Drabet på Hanne: Sagens sammenhæng fortsat 'hemmelig'

Dommer ved Retten i Herning Peter Bredahl har netop besluttet at opretholde navneforbud i sagen om drabet på Hanne Pedersen

RETTEN I HERNING (Ekstra Bladet): Det med spænding imødesete retsmøde i sagen, hvor en 47-årig mand er varetægtsfængslet og sigtet for drabet på 54-årige Hanne Birgitte Thrige Pedersen i hendes hjem ved Videbæk nytårsnat, blev hurtigt overstået for pressens, og dermed offentlighedens vedkommende, torsdag formiddag.

Dommer Peter Bredahl besluttede nemlig at lukke dørene og opretholde det navneforbud, som blev begæret af forsvarer Kjeld Skov ved et grundlovsforhør for en måned siden.  

Drabsdømt anholdt for at kvæle kvinde: Sjældent at folk myrder igen

Således kan Ekstra Bladet og andre medier - på offentlighedens vegne - ikke få dybere indsigt i, hvad der skete nytårsaften- og nat forud for, at Hanne Pedersen, ifølge politiet, blev kvalt ved omsnøring af en ledning om den midaldrende kvindes hals. Vi kan dermed heller ikke fortælle, hvordan relationen var mellem den dræbte kvinde og den sigtede.

(artiklen fortsætter under billedet)

 

TIDLIGERE DØMT FOR DRAB
Efter drabet satte den sigtede 47-årige mand - ifølge politiets sigtelse - ild til Hanne Pedersens ejendom ved landsbyen Vium nær Videbæk.

Sådan opklarer politiet en mordbrand

Midt- og Vestjyllands Politi troede i første omgang, at der var tale om en tragisk brandulykke, men tekniske undersøgelser på stedet vakte hurtigt politiets mistanke om, at Hanne Pedersen var blevet kvalt og dræbt inden ildspåsættelsen.


Fængslet for drabet på Hanne har uhyggelig fortid


- Jeg har besluttet at opretholde navneforbuddet og lukke dørene til retsmødet. Det sker, fordi efterforskningen stadig er ny, og fordi politiet fortsat mangler at afhøre flere vidner, lød hoveddelen af dommer Peter Bredahls begrundelse for sin beslutning.

Ekstra Bladet kunne i dagene efter, at den 47-årige mand var blevet varetægtsfængslet, afsløre, at han er dømt i en tidligere drabssag. Dengang blev han idømt 12 års fængsel for at have kvalt en kvinde.

Den sigtede virkede ved indledningen af dagens retsmøde afslappet og med et venligt udtryk. Han bar en grå hættetrøje med mørkegrå ærmer, jeans og kondisko.

Den 47-åriges varetægtsfængsling blev forlænget i fire uger ved dagens retsmøde. Hermed har politiet fået ekstra tid til at efterforske sagen og finde eventuelle beviser, som kan føre til en dom. Hidtil har politiet, så vidt Ekstra Bladet erfarer, primært haft elektroniske spor - altså kontakt via internet og mobiltelefon - mellem den sigtede og Hanne Pedersen.

Den 47-årige nægter sig skyldig i sigtelsen om drab og ildspåsættelse.

Ophævelse af navneforbud

Ekstra Bladet forsøgte ved retsmødets begyndelse at få åbnet dørene og ophævet navneforbuddet. Vi argumenterede blandt andet, at sagen er så grov og derfor har så åbenlys offentlig interesse, at dommeren burde følge grundlovens paragraf 65, der handler om offentlighed i retsplejen og om, at retsmøder skal være offentligt tilgængelige. Navneforbuddet afskærer Ekstra Bladet og andre medier fra på en meningsfuld måde at beskrive sagen, som er yderligere alvorlig, fordi den sigtede tidligere er dømt for drab