'Djævlevind' hærger Californien: Hel by brændt ned

En kraftig vind vil gøre arbejdet med at få de ødelæggende skovbrande i Californien under kontrol næsten umulig, advarer ekspert

Californien er fortsat hærget af skovbrande, der har efterladt tusindvis af amerikanere uden hus og hjem. Video: AP

Dødstallet stiger og stiger i den amerikanske delstat Californien.

De enorme skovbrande, der siden torsdag har hærget på den amerikanske vestkyst med ødelæggende kraft, har efterladt hele byer brændt ned til grunden.

300.000 mennesker er drevet på flugt fra flammerne, mens brandfolk kæmper en hård kamp for at slukke de brande, der har kostet tusindvis af amerikanere deres hjem. Langs den ikoniske kyst ved Malibu holdt folk lørdag i kø for at komme væk fra den massive røg og farlige ild.


Løb for deres liv
Skovbrandene er allerede blevet stemplet som de værste i moderne californisk historie. Og scenerne, der har ramt Californien, virker nærmest som taget ud af en skrækfilm.

Lørdag morgen amerikansk tid nåede de voldsomme flammer byen Paradise, to timers kørsel nord for Sacramento. Ilden bredte sig så hurtigt, at folk blev tvunget til at forlade deres biler og løbe for deres liv væk fra flammerne.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er byen stort set brændt ned. Mere end 6700 hjem er blevet opslugt i branden, der søndag eftermiddag har kostet minimum 25 liv, mens 35 personer fortsat er meldt savnet.

Men selvom brandfolk kæmper for at få kontrol over skovbrandene, ser chancerne for at det lykkes lige foreløbig særdeles dårlige ud, vurderer meteorolog Marc Chenard fra Det Nationale Vejrservice i USA.

- Der er intet andet end dårlige nyheder lige nu. Det er på vej til at blive endnu værre. Der kommer vedvarende vinde på op til 65 kilometer i timen, mens vindstødene kommer helt op på 112 kilometer i timen, siger han til Reuters.

'Djævlevinden', som Marc Chenard kalder dem, kommer fra syd ved Santa Ana og vil især ramme det nordlige Californien søndag og gøre brandfolkenes arbejde endnu sværere.

I byen Paradise blev folk nødt til at efterlade bilerne på vejen for at flygte fra flammerne. Foto: Ritzau Scanpix/Josh Edelson
I byen Paradise blev folk nødt til at efterlade bilerne på vejen for at flygte fra flammerne. Foto: Ritzau Scanpix/Josh Edelson

Her kæmper brandfolkene
Skovbranden er allerede den tredjemest dødelige i Californiens historie. Brandene har haft gunstige betingelser med kraftige vinde og et tørt landskab.

Flere byer, herunder Paradise, er blevet slugt af ilden. Paradise har 27.000 indbyggere og ligger knap 300 kilometer nordøst for San Francisco.

- Vi fandt i nogle tilfælde kun knogler. Jeg er klar over, hvor nedslående det er at høre for de pårørende, som har mistet eller savner et familiemedlem, siger politichef i Butte County, Kory Honea til CNN.

I det sydlige Californien har to forskellige brande fortæret flere hundrede huse nord og vest for Los Angeles. To personer er fundet omkommet i brandene, mens mindst 250.000 mennesker er blevet evakueret.

Byen Malibu, der huser nogle af verdens største og rigeste stjerner, er blandt de evakuerede byer. Flere af dem, herunder sangerinden Lady Gaga og reality tv-stjernen Kim Kardashian, har lagt billeder og videoer på de sociale medier, der viser dem blive evakueret.

Kim Kardashian evakueret: Frygter for sit hjem under skovbrand

Trump utilfreds med dårlig håndtering
Brandene har fået præsident Donald Trump til at erklære undtagelsestilstand i Californien. Det udløser økonomisk hjælp fra de føderale pengekasser til det mandskab, der arbejder i døgndrift for at slukke ilden.

Trump truer dog samtidig med at indefryse midlerne til Californiens beredskab. Ifølge præsidenten skyldes de ulykkelige tab af liv de lokale myndigheder.

'Der er ingen grund til så massive, dødelige og dyre skovbrande i Californien, bortset fra at deres håndtering af skove er så dårlig', skriver præsidenten på Twitter.

'De får milliarder af dollars hvert år, men alle disse liv går tabt, og det hele skyldes dårlig håndtering af skovene. Det skal afhjælpes nu, ellers er der ikke flere penge fra den føderale regering!'


Historisk ødelæggende brand spreder sig: Kvart million mennesker på flugt fra flammerne
Ni personer dræbt i voldsom brand i Californien
Mindst fem døde: Skovbrande hærger Californien