'Dette er vores 11. september'

Vrede, sorg og frustration foran Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker onsdag mistede livet

(Foto: Anthon Unger)
(Foto: Anthon Unger)

PARIS (Ekstra Bladet): På trods af flere hundrede fremmødte mennesker ved Charlie Hebdo tidligere i dag, var det de tunge regndråber, der larmede mest.

Med roser i den ene hånd og paraplyen i den anden samledes borgerne i Paris i dag til to minutters stilhed rundt omkring i byen – til minde om de 12 mennesker, der onsdag mistede livet i et terrorangrebet mod det franske satiremagasin.

Følelserne var uden på tøjet på vejen Rue Nicolas Appert midt i centrum, hvor Charlie Hebdo ligger. Der var frustration, vrede og stor sorg, men også en vilje til at vise, at franskmændene ikke lader sig kue af terrorister.

Artiklen fortsætter under livefeedet

Så da de to minutters stilhed var overstået, klappede de hundredvis af fremmødte mennesker. I adskillige minutter. Og så begyndte de mange mennesker at presse på for at komme hen og lægge blomster, lys og kort foran afspærringen, der var sat op 40-50 meter væk fra magasinets redaktion.

- Jeg ser det her er slags 11. september i Frankrig, fortalte Jacqueline Guillet – en af de fremmødte franskmænd – stærkt berørt til Ekstra Bladet.

- Min søn, som er 40, ringede til mig efter angrebet i går og sagde, at han aldrig havde følt sig så fransk, som han gjorde nu. Den følelse overgår alle politiske tilhørsforhold.

Den 65-årige tidligere sygeplejerske kendte selv en af de tegnere, der mistede livet i angrebet onsdag.

- Jeg mødte Cabu tilbage i 1968. Vi var ikke tætte venner, men jeg har fulgt ham tæt, og jeg er meget rørt over hans død. Jeg er her i dag, fordi jeg følte, jeg blev nødt til at gøre et eller andet, fortalte Jacqueline Guillet, der havde blomster med.

Andre benyttede tiden efter stilheden til højlydt at diskutere det emne, der bliver snakket allermest om i Frankrig i disse dage: Ytringsfrihed. Snakken gik blandt andet på, hvor grænsen går, for hvad man må lave sjov med.

- Da jeg kom hjem i går, sagde min stedmor til mig, at Charlie Hebdo ikke skulle have tegnet profeten Muhammed, for det må man ikke i islam. Så begyndte jeg at græde, lød det fra 24-årige Karim M’zaidi.

- Vi er i Frankrig, og her har man retten til at leve efter den religion, man vil – men man skal samtidig acceptere, at der er fri presse og ytringsfrihed. Det gør mig trist og vred, at sådan noget som det her sker.

Også på Place de la République - en stor plads midt i byen - samledes franskmændene for at mindes de dræbte i terrorangrebet. Det var også på denne plads, at op mod 35.000 mennesker onsdag troppede op for med råb, skilte og kuglepenne at vise, at ytringsfriheden kan man ikke tage fra franskmændene.