Dna frikender sømand for drab efter 33 år i USA-fængsel

Nye beviser slår fast, at Keith Harward uretmæssigt har tilbragt over halvdelen af sit liv bag tremmer

Keith Harward (Politifoto)
Keith Harward (Politifoto)

En tidligere amerikansk sømand er torsdag blevet renset for alle anklager for blandt andet voldtægt og drab, som han blev dømt for i 1982 og siden har siddet fængslet for.

Den nu 59-årige Keith Harward blev i sin tid dømt for forbrydelsen, efter at eksperter i retten havde slået fast, at hans tandsæt matchede bidemærker på den kvinde, der var blevet udsat for voldtægten i byen Newport News i delstaten Virginia.

Mere end tre årtier senere har en dna-test dog afsløret, at voldtægten af kvinden og drabet på hendes mand blev begået af en anden sømand, som senere er død, mens han afsonede en fængselsdom for en anden forseelse.

I 1982 blev den dengang 26-årige Harward dog udpeget som den gerningsmand, der var brudt ind i ægteparrets villa med et koben for herefter at udføre ugerningerne, mens parrets tre små børn sov i huset. Han blev idømt fængsel på livstid.

Virginias højesteret skriver i sin afgørelse, at den 'annullerer Harwards domme for drab, voldtægt, tvungen sodomi og røveri'.

Sidste år blev 149 personer i USA frikendt for forbrydelser, som de ellers tidligere var blevet dømt for.

Ifølge en ny rapport fra University of Michigan er tallet dog blot "en dråbe i havet", da titusindvis af amerikanerne menes at være blevet dømt på et fejlagtigt grundlag.

De 149 personer havde i gennemsnit siddet fængslet 14,5 år, inden de blev løsladt. Typisk er forbedret dna-teknik årsagen til løsladelserne.

Sådan ser Keith Harward ud i dag. (Politifoto)
Sådan ser Keith Harward ud i dag. (Politifoto)