Drabet på politimanden Jesper Jul: Her er rettens kendelse om skyld

Retten har afgjort, at 27-årig er skyldig i drabet på den 43-årige hundefører Jesper Jul fra Københavns Vestegns politi. Anklageren kræver nu 16 års fængsel eller forvaring på ubestemt tid. Forsvarer siger, han skal have 14 år

Flere hundrede betjente mødte op til Jesper Juls begravelse sidste år. Video: Thea Pedersen

Retten i Glostrup, Ekstra Bladet:

Det var et overlagt mord, da den 27-årige Mikkel Starsø Renard skød politiassistent Jesper Jul, 43, i hovedet klokken 8.16 den 6. december sidste år på rampen til p-kælderen på politigården i Albertslund.

Det har et nævningeting ved retten i Glostrup netop afgjort.

Retsformand Katrine Eriksen siger, at alle dommere og nævninger er enige om skyldkendelsen.

- Der var tale om en planlagt handling med hensigt til at dræbe en tilfældig politibetjent, motiveret i tiltaltes årelange generelle aversion mod politiet, sagde retsformanden.

Nævningetinget følger i skyldkendelsen alle anklagerens argumenter - og afviser Mikkel Starsø Renards forklaring og hans forsvarers argumenter.

Du kan læse rettens pressemeddelelse om skyldspørgsmålet her.

Retten lægger blandt andet vægt på video-optagelsen af drabet, en politimands sikre vidneforklaring om hvordan drabet skete, og at Mikkel Renard i måneder inden drabet havde trænet skydning intensivt.

Anklager Dorthe Vejsig siger i sin procedure om straffen, at Mikkel Renard bør idømmes 16 års fængsel eller forvaring på ubestemt tid. Mentalundersøgelser siger, at han er meget farlig.

Anklager om drabet på Jesper Jul: - En kynisk og koldblodig likvidering

De seks nævninger og tre dommere har fundet Mikkel Renard skyldig i forsætligt drab og forkastet hans forklaring om, at drabet nærmest var et uheld, fordi han blot ville skyde politimanden i hans skudsikre vest - men i stedet 'kom til' at ramme ham med et skud i hovedet.

I øvrigt bar Jesper Jul ingen skudsikker vest, fordi han ikke skulle køre patrulje, men på træningsbanen med sin tjenestehund Basse.

Mikkel Starsø Renard har under retssagen erkendt sig skyldig i grov vold med døden til følge, overfald på tjenestemand i funktion og ulovlig våbenbesiddelse,

- En kynisk likvidering
Senioranklager Dorthe Vejsig kaldte drabet en planlagt, kynisk og koldblodig likvidering, mens forsvarer, advokat Ulrik Sjølin mente, der var tale om en impulsiv handling, og at Mikkel Renards hensigt ikke var, at betjenten skulle dø.

Jesper Jul bar ingen skudsikker vest

Nu hvor skyldspørgsmålet er afgjort, skal retten tage stilling til, hvilken straf Mikkel Renard skal have. Retslægerådet har anbefalet forvaring på ubestemt tid, fordi Mikkel Renard vurderes som en karakterafviger,der er så farlig, at forvaring er nødvendig for at undgå ny ligeartet kriminalitet.

Anklagemyndigheden har taget forbehold for at påstå forvaring i anklageskriftet, men om senioranklager Dorthe Vejsig ville gå efter en almindelig - men lang - fængselsstraf eller forvaring, løftede hun først sløret for under sin procedure. Her påstår hun primært 16 års fængsel, men lader det op til retten, om Mikkel Renard skal idømmes forvaring.

Advokat Ulrik Sjølin vil givetvis påstå en tidsbestemt fængselsstraf, fordi der ikke er en 'udløbstid' på en forvaringsdom. En forvaringsdømt kan først løslades når en domstol vurderer, at han ikke længere er farlig for samfundet. Den seneste analyse af forvaringsdomme viser, at dømte i snit sidder 14 år og syv måneder i forvaring.

artiklen fortsætter under billedet

Jesper Jul med sin tjenestehund Basse. Privatfoto.
Jesper Jul med sin tjenestehund Basse. Privatfoto.

Da bevisførelsen sluttede i retten i onsdags sagde Rikke Jul, lillesøster til Jesper Jul, til Ekstra Bladet:

– Det er dybt uretfærdigt, at Jesper er død. Nu håber jeg, vi får en form for retfærdighedsfølelse. Men det bringer jo ikke Jesper tilbage.

– Man er godt nok træt oven på de her dage. Men det var vigtigt for mig at være her og høre det hele selv. Jeg havde ikke lyst til bare at læse om sagen i aviserne, sagde Rikke Jul.

En meget farlig mand
Efter skyldkendelsen har anklager Dorthe Vejsig oplæst mentalundersøgelsen. Retslægerådet konkluderer, at Mikkel Starsø Renard er så farlig, at forvaring på ubestemt tid er nødvendig for at undgå nye farlige forbrydelser.

Hans farlighed er kronisk og kan ikke behandles, siger mentalundersøgelsen.

Mikkel Renard er ikke sindssyg, men har en personlighedsforstyrrelse med paranoide træk, der er omfattet af straffelovens § 69, det som tidligere blev kaldt 'psykopat'.

Han har ikke kunnet undertrykke en intens vrede mod politiet, han er følelseskold med en grov ligegyldighed overfor andres følelser, han er manipulerende, rethaverisk, har en lav aggressions-tærskel og mangler evne til at føle skyld og ansvar, og han forstår ikke konsekvensen af sine egne handlinger.

Dræbt politimands familie: Jespers mor besøger hans grav hver dag

Mentalundersøgelsen er sket på Sikringsafdelingen, hvor Mikkel Renard overfor lægerne igen har udtrykt sin vrede mod politiet, som han mener er inkompetente og magtsyge.

- Han virker på mig fuldstændig uberegnelig og farlig, siger senioranklager Dorthe Vejsig i sin procedure.

Drabet på Jesper Jul: - Ingen skulle dø af det

Mikkel Renard har i retten kun svaret på spørgsmål fra sin forsvarer. Den 27-årige modtog skyldkendelsen uden udbrud, og svarede på et par spørgsmål fra advokat Ulrik Sjølin.

- Det ser ud til, at du skal sidde i fængsel i rigtig lang tid. Hvad vil du bruge tiden til?

- Jeg vil tage en uddannelse som håndværker, svarede Mikkel Renard.

- Så meningen er, at du skal få noget ud af afsoningen?

- Det er det, ja, svarede Mikkel Renard, der drømmer om på sigt at få et arbejde og sin egen lejlighed.

Politidrab vist på video: 27-årig tilstår, han skød Jesper Jul

Senioranklager Dorthe Vejsig siger i sin procedure, at der er en lang række skærpende omstændigheder ved drabet på Jesper Jul som gør, at straffen skal ligge på 16 års fængsel og ikke de 12 år, som ellers er udgangspunktet i drabssager.

- Drabet var en fej handling, kynisk og særligt hensynsløst. Efter at have udset sig offeret, sniger han sig ind på sit offer bagfra. Jesper Jul er chanceløs. Det er en grusom likvidering, der var nøje planlagt, siger Dorthe Vejsig.

- Hans angreb er rettet mod en tilfældig politiassistent i korpset. Han har intet med den tiltalte at gøre. Det er derfor også et angreb på samfundsordenen, hvor politiet er en udsat gruppe, siger Dorthe Vejsig.

Tiltalt for mordet på Jesper Jul: Nu vil han forklare sig i retten

- Retten skal sende et klart budskab om, at politiet er en udsat gruppe, som har krav på en særlig beskyttelse, så de kan udføre deres job. Derfor er min påstand 16 års fængsel, siger Dorthe Vejsig.

- 16 års fængsel vil forebygge den fare, som den tiltalte frembyder, siger anklageren.

Far: Samfundet skal beskyttes
I en pause siger Jesper Juls far, Villy Jul, til Ekstra Bladet, at skyldkendelsen var, hvad han havde forventet. Hvilken straf Mikkel Renard får, er ikke så afgørende for faderen: - Det vigtigste er at beskytte samfundet mod ham, siger Villy Jul.

Dræbt politimands kæreste kommer til retssag: Jeg vil se den tiltalte og høre alt

Forsvarer: Vi skal ikke hævne
Mikkel Renards forsvarer advokat Ulrik Sjølin siger, at når en politimand er blevet dræbt, så kan man få lyst til at bure gerningsmanden inde og knække nøglen:

- Men vi straffer ikke i Danmark for at hævne, men for at resocialisere og hjælpe den dømte på vej til et nyt liv.

Ulrik Sjølin mener ikke, at hans klient skal idømmes forvaring, og at der er gået inflation i forvaringsdomme, hvor der et enkelt år blev afsagt 10 forvaringsdomme.

- Det har aldrig været meningen med forvaring. Det skal kun bruges i de unikke sager, siger Ulrik Sjølin.

- Jeg skal ikke forklejne, at det er et groft drab, der har været planlagt. Ulrik Sjølin henviser til, at en mand, der skød en rådhusvagt hos SKAT ved at skyde ham i hovedet i et planlagt drab, fik 14 års fængsel.

Den samme straf skal Mikkel Renard have, siger Ulrik Sjølin.

- En rådhusbetjents liv og en politibetjents liv må være det samme værd, siger Ulrik Sjølin.

Retten i Glostrup har nu optaget sagen til dom. Den afsiges tidligst klokken 14.30, siger retsformand Katrine B.B. Eriksen.

Følg med her på ekstrabladet.dk.