Annonce:
Annonce:

Drabsmand overfaldet på Sikringen

Retssag flyttes fra Odense til Sikringsafdelingen i Slagelse, så tiltalt 28-årig ikke skal transporteres

Annonce:
Følg Krimi

En psykisk syg drabsmand, der er dømt til anbringelse på ubestemt tid på Sikringsafdelingen i Slagelse, blev overfaldet og slået flere gange i ansigtet med knytnæver af en 28-årig mand, der selv er anbragt på Sikringen efter en dom.

Sådan lyder en af fire tiltaler for vold og trusler mod den 28-årige, og når Retten i Odense 9. marts skal afgøre sagen, kommer retssagen af hensyn til sikkerheden til at foregå i et særligt lokale på Sikringen. Han nægter sig skyldig.

Hvis den 28-årige skulle transporteres til Odense af politiet ville det kræve justitsministeriets tilladelse, og Sikringen har tidligere lagt lokale til retssager, hvor den tiltalte blev anset som så farlig, at transport blev anset for risikabel.

Annonce:

I oktober 2017 blev en mordsag fra Aalborg helt usædvanligt afgjort i Sikringens retslokale, fordi en 23-årig blev bedømt som så farlig, at han ikke kunne transporteres til Aalborg.

På Sikringen blev den 23-årige dømt for et drab med adskillige knivstik på en 40-årig i 2016. Drabsmanden var paranoid sindssyg, og han blev dømt til anbringelse på Sikringen.

Er tidligere flygtet
I den aktuelle sag blev den 28-årige i 2016 dømt ved Retten i Odense til anbringelse på en retspsykiatrisk afdeling for vold mod en ansat og en medpatient, røveri, og for flugt fra det psykiatriske hospital.

I august sidste år idømte Retten i Odense ham en foranstaltningsdom, der sendte ham på Sikringen på grund af hans farlighed.

Men ifølge tiltalen fortsatte han sin farlige adfærd på Sikringen. Det gik ud over en 27-årig medpatient, der selv er dømt til anbringelse på Sikringen, fordi han i 2013 dræbte en 17-årig med to skud i hovedet. Det skete, mens han led af svær paranoid skizofreni.

Annonce:

Pædagog truet på livet
Foruden overfaldet på drabsmanden er den 28-årige tiltalt for at have truet en pædagog på Sikringen: ’Hvis du fucker med mig, slår jeg dig ihjel. Du ser gusten ud, du skal ikke tage pis på mig’.

Desuden er den 28-årige tiltalt for to overfald, der skete, mens han sad på Middelfarts psykiatriske afdeling. En mand blev slået i ansigtet og måtte syes med tre-fires ting, men den 28-årige, ifølge tiltalen, også slog en sosu i ansigtet, sparkede ham flere gange og forsøgte at trække ham ind på sit værelse.

Sikringen i Slagelse er landets mest restriktive og sikreste retspsykiatriske afdeling, der regnes for flugtsikker. Der sidder 30 patienter på tre afdelinger, som enten er dømt til anbringelse eller sidder på et farlighedsdekret nedlagt af justitsministeriet. Enkelte er varetægtsfængslet og indlagt til mentalundersøgelse.

Hver patient på Sikringen koster samfundet årligt cirka 3,6 millioner kr.

Du kan læse mere om Sikringen her

Ingen er flygtet fra Sikringen

Det er hidtil ikke lykkedes for nogen at flygte fra Sikringen, som er Danmarks eneste sikrede psykiatriske afdeling for særligt farlige kriminelle sindssyge.

Den nye Sikring i Slagelse blev indviet i november 2015, hvor alle 30 patienter under et kæmpe sikkerhedsopbud blev flyttet fra den ’gamle’ Sikring i Nykøbing Sjælland til den nye og topmoderne Sikring i Slagelse.

Her er niveauet for sikkerheden igen skruet op. Det er godt 100 år siden, at Danmark fik sin første Sikring, der blev indviet i Nykøbing Sjælland i 1918.

Der er 110 ansatte til at passe på de 30 patienter, der enten er dømt til anbringelse eller er flyttet dertil på et ’farlighedsdekret’ afsagt af justitsministeriet.

Der sidder også særligt farlige varetægtsarrestanter, som altså ikke er dømt endnu, og personer, som skal mentalundersøges under stor sikkerhed.

G4S står for vagterne

Den fysiske sikkerhed med høje mure, hegn, stålgitre, panserglas, videoovervågning og alarmer er kun en del af sikkerheden. Personalet må aldrig være underbemandet –både af hensyn til de indsattes og til personalets sikkerhed. Men det er så svært at skaffe personale til Sikringen, at sikkerhedsfirmaet G4S er hyret til at stille vagter til rådighed.

Indtil 1996 var der kun mænd på Sikringen, men det år blev den første kvinde indlagt, og i 2015 var der tre kvinder på Sikringen.

Patienterne opholder sig i snit syv-otte år på Sikringen, før de udskrives, typisk til almindelige psykiatriske afdelingen. To patienter har tilbragt over 30 år på Sikringen. 40 procent af de indlagte er af anden etnisk herkomst.

Et af de mest kendte indsatte var dobbeltmorderen Naum Conevski, der skød to teenagedrenge på Femøren. Han tilbragte 10 år på Sikringen fra 1988 til 1998 på et farlighedsdekret, fordi han blev sindssyg i fængslet, hvor han afsonede livstid. I 1998 blev han flyttet til Sankt Hans, hvor han har siddet siden. Han har fået afslag på løsladelse efter mere end 33 år. 

Hidtil er det ikke lykkedes for nogen at flygte fra Sikringen. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Hidtil er det ikke lykkedes for nogen at flygte fra Sikringen. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: