Døde på job i Danmark: Nu får Kim Wall ny hæder

Mens efterforskningen af ubådssagen er i sin sidste fase, insisterer Kim Walls venner og kolleger på at mindes hende som journalist og ikke offer

Foto: Tom Wall via AP, File
Foto: Tom Wall via AP, File

Mindet om Kim Wall som journalist og ikke bare et offer for en forbrydelse lever videre, og nu har The Overseas Press Club of America (OPC) navngivet en pris efter den svenske kvinde for at ære hendes minde.

Den 30-årige prisbelønnede freelancejournalist forsvandt 10. august efter en tur med Peter Madsens ubåd, der sejlede ud fra Refshaleøen i København. Peter Madsen blev efterfølgende sigtet for drab, og Kim blev fundet parteret. Han nægter sig skyldig i drab, men erkender partering.

Det er journalistforeningens pris for 'Bedste digitale reportage', der nu hedder 'The Kim Wall Best Digital Reporting Award' og gives til den bedste historie eller serie om internationale forhold ved brug af kreative og dynamiske digitale fortælle-værktøjer.

Forældre tænder lys
Den første pris vil blive uddelt 26. april i New York til OPCs årlige prismiddag.

- Walls forældre vil deltage i middagen og tænde OPCs mindelys til ære for journalister, der er blevet myrdet, fængslet eller er forsvundet, skriver journalistforeningen i en pressemeddelelse.

- The Overseas Press Club er beæret over at være i stand til at mindes Kim Walls liv og arbejde med denne pris. Kim var en journalist, der legemliggjorde foreningens engagement i kvalitets-journalistik og mod på dette felt, skriver OPCs præsident Deidre Depke i pressemeddelelsen.

Kim Wall skrev blandt andet om identitet, køn og fetisch-kulturen og rapporterede fra hele verden, herunder Haiti, Uganda og Kina, hvor hun havde planer om at flytte til med sin kæreste.

Hun har, ifølge pressemeddelelsen, blandt andet reporteret fra Marshall-øerne om lækage af radioaktivt affald i 2015 med to andre OPC-meldemmer, Hendrik Hinzel and Coleen Jose.

Retssagen mod Peter Madsen starter 8. marts, og anklageskriftet ventes at være klart her i starten af januar.