Dræbt dansk-tjetjener ledte kampen mod russerne i Ukraine

Den dræbte dansk-tjetjener Isa Munajev, var en ledende skikkelse i ukraninernes kamp mod oprørerne i Østukraine

Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, der måske er bedre kendt under navnet 'Boksetræneren fra Birkerød', er blevet dræbt under kamphandlinger i den østlige del af Ukraine. (Privatfoto)
Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, der måske er bedre kendt under navnet 'Boksetræneren fra Birkerød', er blevet dræbt under kamphandlinger i den østlige del af Ukraine. (Privatfoto)
Følg Krimi

Mandag aften skriver flere danske og ukrainske medier, at dansk-tjetjeneren Isa Munajev er blevet dræbt i det østlige Ukraine, hvor han kæmpede mod de russisk støttede oprører.

Den dansk-tjetjenske kriger også kaldet 'Bokseren fra Birkerød', spillede angiveligt en central rolle i kampen mod oprøret og de russiske styrker i den østlige del af Ukraine.

Det skriver Berlinske, der i oktober 2014 mødtes med Munajev i en militær træningslejr i Ukraine.

Ved den lejlighed fortalte den nu dræbte Munajev, at han var veteran fra to krige mod Rusland i Tjetjenien og at han i Ukraine var øverstkommanderende for en bataljon af primært tjetjenske frivillige, der kæmpede på Ukrainsk side.

Indædt had til Putin
Også TV 2 havde i oktober mulighed for at tale med den nu formodet dræbte. Dengang forklarede Munajev sit indædte had til de russiske styrker og i særdeleshed den russiske præsident således:

- Jeg er far til en dræbt datter og søn af en dræbt far. Min søster er dræbt. Jeg har ikke bare hørt om det, jeg har mærket russernes gemene natur, sagde han dengang.

Artiklen fortsætter under billedet

.

Munajev nummer to fra venstre poserer i militæruniform og automatvåben sammen med våbenbrødre (Privatfoto)
Munajev nummer to fra venstre poserer i militæruniform og automatvåben sammen med våbenbrødre (Privatfoto)

I samme forbindelse proklamerede han:

- Jeg er Putins værste fjende, og jeg er stolt af det. Jeg vil sige det til hele verden: Putin er en morder og en terrorist.

Boede i Birkerød
Munajev havde før han tog til Ukraine folkeregisteradresse i Birkerød og var et kendt ansigt i det dansk-tjetjenske miljø. Blandt andet var han formand for den tjetjenske forening Frit Kaukasus og kaldte sig minister i den tjetjenske eksilregering.

I Birkerød arbejdede han som boksetræner for et ungdomshold, efter at han i 2007 kom til Danmark.

Tidligere har vi her på siden skrevet, at i alt seks mænd fra Danmark har sluttet sig til den tjetjenske kampgruppe. Fem af dem har dansk statsborgerskab, og de fleste har rødder i det urohærgede Nordkaukasus.

Det er endnu ikke bekræftet fra officiel side, at Isa Munajev er dræbt i Ukraine, men TV 2 News har været i kontakt med foreningen Frit Kaukasus, der overfor stationen fortæller om Isa Munajevs død.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby