Dommer tordner efter voldtægtsdom til 15-årig dreng: 'Makværk Slagelse'

En dommer ved Retten i Næstved havde helst idømt 15-årig voldtægtsforbryder en ungdomssanktion, men blev efter eget udsagn nødt til at idømme ham almindelig fængselsstraf på grund af en ubrugelig handleplan udarbejdet af sagsbehandler ved Slagelse Kommune

En 15-årig knægt skal i fængsel for at have voldtaget sin ekskæreste to gange tilbage i februar. Men dommeren i sagen mente ikke, han havde fortjent fængsel. (Foto: Per Rasmussen)
En 15-årig knægt skal i fængsel for at have voldtaget sin ekskæreste to gange tilbage i februar. Men dommeren i sagen mente ikke, han havde fortjent fængsel. (Foto: Per Rasmussen)

Ved du noget? Kender du til sagen? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Der var verbale øretæver til en sagsbehandler fra Slagelse Kommune, da en 15-årig dreng fra Slagelse onsdag i Retten i Næstved fik en voldtægtsdom på to års fængsel.

Og øretæverne blev givet af dommer Lene Sigvardt, efter at hun efter sit eget udsagn 'blev nødt til' at sende den unge teenager bag tremmer i et rigtigt fængsel. Lene Sigvardt havde helst set, at drengen slap for fængsel.

Det skriver Sjællandske, som overværede retssagen.

I stedet mente Lene Sigvardt, at drengen skulle have lov til at få et alternativ til almindeligt fængsel i form af en ungdoms-sanktionering, som typisk gives til unge mellem 15 og 18 år, der dømmes for alvorlig kriminalitet.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg finder det skuffende, sagde Lene Sigvardt henvendt til sagsbehandleren og til Slagelse Kommunes ungesamråd.

Handleplan var noget makværk
Men drengen fik ikke en ungdoms-sanktionering.

Ifølge Lene Sigvardt havde kommunen ikke lavet en handleplan til drengen, som kunne bruges til noget. Og den plan, som kommunen var mødt med, var 'ubrugelig i sin nuværende form' og blev også kaldt 'noget makværk'.

Hvis Lene Sigvardt havde haft en ordentlig handleplan til rådighed, så kunne den 15-årige afsone i en lukket institution og gradvist blive sluset ud igen. Og han ville også have haft mulighed for at forbedre sine faglige forudsætninger og sine sociale kompetencer under sit ophold.

Men sådan gik det ifølge Sjællandske ikke.

- Jeg håber, at denne sag kan være anledning til selvransagelse hos kommunen, sagde Lene Sigvardt under domsafsigelsen.

Slagelse reagerer på kritik
Ekstra Bladet har talt med uddannelsesdirektør i Slagelse Kommune, Vini Lindhardt. Hun fortæller, at Slagelse Kommune tager dommer Lene Sigvardts udtalelser så alvorligt, at hun har bedt forvaltningen om en redegørelse i den konkrete sag. Hvis det viser sig, at der er hold i Sigvardts kritik, så håber direktøren på, at kommunen kan nå at få lavet en ny handleplan, der kan præsenteres i landsretten.

- Nu er sagen jo anket, og det kan være, at det bliver muligt, siger Vini Lindhardt til Ekstra Bladet.

Vini Lindhardt fortæller samtidig, at byrådet i Slagelse netop har besluttet at afsætte flere penge til ekstra medarbejdere på børne- og familieområdet. Det sker, efter at et revisionsselskab i februar påpegede flere mangler i sagsbehandlingen generelt.

- Vi ved, at vi kan gøre det bedre på børn- og ungeområdet, siger Vini Lindhardt til Ekstra Bladet.

Hun afviser i øvrigt, at medarbejderne i forvaltningen på en forudfattet måde kan have undladt at give sagen med den 15-årige dreng særlig meget opmærksomhed, fordi han var sigtet for en alvorlig forbrydelse.

- Vores sagsbehandlere er så fagligt professionelle, at de løser sager med det udgangspunkt, borgeren har. Vi har etiske forpligtelser at leve op til, og derfor er det også beklageligt, at vi ressourcemæssigt har været presset så meget, så vi kan kritiseres for mangelfuld sagsbehandling, siger direktøren.

Gjorde voldsom modstand
Den 15-årige blev ifølge TV2 Øst dømt skyldig i to gange at have banket og voldtaget sin jævnaldrende ekskæreste både analt og vaginalt og for at have udsat hende for kvælertag, skaller og adskillige slag. Voldtægterne fandt sted to gange i februar, og det blev også fundet bevist, at pigen havde råbt kraftigt op og havde gjort voldsom modstand under overgrebene.

Den 15-årige fik gjort en del af sin straf betinget, som betyder, at han alene skal afsone seks måneders fængsel, mens halvandet år af straffen ikke skal afsones, hvis ellers drengen holder sig fra lignende kriminalitet.

Den 15-årige havde inden dommen af gode grunde - sin unge alder - en uplettet straffeattest.