Dømte hashgangstere overså faresignaler

Var mål for kæmpe politi-efterforskning - og blev dømt som hashbagmænd

Hash i store mængder er en indbringende forretning.
Arkivfoto: Politiet
Hash i store mængder er en indbringende forretning. Arkivfoto: Politiet

Sagen i sig selv er ganske farverig - hashsmugling i stor stil. Store pengebeløb. Vild livsstil på danske natklubber og på den sydspanske solkyst. Hemmelige politi-agenter skjult bag dæknavne.

I første omgang fik de to hovedmænd i sagen - der af politiet blev kaldt 'operation Alonso' - hver 15 års fængsel, da sagen kørte ved Københavns byret i juni 2015.

Men, da ankesagen ved Østre Landsret kørte i maj i år, blev dommene nedsat til henholdsvis ti og fem års fængsel.

Her blev de to mænd nemlig frikendt for forsøget på at sejle et halvt ton kokain fra Sydamerika til Danmark.

Duoen slap dog ikke fuldstændigt af krogen - Landsretten dømte den ene for indsmugling af 400 kilo hash, mens den anden blev dømt for samme indsmugling samt forsøget på at smugle 1,6 ton hash til Danmark plus yderligere forsøg på at indsmugle endnu 150 kilo hash og fem-seks kilo kokain eller amfetamin.

Så stort på faresignaler
Sagen har tidligere været omtalt i medierne. Men Ekstra Bladet kan nu løfte sløret for yderligere detaljer - baseret på oplysninger fra personer med indsigt i både miljøet og sagen.

Og det viser sig, at duoen langt fra var så sikkerhedsbevidste som tidligere beskrevet. Snarere tvært imod.

I godt to år efterforskede Politiets Efterretningstjeneste mod de to hashbagmænd i 'Operation Alonso'.

Undervejs i forløbet blev den ene af de nu dømte stoppet af politiet under en køretur i Jylland. Og det beskrives, hvordan han havde et par hundrede gram hash hos sig.

En mindre mængde, der ikke var nok til en længere dom. Men omvendt burde det have fået advarselslamperne til at blinke hos hashgangsteren.

Med PET's efterforskere i nakken var standsningen af bilen nok ikke en tilfældig affære, men snarere et lille målrettet svirp for at se manden og hans bevægelsesmønster an.

På et andet tidspunkt, hvor hashgangsteren skulle en tur i kiosken, opdagede han, at hans bil var væk.

Dagen efter var den så tilbage igen.

Her var det politiet, der havde haft taget køretøjet ind til gennemsyn og - sandsynligvis - også for at installere overvågningsudstyr i den.

Endnu et stort faresignal, som hashgangsterne tilsyneladende fuldstændigt valgte at se bort fra. I stedet fortsatte de forretningsgangen. Generelt var særligt den ene ganske 'snakkesagelig'.

Fra natklubber til Pusherstreet
De hang også jævnligt ud i Christianias Pusherstreet - et sted, der i den grad er i politiets søgelys.

Samtidig søgte de også gerne jetsettet i det Københavnske natteliv. Her kastede de om sig med penge i de dyre natklubber, hvor de blandt andet beværtede kendisser.

- Jeg kan ' lugte' en strømer på lang afstand, skrydede den ene overfor en af PET's agenter, da de fælleskab besøgte natklubben Zen i sommeren 2012. Her mente hashgangsteren at have genkendt en politimand blandt de øvrige gæster.

Duoens anden base var den spanske solkyst ved Marbella og Porto Banuz, hvor kriminelle fra hele Europa hænger ud - særligt i sommermånederne.

Stedet er også et af de vigtigste omdrejningspunkter for indsmugling af både hash og kokain. Det er blandt andet her, de lyssky forretningsaftaler indgås.

Også her var der fest og farver og gang i den, hvor nattelivets tilbud blev udnyttet til fulde. Og det var en kendt sag, at den ene hashgangster kunne feste igennem i dagevis.

Den ene af de to dømte hashgangstere blev jævnligt set gå i byen med en anden nu dømt hashbagmand, en 41-årig mand, der tidligere i år fik syv års fængsel ved en tilståelsessag for indsmugling af 2,1 tons hash.

Vildt liv på solkysten
I kredsen omkring dem indgik også en marokkansk luksus-prostitueret, der angiveligt også havde serviceret fodboldstjernen Ronaldo.

En ikke helt billig dame, der også var med i København en gang eller to.

Kokain er ganske populært i nattelivet - og også kriminelle er pjattede med det hvide pulver - det samme er politiet. For kokain gør folk snakkesaglige, og i rusen glemmes sikkerhedsrutinerne, når begrebet 'motormund' tager over.

Ikke kun store bagmænd sætter kursen mod den spanske solkyst. Også kriminelle, der af den ene eller anden grund har gjort sig upopulære - blandet ved beskyldninger om stikkeri - har det med at søge dertil for om muligt at prøve lykken.

Også den faktor udgør en latent fare, for blandt lykkeridderne er der også folk, som myndighederne i deres respektive hjemlande ind i mellem har klemmer på - eller som omvendt selv søger kontakt til myndighederne i hjemlandet for at se, om de kan slippe ud af forskellige, hjemlige problemstillinger.

Dermed er Solkysten ikke kun fest og farver, men også et giftigt område, hvor enhver er sig selv nærmest, når festen er skiftet ud med tømmermænd.

Satte fælde i New York
Det var i den verden, at PET dengang søsatte efterforskningen mod de to hashgangstere.

Her tilbød politiets agenter sig hash-kurerer, hvor PET havde oprettet et særligt transportfirma - Imex-Logistics i Hamburg.

Undervejs i løbet af efterforskningen kørte en af PET-agenterne sammen med en tysk kollega en hash-transport fra Spanien til en p-plads ved Lyngby Storcenter, hvor PET-agenten afleverede 147 kilo hash til gangsterne.

Hans betaling var 160.000 kr. og smuglingen styrkede PET-agenternes troværdighed overfor hashligaen.

Hele 'Operation Alonso' begyndte i øvrigt med, at en af PET-agenterne sammen med en kvindelig kollega rejste til New York, hvor de spillede kærestepar på ferie.

Her stødte PET-duoen 'tilfældigt' ind i den ene af hashgangsterne, der boede på samme hotel.

I hotellets lobby faldt de snak, og dagen efter spiste de sammen og gik på natklub. Kontakten var skabt.

Det beskrives i øvrigt, hvordan hashgangsteren på samme besøg i New York tog på en guidet tour til steder, hvor serien gangster-serien Sopranos var optaget.