Drabsoffers forlovede: Tiltalte ringede på døren

Sagen mod 28-årige James Schmidt, der er tiltalt for tre drab på ældre mennesker, fortsætter

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Den tiltalte ringede flere gange på døren til den dræbte Peter Olsens forlovede efter hans død.

Det forklarede den ældre kvinde, som har dannet par med den afdøde i 27 år, da hun afgav forklaring i sagen mod 28-årige James Schmidt, der er tiltalt for tre drab på ældre mennesker på Østerbro i København i løbet af fire uger i februar og marts 2018.

Deres dødsfald først blev afskrevet som naturlige.

Vidnet bor i samme bebyggelse som de tre drabsofre, men ikke i samme lejlighed som sin mand. Kvinden kom ind i retten i kørestol.

Hun forklarede, at hun havde lagt mærke til en mørk person, der gik rundt ude foran hendes hæk, og at det begyndte at irritere hende.

Ligeledes sagde hun, at manden, som hun beskrev som den anklagede, ringede på hendes dør, og da hun lukkede døren meget lidt op, så hun personen, som stod med en hætte om hovedet.

På hendes spørgsmål til ham om, hvorfor han ringede på hendes dør, svarede han ifølge vidnet, at han ledte efter sin skolekammerat og sagde et navn, der var identisk med navnet på hendes nabo, der stod på døren.

Det undrede dog kvinden, fordi hun vidste, at naboen var omkring 50 år, og hun spurgte ham, fordi han ikke ringede på hans dør.

Gå over og ring på, opfordrede hun, hvorefter han bare forsvandt om hjørnet.

20 minutter efter kom han ifølge hendes forklaring tilbage, men der var hendes rensemand kommet til, og så forsvandt han hurtigt.

Robinson-vinders mor dræbt: Alt ved mors død var mærkeligt

Dødsårsagen for 81-årige Inez Hasselblad og 80-årige Peter Olsen er efterfølgende blevet fastslået som kvælning, mens 82-årige Eva Hoffmeister var blevet kremeret, da politiet fattede mistanke om drab.

Det fremgår derfor blot i anklageskriftet, at hun formentlig er død ved kvælning. Hendes hævekort blev stjålet og misbrugt efter hendes død, som det også var tilfældet med Inez Hasselblad. Ifølge anklageskriftet forsøgte den tiltalte også at stjæle Peter Olsens hævekort, men det 'mislykkedes, idet han ikke kunne finde det'.

Den ældre kvinde forklarede i retten, at hun var kommet på sygehus umiddelbart efter mandens død, men da hun kom tilbage, opdagede hun, at hans taske med blandt andet hans pung lå i hendes lejlighed.

James Schmidt nægter sig skyldig i drabene, men erkender at have misbrugt deres kort.

James Schmidt kræves idømt livsvarigt fængsel for tre drab, men nægter sig skyldig. Privatfoto
James Schmidt kræves idømt livsvarigt fængsel for tre drab, men nægter sig skyldig. Privatfoto

Fandt Inez død i en lænestol: - Hun følte sig utryg

Beboere døde på stribe: Politiet overså tre mord i samme ejendom

Tre drab på en måned

Serien af mord begyndte 5. februar sidste år cirka klokken 14, hvor den 82-årige Eva Hoffmeister blev dræbt i sin lejlighed Vangehusvej 1 F stuen tv., og gerningsmanden stjal hendes hævekort.

Liget nåede at blive kremeret, før politiet efter det tredje drab på Inez Hasselblad fik mistanke om en forbrydelse.

Politiet tror derfor, at Eva Hoffmeister også blev kvalt, men det kan af gode grunde ikke bevises, fordi der ikke har været en obduktion.

2. marts 2019 blev den 80-årige Peter Olsen ifølge politiet dræbt ved kvælning cirka kl. 09.20. Også her bliver drabet indledningsvist slået hen som naturligt.

Seks dage senere 8. marts blev Inez Hasselblad, 81, ifølge tiltalen dræbt mellem den 7. marts cirka kl. 18.30 og 8. marts kl. 12, hvor hun blev fundet død i lejligheden Vangehusvej 1 B 1. th.

En obduktion viste, at hun blev dræbt ved kvælning.

Drabene skete her på Vangehusvej på Østerbro i København. Foto: Jonas Olufson
Drabene skete her på Vangehusvej på Østerbro i København. Foto: Jonas Olufson

Hvis James Schmidt bliver kendt skyldig efter anklageskriftet, vil senioranklager Søren Harbo gå efter en dom på livstid. Subsidiært en forvaringsdom, som ligeledes er en tidsubestemt straf.