Drabsekspert: Sådan efterforsker politiet trippeldrab

Der kan gå op til et år, før den 19-årige drabsmand får sin straf

Den 19-årige mand
Den 19-årige mand

I går tilstod en 19-årig mand, at han førte kniven og slog sin mor, far og storebror ihjel i familiens hus ved Gandrup i Nordjylland. Men selvom han meldte sig selv til politiet, kan der gå lang tid, før han får sin straf.

- Der kan gå mellem 7-12 måneder, før sagen er færdig, fortæller Ove Dahl, tidligere drabschef ved Københavns Politi.

19-årig myrdede sin mor under 112-opkald

Ove Dahl, der har opklaret mere end 300 drabssager, er ikke selv involveret i den efterforskning, Nordjyllands Politi er i gang med efter tragedien i Gandrup. Han kender ikke til den konkrete sag, men kan med sin erfaring forklare, hvordan politiet normalt efterforsker sådan en familietragedie.

Lillebror varetægtsfængslet for trippeldrab: Havde snitsår i ansigtet

Selvom den 19-årige har tilstået, at han slog sin familie ihjel, betyder det ikke, at efterforskningen bliver mindre. Alt skal efterforskes - om man kender gerningsmanden eller ej.

- Politiet er formentlig allerede i gang med de tekniske undersøgelser. Alting skal dokumenteres, og man skal sikre alle beviser, hvis han på et tidspunkt ændrer forklaring, fortæller Ove Dahl til Ekstra Bladet.

Drabsekspert: Sådan efterforsker politiet trippeldrab

Onsdag var politiet massivt til stede i området. (Video: René Schütze)

Hvad var motivet

Næste skridt er, at politiet skal finde frem til, hvorfor den 19-årige endte med at dræbe sin mor, far og storebror.

- Dernæst vil der være en omfattende afhøring af en lang række personer, som har en relation til familien. På den måde kan man få klarlagt, hvorfor det er sket, fortæller Ove Dahl til Ekstra Bladet.

Naboer og venner mindes dræbt familie: 'I lever videre i vore hjerter'

Politiet vil undersøge, om der har været et skænderi i familien eller andre pressede situationer, der kan det have påvirket den 19-åriges beslutning om at dræbe sin familie.

- Man snakker ofte med den nærmeste familie for at få et billede af, hvorfor, hvordan og hvornår det er sket. Men eftersom de er slået ihjel alle tre, må man gå skridtet længere ud i kredsen og snakke med arbejdskolleger eller skolekammerater, fortæller Ove Dahl til Ekstra Bladet.

Venner om drabssigtet 19-årig: Han er en pissegod fyr

Ekstra Bladet skrev i går, at den 19-årige mand boede alene i en lejlighed i Aalborg. Politiet har plomberet lejligheden, og den kan få stor betydning i sagen, fortæller Ove Dahl.

- Man vil lave en ransagning af lejligheden, hvor man vil undersøge al telefoni og teknik. Hvis han har en computer, vil man undersøge, om der ligger noget på den, som kan have interesse i sagen.

Risikerer livstid

Til sidst vil man undersøge, hvordan den 19-åriges psykiske tilstand var i gerningsøjeblikket. Enhver drabsmand skal mentalundersøges, og det sker gennem lange samtaler med en psykolog eller psykiater. Herefter skal de aflevere en erklæring, hvor de konkluderer, om personen er egnet til at sidde i fængsel.

Psykolog: Trippel-drabsmand kan være psykotisk

Før efterforskningen er færdig, og der bliver rejst tiltale, går der ifølge Ove Dahl som hovedregel 7-12 måneder, før der falder en dom i sagen. Medmindre det vurderes, at den 19-årige mand skal have en forvaringsdom eller en behandlingsdom, får han med stor sandsynlighed livstid, da han har slået mere end to personer ihjel.

- Livstid er livstid. Det er en misforståelse at tro, at livstid er lig med 16 år, for så kunne man lige så godt give ham den straf. Nogle sidder op til 22 og 25 år, men der er ikke så mange, der sidder indtil de dør.