Død på privatklinik - narkoselæge sigtet for uagtsomt manddrab

Kvinde fik ikke ilt nok under operation

Nygart Privathospital er især kendt for deres busreklamer. Foto: Ekstra Bladet
Nygart Privathospital er især kendt for deres busreklamer. Foto: Ekstra Bladet

Ved du noget , så tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

En kvinde er død i forbindelse med en operation på Nygart Privathospital. Nu er narkoselægen blev sigtet for uagtsom manddrab.

Ekstra Bladet har været i kontakt narkoselægens advokat, som oplyser, at vedkommende ikke har kommentarer. Der er nedlagt navneforbud i sagen, der begyndte i november 2015, da en kvinde var ved at få foretaget en ansigtsløftning på Nygart Privathospital.

Kvinde død under skønhedsoperation: Derfor gik det galt

Sagen er først nu ved at blive efterforsket af politiet, men er færdigbehandlet i Styrelsen for Patientsikkerhed, der som konsekvens af lægens handlinger har sat vedkommende under skærpet tilsyn, fordi det frygtes, at den pågældende 'vil kunne udgøre en forringet sikkerhed for patienterne.'

Alarmklokkerne burde ifølge styrelsen allerede have ringet, da kvinden henvendte sig til klinikken i Ny Østergade i København med ønske om at købe ansigtsløftningen - en behandling, som på det tidspunkt blev markedsført til at koste 45.000 kr.

Kvinde med lidelse
Det fremgår at akterne, at patienten oplyste at have en lidelse, som narkoselæger skal vide kan gøre det vanskeligt at få ilt under narkose. Lidelsen gjorde, at der ifølge myndighedernes sagkyndige burde have været flere narkose-eksperter til stede med avanceret udstyr.

Alligevel valgte Nygart Privathospital at lægge kvinden i fuld narkose med kun én tilstedeværende narkoselæge - og eksempelvis ikke video-udstyr, som har til formål at sikre, at en slange med ilt kan placeres korrekt i luftvejene.

Myndighederne understreger i sin kritik, at der ikke var 'tale om et livsnødvendigt indgreb for patienten, hvor man accepterer større risici. Det er efter styrelsens vurdering en skærpende omstændighed, at der var tale om kosmetisk indgreb...'

Klinikchef Jesper Nygart betegner hændelsen som 'forfærdelig' og 'ulykkelig', men fastholder, at 'alle regler er fulgt'.

Klinikchef Jesper Nygart mener, at alle regler blev fulgt på den skæbnesvangre dag, hvor en patient døde på Nygart Privathospital. Foto: Mads Winther / Polfoto
Klinikchef Jesper Nygart mener, at alle regler blev fulgt på den skæbnesvangre dag, hvor en patient døde på Nygart Privathospital. Foto: Mads Winther / Polfoto
 

Han oplyser i en mail til Ekstra Bladet, at der foruden narkoselægen var tre sygeplejersker og en kirurg til stede.

Jesper Nygart afviser, at man på klinikken burde have vidst, at kvinden havde 'vanskelige luftveje'. Han bedyrer i sin mail, at Styrelsen for Patientsikkerhed har erkendt, at forundersøgelserne af patienten blev udført korrekt, og at hun blev klassificeret som en ’ASA 2-patient' - en patient med en mild sygdom.

'Helt urimeligt'
'Der findes ikke retningslinjer i Danmark, heller ikke fra Styrelsen, der fortæller, at ASA 2-patienter ikke bør bedøves i privat regi', skriver han og karakteriserer det 'helt urimeligt', at styrelsen alligevel vurderer, at patienten ikke burde være bedøvet på Nygart.

- Det er altid tragisk, når en patienter dør under en operation. Når der så oveni købet er tale om en operation, som ikke er strengt nødvendig, er det ekstra tragisk.

Sådan siger Anette Lykke Petri, der er tilsynschef hos Styrelsen for Patientsikkerhed. 

- Det, der er foregået, er ikke alene ulykkeligt, det er også dybt kritisabelt og det er derfor, vi i styrelsen har grebet ind, siger hun.

Læs hele sagen i Ekstra Bladets fredags-udgave på papir eller digitalt herunder:

Kvinde død under skønhedsoperation: Derfor gik det galt

Så mange dør af kosmetisk kirurgi * Bryst-provokatør har solgt livsværket * Advarer mod konkurrenterne * Klinikchef ændrer intet efter dødsfald