Annonce:
Annonce:

Dømt for drab på Jonas: Nu er der nyt

Den i Somaliland dømte Omer Muse har haft besøg af menneskerettighedsorganisation efter omtale af forhold i fængslet

Omer Muse har haft besøg af menneskerettighedsorganisation og mulighed for at tale med sin lokale advokat, efter Ekstra Bladet i går beskrev hans afsoningsforhold. Foto: Privat
Omer Muse har haft besøg af menneskerettighedsorganisation og mulighed for at tale med sin lokale advokat, efter Ekstra Bladet i går beskrev hans afsoningsforhold. Foto: Privat
Annonce:
Følg Krimi

Omer Hassan Sheik Muse, der i Somaliland er dømt for drabet på 21-årige Jonas Thomsen Sekyere, har i dag haft besøg af repræsentanter for en menneskerettighedsorganisation samt mulighed for at tale med sin lokale forsvarsadvokat.

Det fortæller den 33-årige Muse i en lydbesked sendt til Ekstra Bladet fra fængslet i Hargeisa.

- Fængslet skulle vise, at jeg ikke sidder i kæder mere, siger Omer Muse i beskeden, som er sendt via appen WhatsApp.

Meddelelsen kommer, efter Ekstra Bladet onsdag bragte en artikel, hvori det fremgik, at Muse var lænket på hænder og fødder. Han fortalte desuden, at han sad i en celle med ti senge sammen med 14-15 andre indsatte.

Annonce:

- Jeg har dog ikke fået mulighed for at tale med den danske ambassade (i Nairobi i Kenya, red.), siger Omer Muse med reference til, at han i en længere periode har ønsket besøg af danske repræsentanter for at gøre opmærksom på sine forhold.

Dansker i somalilandsk fængsel: Ren tortur

Artiklen fortsætter under billedet ...

Under dagens besøg fremviste fængslet ifølge Muse, at han ikke længere er lænket. Foto: Privat
Under dagens besøg fremviste fængslet ifølge Muse, at han ikke længere er lænket. Foto: Privat

Drabet på Jonas Sekyere fandt sted i 2012 i Kødbyen på Vesterbro i København.

Ud over 20 års fængsel blev Muse i 2016 ved en somalilandsk domstol dømt til at betale 33 1/3 kameler til offerets familie.

Dommen faldt, uden at Muses daværende danske forsvarer, Michael Juul Eriksen, blev orienteret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jonas Thomsen Sekyere blev knivdræbt under en bytur i Kødbyen på Vesterbro i København. Foto: Privat
Jonas Thomsen Sekyere blev knivdræbt under en bytur i Kødbyen på Vesterbro i København. Foto: Privat
 

Dømt for Jonas-drab: Advokat vidste ingenting

Siden dommen har den nu 33-årige siddet fængslet i byen Hargeisa i Somaliland. Under forhold, som han betegner som tortur.

Omer Muses dom blev i 2017 nedjusteret til ti års fængsel ved den somalilandske højesteret, men den dømte mener, at han burde blive sendt til Danmark og få sin sag prøvet ved en dansk domstol, eftersom han er dansk statsborger.

Annonce:

Bedømt hårdere
Ud over at han ønsker at komme hjem, ønsker Omer Muse at gøre opmærksom på de forhold, han afsoner under. Efter hans opfattelse med dansk accept.

- Den danske ambassade, som er tæt på her, i Nairobi (i Kenya, red.), de ved, hvad der foregår, men de kigger ikke seriøst på, hvad der foregår i fængslet eller hvad danske penge (udviklingsbistand, red.) bliver brugt til, sagde Omer Muse til Ekstra Bladet onsdag og berettede, at han og 14-15 medindsatte døgnet rundt opholder sig i en celle med ti senge.

- Jeg er blevet flyttet fra rum til rum. Jeg sidder og ligger på gulvet, sagde Omer Muse.

Ud over at være anbragt under trange forhold med ringe hygiejne og uden mulighed for lægehjælp er Omer Muse efter eget udsagn lænket om hænder og fødder. Noget, der i hans optik 'hører slaveritiden til'.

Samtidig oplever han med egne ord at blive bedømt hårdere end de øvrige indsatte, fordi han er dansk statsborger.

Annonce:

- Der var et tidspunkt hvor jeg skrev under på, at jeg gerne ville tilbage (til Danmark, red.), sagde Omer og forklarer, at han i tiden derefter fik overbragt trusler.

Muse har pointeret, at han alene ønsker at udtale sig om sine forhold i fængslet. Når det handler om hans sag og jura i øvrigt, henviser han til sin danske advokat, Poul Hauch Fenger:

- Enhver dansk statsborger har i henhold til den danske retsplejelov og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ret til en forsvarer. Lige nu har han ikke noget forsvar, siger Poul Hauch Fenger.

Advokaten er tilfreds med, at Muse nu har haft besøg.

- Ingen danske statsborgere skal udsættes for torturlignende tilstande, uanset hvad de er sigtet for, derfor er jeg tilfreds med på min klients vegne, at lokale NGO’er varetager hans interesser, siger Poul Hauch Fenger.

Nægter sig skyldig
Skulle Muse blive udleveret til retsforfølgning i Danmark, vil han ifølge Poul Hauch Fenger nægte sig skyldig. På trods af at han under anholdelsen i 2014 tilstod drabet.

Annonce:

Omar Muse har senere afvist afhøringsrapporten og forklarer i stedet, at drabet skete i selvforsvar.

Foreløbig er der ikke udsigt til, at Muse kan blive stillet for en dansk dommer. De lokale myndigheder har nemlig afvist at udlevere ham, og der foreligger ikke aftaler med Somaliland om at udlevere statsborgere til afsoning i Danmark.

Det betyder ifølge Anklagemyndigheden herhjemme, at der ikke er noget at stille op:

- Vi kan ikke tage ham ud af fængslet og sætte ham på et fly, det er alene de somalilandske myndigheder, der skal træffe den beslutning, har senioranklager Søren Harbo vurderet over for B.T.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: