Dræbte filmstjerne: Retssagen har taget hårdt på ham

Forsvarsadvokaten til 25-årige Barzan Khalil fortæller, at retssagen har været belastende for drabsmanden

Shinda Khalil var en kendt skuespiller i Syrien, inden hun flygtede til Danmark, hvor hun blev dræbt kort før nytår sidste år (Foto: Gamjoo.ir)
Shinda Khalil var en kendt skuespiller i Syrien, inden hun flygtede til Danmark, hvor hun blev dræbt kort før nytår sidste år (Foto: Gamjoo.ir)

25-årige Barzan Bahjat Khalil blev mandag i Retten i Horsens kendt skyldig i drab og idømt 13 års fængsel for drabet på sin søster sidste år i december.

- Han har modtaget dommen, og det betyder, at han ikke anker sagen, siger René Schack, der har været forsvarsadvokat for Barzan, til Ekstra Bladet.

Forbrydelsen fandt sted i en lejlighed i Sønderbrogade i Horsens, hvor den dræbte, Shinda Khalil, boede. Hun var en kendt skuespiller i Syrien, inden hun flygtede til Danmark, hvor hun blev dræbt kort før nytår sidste år.

Det 28-årige offer havde 70 læsioner på kroppen efter at være blevet overfaldet af sin bror. Heraf var flere af læsionerne dybe snitsår tværs over ansigtet.

Barzan Bahjat Khalil er kendt skyldig i drabet på sin egen søster i Horsens sidste år. (Politifoto)
Barzan Bahjat Khalil er kendt skyldig i drabet på sin egen søster i Horsens sidste år. (Politifoto)
 

25-årig er kendt skyldig i knivdrab på sin søster

Det har været belastende for ham
Ifølge forsvarsadvokaten var der flere grunde til, at Barzan valgte at modtage dommen.

- Han vil jo risikere at få 14 år, som anklageren lavede påstand om, så jeg har også rådet ham til at modtage dommen. Og sagen har været meget belastende for ham, så han er tilfreds med, at den er afsluttet nu, siger René Schack.

Normalt bliver man dømt til 12 års fængsel for et drab, men der kan være familiære omstændigheder, der gør, at man får under 12 år. Det håbede René Schack og hans klient på, men forsvarsadvokaten mener, at straffen ellers er normal i sådan en sag.

– Retten lagde vægt på, at det skete under skærpede omstændigheder, men det kunne også have været 14 år, som anklageren gik efter, siger forsvarsadvokaten.

Barzan Khalil blev også kendt skyldig i at flygte fra en psykiatrisk afdeling i Horsens, hvor han sad varetægtsfængslet i surrogat.

Efter flugten fra psykiatrisk afdeling tog han til Grækenland, hvor han kort efter blev anholdt, da han henvendte sig til den danske ambassade, fordi han var løbet tør for medicin.

Tripeldrab i Aalborg: De myrdede også deres bror og søster

De havde et godt forhold
Anklagemyndigheden havde krævet 14 års fængsel til manden, men er alligevel tilfreds med dommen.

- Vi er over den normale strafferamme på 12 år, som er den typiske strafferamme for drab. Dette drab skete under skærpede omstændigheder, og derfor har retten valgt at lægge sig på 13 år, siger anklager Anna Holm Christensen fra Sydøstjyllands Politi til Ritzau.

Motivet til drabet er stadig uvist.

- De havde normalt et godt forhold til hinanden. Han (red., den dømte) kan ikke rigtigt erindre, hvad det er, der skete, men han får et flashback til Syrien, og det næste han så husker er, at søsteren ligger død på gulvet, siger anklager ved Sydøstjyllands Politi, Anna Holm Christensen til Ritzau efter dommen.

Udover fængselsdommen er den 25-årige mand desuden frakendt retten til at modtage ydelser efter søsterens død; herunder retten til arv, forsikringssummer og pensioner – og han er udvist fra Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Den dømte har været varetægtsfængslet i surrogat siden den 29. december 2014- dog afbrudt i perioden 29. juni til den 24. juli 2015 efter flugten fra Psykiatrisk Afdeling. Den 25-årige blev efter flugten fundet i Grækenland, og han har siden været varetægtsfængslet i surrogat på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Efter dommen afsoner han direkte i et dansk fængsel.

Formodet drabsmand hentes hjem fra Grækenland

Sigtet for mord: Farlig 25-årig på flugt