DF efter Ekstra Bladets afsløring: Nanna-overfald kunne være undgået

Juleoverfald kunne have været undgået, hvis Københavns Kommune havde handlet i tide, vurderer Skaarup

Nanna Skovmand efter overfaldet i julen. (Privatfoto)
Nanna Skovmand efter overfaldet i julen. (Privatfoto)

Ekstra Bladet kunne mandag afsløre, at tre af de varetægtsfængslede fem unge, der ifølge politiet står bag det brutale overfald på 23-årige Nanna Skovmand og hendes kæreste, længe har været i socialforvaltningens søgelys. De unge afviste imidlertid at modtage hjælp, og socialforvaltningen har derfor ikke gjort mere i sagen. 

Ifølge retsordfører Peter Skaarup (DF) er det en stor fejl, at kommunen ikke har gjort mere for at gribe ind. 

- Kommunen har haft mulighed for at hjælpe de unge ud af en kriminel løbebane, og det er grotesk, at man ikke har gjort mere ved det. Tanken om, at det her overfald kunne have været undgået, er ikke til at bære, siger Skaarup til Ekstra Bladet.

Uenighed om forældrepålæg
Når unge nægter at modtage hjælp, kan kommunen vælge at give såkaldt forældrepålæg. Det betyder, at forældre får pålagt konkrete opgaver og pligter i forhold til børnene, og at der kan uddeles sanktioner, hvis de ikke lever op til det.

Siden 2011 har Københavns Kommune givet 12 forældrepålæg. Det lave tal skyldes, ifølge Peter Skaarup, at socialministeriet ikke har meldt klart ud, at kommunen skal gøre brug af forældrepålæg i situationer som denne. 

- Der har været stor uenighed mellem de forskellige regeringspartier omkring forældrepålæg, og signalet udadtil har været, at regeringen ikke finder det vigtigt. Reaktionen bliver, at kommunerne ikke vil gå ind i diskussionen, og derfor vælger ingenting at gøre, siger Skaarup. 

Nanna Skovmand efter overfaldet i julen. (Privatfoto) Krimi Fortroligt notat: Volds-sigtede unge nægtede at modtage hjælp

Socialministeren bør gribe ind
Ifølge Peter Skaarup er overfaldet på Nanna Skovmand og hendes kæreste et kedeligt eksempel på, hvor galt det kan gå, når socialforvaltningen ikke benytter de redskaber, de har. Han mener, at socialministeren bør melde klart ud og opfordre kommunerne til at gøre brug af forældrepålæg.

- Der er brug for et entydigt signal overfor kommunerne om, at de skal bruge forældrepålæg. Hvem ved, hvor mange andre der er blevet overfaldet og slået ned, fordi kommunen ikke får grebet ind, siger Peter Skaarup.

Minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Manu Sareen (R), er på ferie i denne uge, oplyser pressevagten i Socialministeriet. Det har derfor ikke været muligt at få en kommentar fra socialministeren til den aktuelle sag.