Dræbt med pile af isoleret stamme: 'De risikerer at blive udryddet'

Den amerikanske missionær John Allen Chau blev dræbt med pile på en isoleret ø af et fjendtligt stammefolk. Nu advarer organisation mod at tage derud for at hente liget

Beboerne på North Sentinal Island vil ikke have besøg af fremmede. Video: Love Bite Productions

John Allen Chau var en eventyrlysten mand, og det med at koste ham livet. Endda på en af de mest brutale måde, man kan forestille sig.

I sidste uge chartrede den ukuelige missionær en trækano af lokale fiskere. Han lagde derefter an til at udforske det næsten ukendte og fjendtlige stammefolk på den lille indiske tropeø North Sentinel Island. Den ligger i Den Bengalske Bugt i øgruppen Andamanerne.

Det kom han til at fortryde.

Det ukendte stammefolk blev rasende, da de så en fremmed mand på deres ø, og de valgte derfor at slå ham ihjel med pile. Efterfølgende er det blevet offentliggjort, at John Allen Chau formentlig blev begravet på stranden, men det har skabt problemer.

De indiske myndigheder har forsøgt at finde en måde, hvorpå liget kan blive hentet. Derfor har de talt med antropologer og stammeeksperter, der skal give deres bud på, hvad der skal gøres.

Men organisationen Survival International, der arbejder for stammefolks rettigheder i hele verden, har et godt råd. Lad være med at forsøge. Det er livsfarligt for alle. Også stammefolket.

Artiklen fortsætter under billedet

Her et sjældent billede af stammefolket.
Her et sjældent billede af stammefolket.

- Vi opfordrer de indiske myndigheder til at aflyse deres planer om at hente John Allen Chaus lig. Et sådant forsøg vil være ekstremt farligt. Både for myndighedernes folk, men også for stammefolket, der risikerer at blive udryddet, hvis en udefrakommende sygdom bliver introduceret på øen, siger organisationens direktør, Stephen Corry, i en pressemeddelelse.

Samtidig er han overbevist om, at stammen vil forsøge at forsvare sig med alle midler.

- Risikoen for, at en dødelig epidemi eller sygdom som eksempelvis influenza, mæslinger eller andre sygdomme er reel, og den stiger ved enhver form for kontakt. Forsøg på at nærme sig folket har tidligere mundet ud i, at de forsøger at forsvare sig, siger han.

Pil hamrede ind i hans bibel før han blev dræbt

Myrdet på fjendtlig ø: Missionær blev gennemboret af pile

Uhyre restriktivt
Adgangen til North Sentinel er uhyre restriktiv, men John Allen Chau formåede at ankomme til øen ved at betale lokale fiskere.

Den 27-årige amerikaner er blevet heftigt kritiseret for sin opførsel, der ikke bare indebar personlige risici. Ifølge antropologiprofessor ved universitetet i New Delhi, P.C. Joshi, der har studeret stammen, kunne amerikanerens eventyrlyst have forvoldt enorm skade på øboerne.

- De har levet isoleret i mere end tusind år. De er ikke immune over for noget som helst. Havde han haft en mild forkølelse og smittet et stammemedlem, kunne han have slået dem alle ihjel.

- Det var et tåbeligt eventyr, siger han til AP.

John Allen Chau til højre få dage, før han rejste til den isolerede ø. Foto: AP
John Allen Chau til højre få dage, før han rejste til den isolerede ø. Foto: AP
 

Indisk politi har anholdt syv mennesker, der hjalp Chau til øen.

Det er tidligere sket, at stammen har slået uventede gæster ihjel.

I 2006 brød to fiskeres båd fri, mens den lå for anker nær øen, og fiskerne sov. Bølgerne bar båden til øens strand. Her blev fiskerne dræbt af stammen.

Indiske myndigheder planlægger en mission til øen, der skal hente den unge missionærs lig. Hvordan og hvornår er usikkert.

Politiet afviser dog umiddelbart at efterforske yderligere og i sidste ende sigte nogen for drabet.

Sendte brev
Før han blev dræbt af en isoleret stamme på øen North Sentinel Island i Det Indiske Ocean, skrev den unge amerikanske missionær John Allen Chau et sidste brev til en ven, om de oplevelser han nåede at have på øen, inden han blev dræbt.

Brevet gav han til de fiskere, der havde hjulpet ham tæt på øen, hvor han nåede at opholde sig, inden han blev gennemboret af dræbende pile sendt af stammefolket.

Artiklen fortsætter under billedet

I sin kajak roede han til de fjendtlige stammefolk. Han kom aldrig hjem. Foto: Privat
I sin kajak roede han til de fjendtlige stammefolk. Han kom aldrig hjem. Foto: Privat
 

Ifølge The New York Times nåede den unge amerikaner at skrive et 13 sider langt brev eller en slags dagbog med mange udstregninger og kludret skribleri, som fiskerne efterfølgende har overleveret til de indiske myndigheder.

Og det var foruroligende, hvad han ifølge brevet oplevede på øgruppen Andamanerne, der ligger i Den Bengalske Bugt øst for Indien.

Da Mr. Chau forsøgte at uddele fisk og gaver, 'skød en dreng en pil direkte ind i min bibel, som jeg holdt. Jeg greb pilakslen, da den brød i min bibel og følte pilens hoved,' sagde han.

'Det var metal, tyndt men meget skarpt.', står der i brevet.

Mr. Chau snublede tilbage og råbte herefter til drengen, der sendte pilen afsted.

I løbet af de næste to dage padlede Mr. Chau frem og tilbage i sin kajak mellem øen og den fiskerbåd, der havde hjulpet ham tæt på, mens han var usikker på, hvad han skulle gøre.