Domsmand dømt: Ville bestikke sig til dommersæde

En 43-årig mand er kendt skyldig i forsøg på bestikkelse og embedsmisbrug under stor sag om menneskesmugling. Manden var domsmandssuppleant i sagen, hvor han prøvede at bestikke en domsmandskollega

Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): - Det er kernen af retssystemet, vi har med at gøre.

Sådan lød det fra anklager Søren Harboe i retssagen mod en 43-årig mand, der tidligere i dag blev dømt for forsøg på bestikkelse og embedsmisbrug.

Dommen mod den 43-årige lød på 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste.

Den 43-årige prøvede under en retssag at bestikke en domsmandskollega til at melde sig syg, så han kunne overtage hendes plads, idet han var domsmandssuppleant.

I efteråret 2016 var den 43-årige udpeget til at være domsmandssuppleant under ankesagen i den såkaldte Hvepsebo-sag i Østre Landsret. Hvepsebo-sagen bliver også kaldt Danmarks største sag om menneskesmugling.

13 rumænere får kæmpe straf i Hvepsebo-sagen

At den 43-årige var udpeget som domsmandssuppleant betød, at han deltog i retsmøderne på lige fod med de tre andre domsmænd i sagen, men at han kun skulle være med til at votere og udmåle dommen, hvis en af de tre andre domsmænd faldt fra.

Den 43-årige blev dømt for tre forhold: Forsøg på bestikkelse, forsøg på medvirken til pligtforsømmelse og embedsmisbrug, da han foreslog en kvindelig domsmand at melde sig syg og tilbød hende ’et beløb’.

Chokeret over tilbud
Den kvindelige domsmand var tilstede i Københavns Byret, hvor hun vidnede mod den 43-årige mand. Hun fortalte, at han havde opsøgt hende under retssagens afslutning.

- Efter vi er færdige i retssalen, hvor dommeren siger til ham, at han ikke skal deltage længere, medmindre der er fravær fra domsmændene. Jeg tager mine ting, går ud ad døren, og siger tak for i dag. Jeg går mod trappen, og han kommer bag mig. Han siger, det er ærgerligt, at han ikke kan deltage (i strafudmåling, red.), forklarede hun i dag i retten.

Herefter gengav kvinden en ordveksling mellem de to, hvor den 43-årige foreslog kvinden, at hun meldte sig syg, og hvor den kvindelige domsmand afviste forslaget på stedet.

Kvinden forklarede, han herefter tilbød hende et ikke nærmere bestemt beløb.

I retten kom det også frem, at den 43-årige havde vist en af de andre domsmænd en video af en kremering, hvorefter han sagde, at sådan burde de tiltalte i Hvepsebo-sagen også behandles. Desuden havde han sendt en besked til samme domsmand - vel og mærke før domsafsigelsen.

Anklageren havde taget beskeden med:

Thi kendes for ret! (Navn på anklaget red.) og hans to medskyldige, straffes med fængsel i 15 år og udvisning for Danmark for bestandig! ;)' havde den 43-årige skrevet til domsmandskollegaen i Hvepsebo-sagen.

I retten i dag forklarede den 43-årige: - Jeg lavede fis omkring domsafsigelsen, og der blev kvitteret med en thumbs up, og jeg kvitterede med en blinkesmiley. 

- Forsvarer: Det er ikke blevet sagt
Den 43-årige og hans forsvarer nægtede dog, at han skulle have forsøgt at bestikke den kvindelige domsmand.

- Jeg ved, at jeg hverken mundtligt eller skriftligt har indikeret det over for hende, sagde den tiltalte.

Dog erkendte han, at han havde nævnt, at kvinden kunne melde sig syg, så kan kunne overtage hendes plads under strafudmålingen.

 - Det var en bemærkning, jeg smed ud i luften uden at tænkte så meget over hvorfor, lød hans forklaring i retten. Retten lagde dog den kvindelige domsmands forklaring til grund og fandt den 43-årige skyldig.

Han udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.