Tiltalt for at dræbe danske Anne: Forklaring skudt ned i retten

Anne-drabet: Vidner fra politiet afviste forklaring fra den tiltalte Dave Verbist om, at han mødte fysisk modstand fra Anne Strande Jensen, inden han kvalte hende

35-årige Dave Verbist siddende alene på bænken forrest i billedet ved mandagens retsmøde i Madrid. Onsdag måtte han trække hænderne op foran ansigtet, da politi-vidner fortalte om de grusomme detaljer, der mødte dem, da de arbejdede med drabssagen for to år siden. Foto Europapress
35-årige Dave Verbist siddende alene på bænken forrest i billedet ved mandagens retsmøde i Madrid. Onsdag måtte han trække hænderne op foran ansigtet, da politi-vidner fortalte om de grusomme detaljer, der mødte dem, da de arbejdede med drabssagen for to år siden. Foto Europapress

Det er ikke for sarte sjæle at overvære de retsmøder i Madrid i disse dage, som skal kortlægge begivenhederne omkring drabet på 27-årige Anne Strande Jensen natten til 13. juni 2014 i en lejlighed i centrum af den spanske hovedstad.

Men den eneste af de tilstedeværende i retslokalet, som med sine egne øjne så, hvad der skete i de frygtelige minutter og sekunder, da den danske kvinde blev kvalt med en computer-ledning og herefter brændt, måtte tage begge sine hænder op foran ansigtet, da ét af de i alt seks vidner ved onsdagens retsmøde i uhyggelige detaljer beskrev, hvad han så:

- Det var et rædselsfuldt syn, der mødte os i lejligheden. Ofrets ansigt var fuldstændigt uigenkendeligt, og man kunne ikke skelne øjnene fra munden, fortalte vidnet, som var én af de to første betjente på gerningsstedet i lejligheden i Calle Barcelona 3 kun et par hundrede meter fra den centrale plads, Puerta del Sol, i midten i af Madrid.

Den tiltalte Dave Verbist, 35, har ifølge Ekstra Bladets reporter i retslokalet ellers forholdt sig roligt ved de første tre dages møder, men da de grusomme detaljer og følger af det drab, som han har erkendt at have begået i en kokain- og alkoholrus, blev lagt frem, tog han hænderne op foran ansigtet.

Lå på tværs af sengen
Dave Verbist forklarede selv i retten i mandags, at han og Anne Strande Jensen først lå på sengen, hvorefter de faldt ned på gulvet. Her havde de ifølge belgieren først en fysisk konfrontation, inden han kvalte hende med computer-ledningen.

De seks vidner fordelt på fire kriminal- og retsteknikere og de to betjente, som var de første fra politiet på gerningsstedet, skød imidlertid den tiltaltes forklaring ned.

- Liget lå på sengen i lejlighedens soveværelse. Hun lå på maven på tværs af sengen og var nøgen, forklarede ét af vidnerne og fortsatte:

- Hun havde computer-ledningen omkring halsen, og der lå flere tændstikker på den del af hendes ryg, der var lige under hendes nakke.

Således er anklager Antonio Gil overbevist om, at Anne Strande Jensen blev overfaldet, mens hun sov.

Bange for at vende liget
Et andet vidne - en af de kriminalteknikere, som var på gerningsstedet i timerne efter drabet - fortalte i retten, at det tog et stykke tid, inden han og kollegerne vendte Anne Strande Jensens stærkt forbrændte lig om på ryggen.

- Der var jo fare for, at liget ville brække over i flere dele, fordi det var stift og ubøjeligt som konsekvens af flammerne, forklarede politi-vidnet og tilføjede, at da teknikerne på gerningsstedet endelig havde vendt Anne Strande Jensen om, kunne de konstatere, at hun havde ligget med sin ene hånd ved sine kønsdele.

Ifølge kommunikationsdirektør hos Scandinavian Tobacco Group, Kasper Bach Haabersat, er der ikke indkaldt danske vidner - hverken blandt den dræbte kvindes tidligere kolleger eller hendes familie.

- Det er selvfølgelig hårdt, at alle sagens detaljer nu rulles frem igen, men vi ved også, at det er en forudsætning for, at den tiltalte kan dømmes på et ordentligt grundlag, siger Kasper Bach Haabersat til Ekstra Bladet.

Retssagen ventes afsluttet næste torsdag 7. juli. Herefter har dommer Ignacio Yllera og de ni nævninge mellem to og tre dage til at afsige kendelse om skyld. Herefter går der yderligere 15-20 dage, inden der er foretaget en strafudmåling.

Torsdag fortsætter retssagen med afhøringer af flere af de vidner hos politiet og myndighederne, som arbejdede med blandt andet obduktionen af Anne Strande Jensens lig.

 

1 af 3 Den tiltalte Dave Verbist (her som han så ud ikke længe inden sin anholdelse for to år siden) har forklaret, at han var i fysisk karambolage med sit offer, inden han kvalte hende. Det pillede politividner fra hinanden i retten i går, da de forklarede, at Anne Strande Jensen ikke havde kæmpet imod, men efter alt at dømme blev overfaldet og kvalt, mens hun lå og sov med ørepropper og sovemaske i sin seng. Privatfoto
2 af 3 Otte vidner er indtil videre blevet afhørt i retten i Madrid ved de første tre dages retsmøder i sagen, hvor den 35-årige belgier, Dave Verbist, er tiltalt for at have kvalt og brændt 27-årige Anne Strande Jensen natten til 13. juni 2014. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger indkaldes der ingen danske vidner ved de kommende dages retsmøder. Privatfoto
3 af 3 35-årige Dave Verbist siddende alene på bænken forrest i billedet ved mandagens retsmøde i Madrid. Onsdag måtte han trække hænderne op foran ansigtet, da politi-vidner fortalte om de grusomme detaljer, der mødte dem, da de arbejdede med drabssagen for to år siden. Foto Europapress