Dommere forkaster straffesag om sms-kig mod Aarhus Havn

Fagforbundet 3F lovede havnedirektør, at han ikke ville blive retsforfulgt for at læse medarbejders sms'er

Kai Villadsen, Frants Rasmussen og Keld Sørensen, de tre afskedigede kranførere, var tilbage i september tilstede ved Aarhus Byret. Nu er deres tidligere chefer blevet frikendt. (Foto: Claus Bonnerup)
Kai Villadsen, Frants Rasmussen og Keld Sørensen, de tre afskedigede kranførere, var tilbage i september tilstede ved Aarhus Byret. Nu er deres tidligere chefer blevet frikendt. (Foto: Claus Bonnerup)

Aarhus Havn og to forhenværende chefer er tirsdag blevet frifundet for anklagen om at have brudt brevhemmeligheden ved at læse en medarbejders sms'er på arbejdstelefonen.

Sagen burde slet ikke have været rejst, fastslår Vestre Landsret. Der er altså nærmest tale om en teknisk frifindelse.

Fejlen ligger hos anklagemyndigheden, siger landsretten. Og samtidig lægges der vægt på, at fagforbundet 3F oprindeligt frasagde sig muligheden for et retligt efterspil.

3F, der repræsenterede den kranfører, som fik sine sms'er læst og senere blev afskediget, forhandlede nemlig i sin tid med havneledelsen om en fratrædelse.

I den forbindelse var det en klar forudsætning for Aarhus Havn, at havnen ikke senere ville blive mødt med nogen former for retssager.

3F indvilgede altså i, at der ikke senere kunne rejses en sag, fastslår to af de tre dommere i landsretten.

Derfor var anklagemyndigheden slet ikke berettiget til at rejse straffesagen, lyder konklusionen.

Den sidste af de tre landsdommere er derimod enig i byrettens afgørelse. Men da flertallet bestemmer, går havneledelsen altså fri.

I byretten gik det anderledes. Her blev ledelsen i september 2015 dømt - men straffen faldt bort, fordi de tiltalte efter byrettens opfattelse havde handlet i god tro.

Undervejs har anklagemyndigheden forlangt bødestraf på mellem 5000 og 10.000 kroner.

Sagen begyndte i 2012. Ledelsen i Aarhus Havn havde en mistanke om, at nogle af havnens kranførere mobbede og pressede kolleger i forbindelse med, at disse havde påtaget sig ekstravagter.

Havneledelsen fik adgang til fortrolige sms'er, da en kranfører afleverede sin telefon til arbejdsgiveren for at få den byttet til en ny.

Ledelsen søgte juridisk rådgivning, inden den kiggede i telefonen. Beskeden var, at det ikke var ulovligt.

På telefonen lå der cirka 1000 beskeder, hvoraf mange afslørede en temmelig usund kultur.

- Han skal mobbes, til han siger op, skrev medarbejderen til en kollega.

23 kommentarer
Vis kommentarer