Dræbte advokat i fogedretten: Her er hans dom

Anders Lindholt blev offer for en frustreret morfar, der endte som en iskold drabsmand - nu er han idømt livstid i fængsel

Her afsiger dommer Kari Sørensen dommen over Jørgen Saugsted.

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Det koster den 67-årige Jørgen Saugsted fængsel på livstid, at han i september sidste år tog en oversavet jagtriffel med i fogedretten og skød og dræbte advokat Anders Lindholt og sårede sin eks-svigersøn.

Det har en dommer ved Retten på Frederiksberg netop slået fast.

Derudover skal han betale erstatning 130.000 kroner til hver af Anders Lindholts fire efterladte - en kone og tre børn - altså i alt 520.000 kroner. Dertil kommer en tortgodtgørelse til den 31-årige eks-svigersøn, som blev hårdt såret, på 30.000 kroner og 46.011 kroner i erstatning til fogedretten, hvor hele dramaet udspillede sig.

Blomster foran fogedretten i København, hvor Anders Lindholt mistede livet. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Krimi Morfar tiltalt for drab: Brutal lydfil afspillet i retten

Jørgen Saugsted tog sig betænkningstid i forhold til, om han vil anke straffen. Han tog dommen med ophøjet ro, men hans datter, som sad på tilhørerrækkerne, brød sammen i gråd, da dommen blev læst op. Sammen med Jørgen Saugsteds kone gik de op og tog hans hånd og hviskede til ham, inden han blev ført væk.

Med livstidsdommen fulgte dommeren anklager Stig Fleischers krav om den hårde dom. Fleischer kaldte det i sin procedure for 'den ultimative forbrydelse'.

- Det var så planlagt og så kynisk og koldblodigt, sagde anklageren og tilføjede, at det var 'få centimeter', der gjorde, at den 31-årige ikke også mistede livet. Advokaten Anders Lindholt blev ramt af tre skud - herunder et i hjertet, som var dræbende.

- Det havde karakter af likvidering, lød det videre.

Krimi Anklager kræver livstid: Drab var kynisk og koldblodigt

Og i begrundelsen lagde dommeren netop vægt på, at drabet havde været 'nøje planlagt og velovervejet'.

- Jeg ser ikke nogen formildende omstændigheder i denne sag, lød det fra dommer Kari Sørensen.

Her kan du se et interview med anklager Stig Fleischer efter torsdagens dom (foto: Anders Lindved)

Her kan du se et interview med forsvarer Merethe Stagetorn (foto: Anders Lindved)

Drabet og drabsforsøget skete 16. september, hvor den 67-årige morfar var mødt op i fogedretten på sin datters vegne. Her havde datteren og hendes eksmand i et års tid kæmpet mod hinanden i en samværssag om deres lille søn, og det havde tæret så hårdt på den 67-årige morfar, at han ikke så anden udvej end at sætte en blodig stopper for det hele.

nationen Kæmpeslagsmål: 2527 vrede mødre i retten mod 2527 vrede mænd

Derfor gik han dagen før retsmødet ud i sit værksted, savede sin jagtriffel over, så den kunne være i tasken og skrev et afskedsbrev, hvor han slog fast, at det alene var hans egen beslutning at dræbe Anders Lindholt og den 31-årige eks-svigersøn.

Krimi Kølig morfar i retten for advokat-drab: Sagen var kørt af sporet

Dagen efter kørte han fra Sydsjælland til København og ganske kort inde i retsmødet - efter en diskussion med sagens dommer - greb han geværet og skød i alt seks gange, inden han løb tør for patroner.

Han ville - ifølge sin egen forklaring - efterfølgende tage sit eget liv, men måtte i stedet forlade retten med et tomt gevær og blev kort efter anholdt af politiet.

Her kan du se et interview med chef for Ekstra Bladets kriminalredaktion Carsten Norton (foto: Anders Lindved)

Disse optagelser er fra minutterne efter skuddene faldt i september