

Kl. 03.39: Her kontakter JRCC og oplyser, at der kan være sket en ulykke og at ubåden derfor kan have været ude for et forlis.

Kl. 0711: Her udsendte Lyngby Radio en generel alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om at holde udkig efter ubåden.

Kl. 1014: Her fik JRCC en melding fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr, at ubåden befandt sig et sted i Køge Bugt.

Kl. 10.39: Her kaldte Peter 'Raket' Madsen op fra ubåden til en redningshelikopter og forklarede, at han havde kurs mod København. Han forklarede, at han havde nogle tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekommende.

Her afblæstes eftersøgningen efter ubåden.

Omkring kl 11: Her stod Peter 'Raket' Madsen i tårnet på ubåden. Et vidne, der befandt sig i en båd tæt på, har fortalt, hvordan han kort forsvandt under dæk, og at han derefter kom til syne i tårnet igen.

Derefter begyndte ubåden pludselig at synke, og Peter Madsen sprang i havet. Ubåden sank på godt 30 sekunder.

Madsen blev samlet op af en båd og sejlet til havnen i Dragør.

Han fortalte, at han var eneste person om bord, og at han den foregående aften var sejlet tilbage til Refshaleøen, hvor han havde sat kvinden af. Derefter var han sejlet ud igen.

Omkring kl. 11.30: Her ankom han til Dragør, hvor han kort forklarede, at han havde haft nogle problemer med fartøjets ene ballasttank. Og da han havde forsøgt at ordne det, var det gået galt, og fartøjet var sunket.

Derefter var han blevet kørt til politiets Station City på Halmtorvet for at komme i søforhør. Her var formålet at få klarlagt baggrunden for forliset, og ud over politiet var der også søfartskyndigt personale.

Ved politistationen befandt sig også familiemedlemmer til den forsvundne kvinde. De var tydeligt oprevede, og de kom også ind på station, for at blive afhørt.

Midt på eftermiddagen: Her ankom dykkere fra Søværnet til området syd for Drogden Fyr, hvor man dykkede ned for at undersøge ubådsvraget. Det var ikke muligt for dykkerne at komme ind i vraget.

Kl. 17.44: Her udsendte Københavns Politi en pressemeddelelse om, ubådens ejer nu var anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde.

I pressemeddelelsen blev det beskrevet, at han nægtede drab, og at han havde forklaret, at han havde sat kvinden af på ved spidsen af Refshaleøen, nær restaurationen Halvandet omkring kl. 22.30.