'Dødens' ægtepar havde våbenlager: 8000 skud og 12 bomber

Politiet har fundet op mod 8000 skud og 12 bomber i de to formodede gerningsmænds bolig og bolig

FBI har fundet masser våben og patroner i de formodede gerningsmænds hus (Foto: AP)
FBI har fundet masser våben og patroner i de formodede gerningsmænds hus (Foto: AP)
Følg Krimi

Det var ikke et helt almindeligt hus, som 'Dødens ægtepar' boede i.

Politiet i San Bernadino afholdte pressemøde klokken 18.30 dansk tid, og her kom det frem, at de to formodede gerningsmænd Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik havde et mindre våbenlager på deres adresse og i deres bil.

Det fortæller Chief Jarrod Burguan på pressemødet.

- På sig havde de omkring 1600 skud, og i bilen har vi fundet 1600 forskellige patroner, mens vi i deres hus har fundet op mod 5200 skud til pistoler og forskellige rifler. Derudover har vi fundet 12 såkaldte 'pibebombs', fortalte Chief Jarrod Burguan om FBI og politiets fund.

Obama om 'Dødens ægtepar': Kan være terrorister

Udover de voldsomme mængde af skud har politiet også fundet fire rifler i bombehuset, som alle var købt lovligt og dermed registreret.

Parrets flugtbil blev gennemhullet af politiets skud. (Video: Ritzau)

Medie: Havde kontakt til terror-mistænkt
Dagen derpå er motivet fortsat uklart, og derfor stille mange amerikanere stadig spørgsmålet: Hvad fik disse personer til at gå amok?

Ifølge CNN og Los Angeles Times, der citerer kilder tæt på efterforskningen, havde den formodede gerningsmand Syed Rizwan Farook tæt kontakt med flere terrorceller på de sociale medier.

14 mennesker har mistet livet i et masseskyderi i Californien. To er fortsat i kritisk tilstand (Foto:AP)
14 mennesker har mistet livet i et masseskyderi i Californien. To er fortsat i kritisk tilstand (Foto:AP)
 

Mor i telefonen under skyderi: Sluk lyset og ti stille

Men FBI og præsident Barack Obama oplyser, at det stadig er for tidligt at tale om et motiv. De er i fuld gang med at efterforske sagen.

Amok til fest
Masseskyderiet skete på Inland Regional Center - et center for udviklingshæmmede i San Bernadino i Californien - hvor Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik skød og dræbte 14 mennesker, mens 21 mennesker blev såret. To er fortsat i livsfare.

Timer senere blev de to formodede gerningsmænd, ægteparret Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik, dræbt i en skudveskling med politiet blot få kilometer fra gerningsstedet.

Chief Jarrod Burguan fra San Bernadinos politi oplyser, at Syed Rizwan Farook angiveligt havde deltaget i en julefest, hvorefter han har forladt stedet.

Dansk sygeplejerske tæt på skud-scene: Det er sindssygt

- De skød vildt omkring sig i rummet, så vi ved ikke, hvem der har været målet. Der er affyret 76 skud, fortalte Chief Jarrod Burgua på pressemødet.

Obama: Måske terror - måske arbejdeskonflikt
Den amerikanske præsident Barack Obama har tidligere torsdag i Det Hvide Hus, hvor han fortæller, at politiet i samarbejde med FBI stadig undersøger sagen.

- FBI og politiet har stadig ikke klargjort de to mistænktes planer. Det er muligt, at skyderiet var terror-relateret, men det er også muligt, at det var arbejdsrelateret.

 

- Det er vigtigt, at vi kommer til bunds i skyderiet, før vi begynder at drage konklusioner, siger Barack Obama på pressemødet klokken 17.00 dansk tid.

Skød 14 i USA: Bruden hentet i Saudi Arabien

Samtidig oplyser præsidenten, at han vil kigge på en lov, der skal gøre det svære for visse personer at få adgang til skydevåben.

Var svært bevæbnede
Farook og Malik blev skudt og dræbt efter en hidsig biljagt. Ifølge politiet var begge de mistænkte bevæbnet til tænderne med både en riffel og et semi-automatisk håndvåben. De bar taktisk tøj - blandt andet veste med ekstra skarp ammunition.

Efter et tip fandt politiet frem til de nu dræbte gerningsmænds adresse i Redland, som ligger udenfor San Bernardino.

 

Her fører betjent ansatte ud: - Jeg tager en kugle før jer

Under den efterfølgende jagt smed 'ægteparret' noget der lignede rørbomber ud af bilen for at forhindre patruljevogne i at forfølge dem.

Ringede til mor imens de skød
Der arbejder lidt over 600 personer på In Regional Center, som hjælper 30.000 mennesker med specielle behov. En af medarbejderne, som var på arbejde under skyderiet, er Jamille Navarro.

Hun arbejder med børn på centret, og oplevede altså, hvordan onsdagens julefest pludselig blev afbrudt, da pistolmændene skød rundt i flere minutter. Under panikken formåede hun alligevel at ringe til sin mor, Olivia Navarro, mens hun gemte sig i et lokale.

 

- Hun gemte sig og fortalte, at de havde slukket lyset i lokalet. Hun hviskede, fordi hun ikke ville have, at gerningsmændene skulle høre hende. Jeg sagde til hende, at hun skulle stoppe med at sige noget, siger moderen Olivia Navarro ifølge New York Times.

14 dræbt i masseskyderi: To mistænkte dræbt efter politijagt

Selv om Jamille Navarro fulgte moderens råd og stoppede med at tale, blev Olivia ved med at berolige datteren over telefonen:

- Jeg sagde til hende: 'Jeg er lige her. Sluk lyset, og vær helt stille. Hvorfor skulle nogen gøre noget ved en, der hjælper børn', siger moderen videre til det amerikanske medie.

Jamille Navarro kom heldigvis uskadt gennem episoden.

Dybt chokeret
Farook er født i USA og arbejdede som inspektør i hvad der svarer til Fødevarerstyrelsen i San Bernadino. Her beskriver en kollega ham som en stille og rolig person, som ikke talte meget.

- Han var meget reserveret, fortæller en kollega.

En svoger til Farook, Farhan Khan, siger at han er dybt chokeret over det skete.

Ekstra Bladet i USA: Folk spørger hinanden - var det terror?

- Jeg er i chok. Jeg kan ikke udtrykke, hvor stor min sorg er. Mine tanker går til alle de efterladte, har svogeren udtalt på en pressekonference.

Direktøren i Rådet for Amerikanske-Islamiske Relationer, Hussam Ayloush, står uforstående overfor motivet til de mange drab.

- Vi kender ikke motivet. Har det noget med arbejdet at gøre, psykisk sygdom eller ekstremisme? For øjeblikket aner vi det ikke og det er for tidligt at begynde at spekulere.

Her fører betjent ansatte ud: - Jeg tager en kugle før jer

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.