Drabssigtet købte mordvåben på Gul og Gratis: Sælger har et problem

Man bør ikke kunne købe et våben uden at vise gyldigt jagttegn på Gul og Gratis, siger direktøren for handelspladsen

Politiet afmærkede spor på gerningsstedet efter drabene på Langeland. Foto: Per Rasmussen
Politiet afmærkede spor på gerningsstedet efter drabene på Langeland. Foto: Per Rasmussen

Det var på den populære markedsplads Gul og Gratis, at den 25-årige mand købte det jagtgevær, som søndag aften blev brugt til at slå hans gravide ekskæreste og hendes nye samlever ihjel i landsbyen Snøde på Langeland.

Det har den drabssigtede selv fortalt til politiet, ifølge de politirapporter, der blev læst op i Retten i Svendborg, hvor han blev fremstillet i grundlovsforhør mandag.

En obduktion har vist, at de to ofre blev ramt af to skud hver i hovedet og i armen.

Den sigtede fortalte til politiet, at han havde købt geværet for en måned siden og betalt sælgeren via en bankoverførsel.

Der er lagt masser af blomster på gerningsstedet efter dobbeltdrabet, der har efterladt mange i sorg. Foto: Per Rasmussen Krimi Femårig pige moderløs efter dobbeltdrab: Hun har et stort og godt netværk

Geværet havde han lagt under sin seng indtil nogle dage før drabet, hvor han skar løb og kolbe af våbnet. Ifølge sin forklaring til politiet smed han geværet i bagagerummet sammen med ammunition, for at han kunne skræmme ekskærestens 35-årige samlever, hvis han 'prøvede på et eller andet.'

Den 25-årige har også forklaret, at han ikke havde noget jagttegn, men gerne ville tage det.

De meningsløse drab har rørt en hel landsby, og mange har vist deres respekt ved at lægge blomster på gerningsstedet. Foto: Per Rasmussen Krimi Efter brutalt dobbeltdrab: Ligene frigivet til familien

Og det strider imod reglerne for våbenhandel på Gul og Gratis, fortæller direktør for Gul og Gratis, Richard Wraae.

- Lovgivningen er meget klar på det område, og der er også derfor, vi gør opmærksom på, når man opretter annoncer for våben, at køber skal fremvise enten en gyldig samler-tilladelse eller jagttegn. Man må kun sælge det, hvis man ser et gyldigt jagttegn, siger han og tilføjer, at ham, der har solgt våbnet, har et problem.

Politiet arbejdede på gerningsstedet aftenen og natten igennem og sikrede spor. Foto: Per Rasmussen Krimi Nabo tæt på hæsligt dobbeltdrab: Han var målrettet og rolig

Direktøren er endnu ikke blevet kontaktet af politiet for at få oplysninger om handlen eller sælger. Og han må ikke selv gå ind og oplyse, hvem sælger af våbnet er, fordi brugerne er beskyttet af datalovgivningen.

Kræver retskendelse

- Så der skal faktisk en retskendelse til, hvis politiet henvender sig. Men så kan de få at vide, præcis hvornår det er handlet, fortæller direktøren og tilføjer, at de er forpligtet til at registrere, hvornår alle handler er oprettet, taget af og solgt.

Efterforskningsleder hos Fyns Politi, Henrik Justesen, fortæller, at de ikke er noget til den del endnu, fordi den ikke har højeste prioritet.

- Det skal nok komme, men det ændrer ikke på straffen.

- Hvad med ham, der har solgt det?

- Det skal vi se på, når vi ved mere om, hvordan det er solgt, siger han.

Mange har lagt blomster og breve på stedet, hvor kæresteparret blev myrdet. Foto: Per Rasmussen
Mange har lagt blomster og breve på stedet, hvor kæresteparret blev myrdet. Foto: Per Rasmussen
 

Han mener heller ikke, at det sker ofte, at folk opretter sig med falske identiteter, fordi det gør, at man sælger mindre, fordi købere som regel går ind og dobbelttjekker fx. telefonnumre på Krak.

- Hvordan har du det med, at drabsvåbnet er købt på jeres platform?

- Manden er jo tydeligvis forstyrret på en eller anden måde. Det er jo ikke normal adfærd. Det er megauheldigt og en forfærdelig sag, ingen tvivl om det. Men du kan også sige, at hvis folk køber et baseballbat, kan de bruge det til mange ting eller lave et bankrøveri. Men der er en årsag til, at man får jagttegn. Det er, fordi man har lært at omgås våben. Og det er også derfor, man skal vise et jagttegn for at købe våben, siger han.

- I formidler jo et platform, hvor man kan sælge våben. Er det så ikke for nemt bare at fralægge sig ansvaret og sige, at det er sælgers eget ansvar at se en våben-tilladelse?

- Jo, det kan du godt sige. Det kan jeg godt forstå, at du tænker sådan, siger han

Vil se på procedurer

- Nu har jeg haft det her site i 20-25 år. Jeg har aldrig hørt om det her før. Men der er ingen tvivl om, at ham, der har solgt det her, ikke har tjekket, at han har haft det her tegn, han skulle have, siger han.

- Vil I ændre noget?

- Vi kommer til at kigge vores procedurer igennem igen. Vi gjorde det for nogle år tilbage, men det er svært at gøre meget mere end at gøre opmærksom på, at når du sælger det her våben, så skal du være opmærksom på, at du altså skal se et jagttegn. Ellers må du ikke sælge det, siger Richard Wraae, der ikke mener, at det er en løsning, at markedsplatformen helt dropper at give mulighed for våbensalg, fordi han mener, at det er populært at sælge våben mellem jægere.

- Nu er Gul og Gratis jo meget stor i Jylland og på Fyn, og der er det med at gå på jagt jo en generationsting. Det har man gjort gennem generationer. Og man har handlet våben mellem familier i mange år. Det er ikke så udbredt i storbyer, men det er en del af livet vestpå. Hvis du kom til Grønland er der nok ikke mange, der tager ud på slæde uden riffel, konstaterer han.

Den 25-årige drabssigtede er foreløbigt varetægtsfængslet frem til 9. maj og skal desuden mentalundersøges. Han har nægtet at tage stilling til skyldsspørgsmålet eller afgive forklaring i retten, fordi han er forvirret i hovedet.