Dødsdømt krævede skydning: Sådan endte det

J. W. Ledford er blevet henrettet som den første i delstaten Georgia i år

J.W. Ledford er onsdag morgen dansk tid blevet henrettet for et drab begået i 1992. Foto: AP
J.W. Ledford er onsdag morgen dansk tid blevet henrettet for et drab begået i 1992. Foto: AP

Klokken 1.17 lokal tid, slog J.W. Ledfords hjerte for sidste gang.

Det skete efter han fik en dødelig sprøjte i statsfængslet i Jackson i den amerikanske delstat Georgia, skriver nyhedsbureauet AP.

Dermed blev den 45-årige mand den første, der blev henrettet i Georgia i år.

Billedet her er et udateret et af fangen J.W. Ledford. Foto: AP Krimi Indsat på dødsgangen beder om skud i 11. time: - Sprøjten er for smertefuld

Ledford havde ellers via sine advokater forsøgt at forhale henrettelsen ved at kræve, at han fremfor den dødelige indsprøjtning skulle skydes, idet den dødelige sprøjte ville være 'for smertefuld'.

Den anmodning blev dog afvist af den amerikanske højesteret kort inden henrettelsen fandt sted. Afvisningen skyldes blandt andet, at henrettelse ved skydning ikke er tilladt ifølge den lokale lovgivning i Georgia.

Dræbte nabo og røvede kone
Der var derfor ingen vej uden om den dødelige sprøjte, som endte med at koste Ledford livet som følge af det drab, han begik 31. januar 1992.

Her var han gået over til sin nabo, den 73-årige Harry Johnston, for at spørge om et lift ind til byen.

Naboen beskyldte ham dog blandt andet for at stjæle og slog ham, og det fik den dengang 20-årige Ledford til at trække en kniv og dræbe den pensionerede læge med et eller to knivstik i halsen.

Efter drabet slæbte Ledford liget hen til et andet sted på Johnstons grund, hvorefter han atter gik op til huset, hvor han med en kniv truede sig til penge og våben fra Johnstons kone, som han efterlod bundet i huset.

Han blev anholdt senere på dagen, og altså senere dømt for drabet. Over for politiet har han blandt andet forklaret, at han havde drukket nogle øl og røget et par joints inden det brutale drab.

'Kys min røv'
Hans forsvarsadvokater havde hævdet, at den medicin, Ledford fik, ville have en virkning på den dødelige sprøjte, så han ikke ville blive bedøvet, og i stedet ville han være ved bevidsthed, når hans vejrtrækning blev lammet, så han til sidst blev kvalt i sit eget spyt.

Der er dog intet, der tyder på, at det forløb sådan.

Ifølge et vidne til henrettelsen, fængselsinspektør Eric Sellers, smilede Ledford, da han kom ind til området, hvor han skulle modtage sprøjten.

Her tog han imod tilbuddet om at sige sidste ord, hvor han citerede filmen 'Cool Hand Luke', inden han sluttede - knap så stilfuldt:

- I kan kysse min 'white trash'-røv.

Fængselsinspektør forlod henrettelseslokalet klokken 01.09, hvorefter Ledford begyndte at tale igen. Denne gang var mikrofonen dog slukket, så vidnerne ikke kunne høre det.

Typisk tager det nogle minutter fra inspektøren har forladt lokalet, til den giftige væske begynder at flyde. Ledford var derfor ved bevidsthed et kort stykke tid derefter.

Først kiggede han på sin højre arm, og omkring et minut senere så han ud til at tale med en vagt på sin højre side.

Han hvilede derefter sit hoved, lukkede øjnene og så ud til at tage et par dybe indåndinger. Kort efter blev han erklæret død.

Forsøgte benådning
Ledfords advokater har tidligere forsøgt at få den nu afdøde fange benådet, blandt andet med henvisning til, at han havde en hård barndom, et tidligt stofmisbrug og på grund af hans ringe intellekt. De mente desuden, at hans hjerne som 20-årig ikke var fuldt udviklet, hvorfor en dødsdom var for hård.

Begæringen blev dog afvist.

Selvom Ledford er den første, der er blevet henrettet i Georgia i år, blev hele ni fanger henrettet i delstaten sidste år, hvilket er mere end nogen anden stat. Det er desuden det højeste antal i delstaten siden den amerikanske højesteret for 40 år siden igen tillod dødsstraf.