Digteren Yahya Hassan er død

Yahya Hassan slog igennem i 2013 med den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien

Digteren Yahya Hassan blev blot 24 år. Få et overblik over hans liv her. Foto/Video: Ida Guldbæk Arentsen, Joachim Ladefoged, Philip Davali, Martin Lehman, Michael Hansen, Peter Hove Olesen, Simon Fals, Carsten Bundgaard, Rasmus Flindt Pedersen, Finn Frandsen. Redigering: Emma Svendsen, Maya Westander

Digteren Yahya Hassan er fundet død - 24 år. Det bekræfter digterens forlag, Gyldendal, i en pressemeddelelse.

'Yahya Hassan blev 24 år. Fire og tyve år. Det er jo ingenting, det er en katastrofe. Jeg har kendt ham, siden han var 16 år, den her lysende dreng med det enorme talent, nerverne uden på tøjet, men med det store talents søvngængeragtige sikkerhed,' skriver forlagschef Simon Pasternak, der var Yahya Hassans redaktør på begge digtsamlinger.

Ifølge B.T. blev Yahya Hassan fundet død i sin lejlighed onsdag.

Politiet vil over for Ekstra Bladet ikke bekræfte, at der er tale om Yahya Hassan, men siger, at man har været udsendt til en dødfundet person.

- Vi har i nat været kaldt ud til en dødfundet mand på en adresse i Aarhus V, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard i Østjyllands politi.

- Der er tale om en mand 20'erne. Der er på nuværende tidspunkt ikke noget, der peger i retning af et mistænkeligt dødsfald.

BLÅ BOG: Yahya Hassan - kontroversiel digter

Digteren Yahya Hassan er død. Det bekræfter hans nærmeste pårørende overfor BT torsdag.

Her kan du læse om den 24-årige digter.

Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
 

Navn: Yahya Hassan.

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Uddannelse: Vallekilde Højskole 2013. Forfatterskolen i København 2013-2015.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling. Digtsamlingen handlede om hans opvækst i en dysfunktionel muslimsk familie og en ungdom som hashrygende kriminel.

- I november 2019 udkom hans anden digtsamling 'Yahya Hassan 2' efter seks års pause. Forlaget holdt udgivelsen hemmelig helt frem til udgivelsesdagen, og Hassan gav kun et enkelt interview til sin personlige ven Martin Krasnik, der er chefredaktør for Weekendavisen. På det tidspunkt var Yahya Hassan indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby.

Litteraturpriser: Bogforums debutantpris, 2013. Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2014. Politikens Litteraturpris, 2014. Weekendavisens litteraturpris, 2014.

- I februar blev Yahya Hassan indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for 'Yahya Hassan 2'.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Kilder: Retten i Aarhus, Ritzau

Indlagt på psykiatrisk hospital
Yahya Hassan voksede op i den vestlige del af Aarhus, et hårdt kvarter, hvilket skulle blive centralt i mange af hans digte.

Gennembruddet kom med den selvbetitlede digtsamling 'Yahya Hassan' i 2013, der blev den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien og solgte over 120.000 eksemplarer.

I digtsamlingen rettede han en hård kritik af det muslimske miljø, hvilket resulterede i, at han skulle beskyttelse fra politiet.

Han blev vidt og bredt anerkendt som et nyt stjerneskud på den danske litteraturhimmel, og hans specielle måde at recitere sine digte på til oplæsninger blev hans kendetegn.

I 2019 fulgte han op med endnu digtsamlingen 'Yahya Hassan 2'.

Yahya Hassan har dog i de seneste år både været i fængsel og indlagt på psykiatrisk hospital.

Herudover har han i flere Facebook-videoer givet udtryk for at være involveret i en bandekonflikt.

 

Mor lægger video på Facebook
På Facebook har Yahya Hassans mor lagt en video op af digteren, hvor flere i kommentarsporet udtrykker deres sorg over dødsfaldet.

I videoen, der er lagt op onsdag, bekender Yahya Hassan sig til islam.

- Jeg vil gerne sige til alle, der måske har været i tvivl om, hvorvidt jeg har været fratrådt eller frafaldet fra islam, at det har der på intet tidspunkt været tale om.

- Jeg er født muslim, vil dø muslim. Men man er måske ikke, som folk er flest. Slut, prut, finale og tak for det, lyder det i videoen.

Billedgalleri Yahya Hassan

Opdateres ...