Dokumenter hemmeligholdes for ikke at provokere saudiere

Hvis Saudi-Arabien vidste, hvordan embedsmænd beskriver landet, vil det skade Danmarks forhold til oliestaten

Erhvervs- og Vækstministeriet har nægtet Jyllands-Posten adgang til en række aktindsigter angående en meget omdiskuteret diplomatisk rejse til Saudi-Arabien, som fandt sted i februar.

Det skriver Jyllands-Posten.

Afslaget begrundes ifølge ministeriet med, at det kan give problemer med saudiaraberne, hvis det kommer frem, hvordan embedsmænd i Danmark beskriver forholdene i den mellemøstlige oliestat.

Ministeriet har skjult ord, sætninger og afsnit, før de har givet aktindsigt i den rejse til Saudi-Arabien, som kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, udenrigsminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) deltog i for to måneder siden.

Passagerne er skjult ved hjælp af overstregninger i dokumenterne, før de blev udleveret til Jyllands-Posten, og det er især embedsmændenes beskrivelser af menneskerettigheder, demokrati, sharialovgivning og Det Arabiske Forår, som skjules.

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet er årsagen, at der er "en nærliggende fare for" at skade danske interesser.

En offentliggørelse "vil kunne skade Danmarks udenrigspolitiske interesser, det bilaterale forhold til Saudi-Arabien samt ambassadens virke", står der i den afgørelse om aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået.

Forskningschef emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen anser de mange overstregninger for unødvendige.

- Det er beskrivelser af faktiske forhold, siger han til Jyllands-Posten.

- Min konklusion er, at det ikke er nødvendigt at skjule de passager, tilføjer Oluf Jørgensen, der nævner, at ministeriet har overstreget noget af beskrivelsen af sharialovgivningen.

- Man skjuler for offentligheden i Danmark en saglig information om dette sharia-grundlag, siger han med henvisning til, at faktuelle oplysninger som udgangspunkt er offentligt tilgængelige.