Drabstiltalt: Filmede lig i swimmingpool

En 21-årig mand, som er tiltalt i sag om drab i Blåvand, har afgivet sin vidneforklaring

I dag startede retssagen mod en 21-årig mand, som er tiltalt for at slå en 61-årig mand ihjel og for brandstiftelse, der førte til, at mandens hustru døde af kulilteforgiftning.   Foto: Anita Graversen
I dag startede retssagen mod en 21-årig mand, som er tiltalt for at slå en 61-årig mand ihjel og for brandstiftelse, der førte til, at mandens hustru døde af kulilteforgiftning. Foto: Anita Graversen

RETTEN I ESBJERG: Iført sine kridhvide Nike, mørkeblå jeans, en lyseblå skjorte og en sort cardigan blev en 21-årig drabstiltalt mand ført hen til sin plads af to politifolk. På stolene langs endevæggen sad hans forældre tæt op ad hinanden. De holdt i hånden. Længere henne sad familien til de omkomne.

Den 21-årige mand skulle komme med sin version af, hvad der skete natten mellem 27. og 28 maj 2019, hvor den 61-årige Cai Lennart Henriksen og hans samleverske, 85-årige Else Nielsen, blev fundet døde i deres nedbrændte hus i Blåvand.

Den unge mand, som er tysker, er tiltalt for manddrab, usømmelig omgang med lig og brandstiftelse.

Cai Lennart Henriksen er ifølge retsmedicinerne død af flere slag mod hovedet og derefter smidt i poolen. Hans samleverske, Else Nielsen, blev fundet død af kulilteforgiftning i en seng i et andet værelse. Den 21-årige mand nægter sig skyldig i alle tiltaler.

På bar på med den dræbte

Han var på ferie med sin familie i området, og om aftenen 27. maj tog han ned i Blåvand By.

- Jeg havde drukket noget rom og røget lidt hash, men jeg var ikke beruset. Min familie var allerede gået i seng, og jeg ville ned og se, om der måske skete noget i byen.

Nede i byen gik den 21-årige mand på bar. Her drak hen lidt mere rom og snakkede med de andre gæster på baren. Da baren lukkede til midnat, forlod han baren med to andre mænd.

- Jeg kan ikke huske, om de præsenterede sig. Den ene forsvandt relativt hurtigt. Den anden skulle samme vej, så vi fulgtes. Han var ældre end mig.

Bundet på hænder og fødder
Det næste den 21-årige mand husker, sagde han i retten, var, at han vågnede op midt om natten i en seng, nøgen og bundet på hænder og fødder.

- Jeg gik i panik, og vred mig løs. Jeg blev meget bange og tænkte, at der nok var sket mig noget grimt, forklarede han og brød ud i gråd.

Anklager Rikke Brændgaard-Nielsen spurgte, hvorfor han troede, at der er sket ham noget grimt?

- Det formoder jeg, når jeg vågner op nøgen, bundet i en seng. Dagen efter opdagede jeg skrammer overalt på min krop, sagde han grædende.

Anklageren spurgte: - Men det var først efter tre måneder i varetægtsfængsling, at du kom med denne beskrivelse. Hvorfor det?

- Det ved jeg ikke. Jeg havde en advokat først, men så fik jeg en bedre advokat, som fortalte mig, at det var vigtigt at fortælle sådan noget, svarede han.

Billede af det nedbrændte hus i Blåvand. Foto: Anita Graversen
Billede af det nedbrændte hus i Blåvand. Foto: Anita Graversen

Filmer liget med sin telefon
I løbet af dagen forud for den skæbnesvangre nat havde den nu tiltalte lavet små videoer på sin telefon, som også blev vist i retten. De fleste af videoerne var harmløse, viste den 21-årige og blev sendt til venner på appen Whatsapp.

Dog var der to videoer, som anklageren i retten var særlig optaget af.

Den første video var optaget klokken 2.43 og viste først den 21-årige mands hvide sko stå oven på en blodplet. Herefter filmede han liget af Cai Lennart Henriksen, der lå i poolen med ryggen op, hvorefter den 21-årige mand gik videre ud i en mellemgang og filmede et lille bål i hjørnet af et værelse.

Anklageren spurgte den tiltalte:

- Hvorfor hiver du ikke Cai Lennart Henriksen op ad poolen i stedet for at filme?

- Jeg ved det ikke. Jeg var bange og i panik og kunne ikke tænke klart.

- Forsøger du på noget tidspunkt at hjælpe ham?

- Det ved jeg ikke. Tilsyneladende ikke.

- På videoen går du rundt med rolige skridt og filmer. Kan du forklare, hvordan du kan det, når du er i panik? spurgte anklageren.

- Jeg ved med sikkerhed, at jeg var frygtelig bange og i chok. Jeg ønsker det også anderledes.

- Hvorfor filmer du ilden i hjørnet?

- Det ved jeg ikke.

- Hvorfor forsøger du ikke at slukke ilden?

- Det logiske ville være at forsøge at slukke ilden og ringe til brandvæsnet, men jeg tænkte ikke klart. Jeg har ingenting med det at gøre, sagde den tiltalte.

Ti minutter senere er der optaget endnu en video. Den er startet udenfor, hvorefter der bliver filmet ind i huset og igen ned poolen. Kort efter vender kameraet og man kan se, at bålet i hjørnet er blevet endnu større og voldsommere.

- Jeg kan se på den her video, at der er kommet en sort lænestol til henne i bålet. Er det dig, som har lagt den ind? spurgte anklageren.

- Nej, det er det ikke.

- Så du andre i huset den aften?

- Jeg så ikke nogen, jeg har heller ikke talt med nogen. Men jeg er sikker på, at det ikke er mig, som har stillet stolen der, sagde den 21-årige.

- Hvorfor filmer du igen poolen, hvor Cai Lennart Eriksen ligger, i stedet for at hjælpe?

- Det ved jeg ikke.

Skrev med venner
En gruppechat på den tiltaltes telefon blev også fremlagt under retsmødet i Esbjerg. Da den tiltalte fik fremvist beskederne i retten, sagde han, at han ikke genkendte dem.

Der er planlagt yderligere tre dage til retssagen.