Dømt: Asylansøger i benlås dømt til udvisning

Retten i Næstved har netop udvist 34-årig asylsøger, som i maj blev lagt i benlås under hårdhændet aktion, der førte til fyring af udskældt lejrchef

Det er denne video, der resulterede i at lejrchefen blev fyret. Video: Information

En 34-årig syrisk asylsøger, som i maj blev lagt i benlås af sikkerhedspersonale på asylcenter Holmegaard i Næstved, er blevet dømt til udvisning af Danmark.

Det har en domsmandsret ved Retten i Næstved onsdag besluttet.

Også selv om den lille og lidt tætte mand selv jamrede, da han af dommer Henrik Kirk Jensen blev tilbudt et sidste ord.

- Hvis I udviser mig til Syrien, så anser jeg mig for død i forhold til min familie, sagde han blandt andet.

Manden har imidlertid trods udvisningen ret til at blive i Danmark, indtil hans ansøgning om asyl er blevet behandlet færdig.

Og det er den ikke endnu.

Den 34-årige blev dømt for 16. maj om aftenen at have truet en mandlig netværksmedarbejder på centret. Truslen blev fremsat på arabisk under en diskussion med en anden asylsøger, der også blev truet. Retten fandt det bevist, at den 34-årige skulle have sagt noget i retning af: 'Det er ikke noget problem for mig at slå både dig og ham ihjel', mens han pegede på syreren og på netværksmedarbejderen.

Straffen blev fastsat til 20 dages fængsel. Fordi manden har siddet varetægtsfængslet i fire uger allerede, slipper han for at skulle ind at afsone.

Asylsøgeren nægtede sig skyldig, og forsvarer Jens Otto Johansen valgte på stedet at anke dommen.

Episoden med den 34-åriges trusler skete umiddelbart efter, at han sammen med et hold asylsøgere havde ryddet op efter spisning af aftensmad. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Episoden med den 34-åriges trusler skete umiddelbart efter, at han sammen med et hold asylsøgere havde ryddet op efter spisning af aftensmad. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Ophidset over underskrifts-indsamling
Den 34-årige nu udvisningsdømte mand er identisk med den mandlige asylsøger, der nogle uger før 16. maj blev lagt i benlås på asylcentret af sikkerhedspersonale på stedet. Episoden blev optaget på video. Og Information valgte at bringe videoen, der siden førte til, at manden med ansvaret for den hårdhændede behandling, lejrchefen, omgående blev fyret.

Samfund Lejrchef sendt hjem: Se dramatisk video fra asyl-lejr

Det skabte en voldsom debat. Også blandt asylsøgerne selv. Nogle krævede ham tilbage og begyndte at samle underskrifter ind til fordel for genansættelse. Det skete netop 16. maj, og anklager Sarah Maagensen forsøgte i retten at antyde, at den kendsgerning skulle have været medvirkende til, at den 34-årige var ophidset det meste af dagen.

- Jeg ønskede ham ikke tilbage, sagde den 34-årige selv i retten, men afviste i øvrigt, at den sag havde gjort ham specielt arrig den dag.

Til gengæld fortalte han, at han ikke havde fået sin antidepressive medicin.

Byrådet i Næstved lægger pres på integrationsminister Inger Støjberg for at få sat dato på, hvornår centret i byen skal lukke. Naboer er begyndt at klage over konstant ballade. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Byrådet i Næstved lægger pres på integrationsminister Inger Støjberg for at få sat dato på, hvornår centret i byen skal lukke. Naboer er begyndt at klage over konstant ballade. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Havde koranen med i retten
Den 34-årige kom til Danmark 7. november i fjor. Han fortalte i retten, at han var flygtet fra Aleppo i Syrien. Og over for Udlændingestyrelsen har han fortalt, at hans hus blev jævnet med jorden af en tøndebombe. Hans kone og søn døde under angrebet, ligesom hans mor under borgerkrigen har brækket begge ben og ikke kan gå i dag.

Det sidste, der skete, inden den 34-årige valgte at forlade Syrien, var ifølge hans forklaring i retten, at han blev idømt 150 piskeslag af en IS-domstol.

En 22-årig asylsøger fortæller til Ekstra Bladet, hvordan lejrlederen har truet nogle beboere med at sende dem tilbage til Sandholmlejren, så de skal starte deres asylsag forfra (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Samfund Asylsøgere til Ekstra Bladet: Fyret lejrchef styrede med militær disciplin

Til Ekstra Bladet fortæller den 34-årige, at han ikke har noget familie i Danmark, hvor han er helt alene.

- Da jeg satte mine fingeraftryk her i Danmark, var det som at trække vejret ordentlig for første gang i mit liv. Jeg tænkte første gang på Danmark som 14-årig. Det er her, jeg vil leve mit liv. Det er her, jeg vil arbejde. Og det er dette sted, jeg har drømt om, sagde asylsøgeren, som i øvrigt havde medbragt koranen, som han lagde foran sig i vidneskranken.

- Jeg er sunni, men den syrer, jeg skændtes med, var alevi-muslim. Han har været med til at bombe kvinder og børn. Han lyver. Han taler med to tunger for selv at føre sig frem, sagde den 34-årige, mens han over for Ekstra Bladet bruger sin arm og hånd til at vise en slangebevægelse.

Asylcenteret drives af Langeland Kommune og åbnede i vinter. Den 34-årige nåede at bo på centret i cirka en måned og er i øvrigt blevet flyttet rundt mellem centre otte gange siden 7. november. Foto: Per Rasmussen
Asylcenteret drives af Langeland Kommune og åbnede i vinter. Den 34-årige nåede at bo på centret i cirka en måned og er i øvrigt blevet flyttet rundt mellem centre otte gange siden 7. november. Foto: Per Rasmussen

Flere hørte ordet 'kill'
Men dommer Henrik Kirk Jensen viste ingen nåde. Han dømte den 34-årige for trusler mod netværksarbejderen, selv om de ansatte på stedet måtte have truslen oversat af den syrer, som den 34-årige skændtes med, før de forstod den. Flere havde imidlertid hørt den 34-årige bruge ordet 'kill'.

- Udtrykket 'kill' kan på arabisk have to betydninger. Det kan betyde 'slå ihjel', og det kan betyde 'give tæsk'. Tvivlen om, hvad du mente med ordet, kommer dig til gode. En almindelig trussel om vold er ikke strafbar. Det er den til gengæld, hvis den bliver fremsat mod en offentlig ansat person på et asylcenter, sagde dommer Henrik Kirk Jensen i sin begrundelse for dommen.

Lejrchef Kent Nielsen blev ifølge Langeland Kommune fritstillet, og nu er kommunen i gang med blandt andet at undersøge den episode 2. maj, som førte til, at en mandlig flygtning blev lagt i benlås. (Foto fra video) Samfund 160 flygtninge kræver bortvist lejrchef genansat: Sådan skriver de

Den 34-årige blev 16. maj anholdt af politiet og har siddet varetægtsfængslet i fire uger, inden Østre Landsret valgte at løslade ham. Siden løsladelsen er han blevet placeret i et asylcenter i de vestjyske. Han kunne derfor efter dommen køre med to repræsentanter fra centret tilbage til Jylland.

Ud over udvisningsdommen fik den 34-årige også et indrejseforbud på seks år.