Dræbte konen efter morgengymnastik: Jeg savner hende meget

En 80-årig mand husker ikke, at han i januar slog sin kone ihjel med 13 slag med to et-kilos håndvægte. Ifølge retslægerådet var han sindssyg i gerningsøjeblikket

Huset på villavejen i Farum er netop solgt for 3,7 mio. kr. syv måneder efter drabet. (Foto: Kenneth Meyer)
Huset på villavejen i Farum er netop solgt for 3,7 mio. kr. syv måneder efter drabet. (Foto: Kenneth Meyer)

RETTEN I LYNGBY (Ekstra Bladet): Det forbliver formentlig et mysterium, hvad der 28. januar fik en 80-årig mand til at slå sin elskede kone gennem mere end 40 år ihjel i parrets hjem i Farum.

Det står klart, efter manden onsdag har afgivet forklaring i retten i Lyngby, hvor han sidder tiltalt for drab. Manden nægter sig formelt skyldig, fordi han ikke husker, hvad der skete, men har samtidig erkendt, at det må være ham, der slog den 68-årige kvinde ihjel.

80-årig tiltalt for drab på sin kone: Nu skal han gøres arveløs

- Jeg havde haft det fysisk og psykisk dårligt i noget tid – og den pågældende dag havde jeg haft en rigtig dårlig nat, hvor jeg ikke sov så meget, forklarede den 80-årige mand i retten, hvor han også fortalte, at han flere gange tidligere har været indlagt med depression.

Alligevel forløb morgenen på mange måder som den plejede. Parret, som har kendt hinanden i 43 år og har været gift siden 1973, spiste morgenmad og snakkede – blandt andet om, at de skulle søge noget hjælp til den 80-årige. Derefter gik han i gang med sin morgengymnastik, som var en del af den daglige rutine. Til gymnastikken brugte han blandt andet to røde et-kilos håndvægte.

- Jeg husker, hun sagde noget om, at ikke igen ville opleve, at jeg blev indlagt, forklarede den 80-årige grædende. Han var gennem hele sin forklaring lavmælt og tydeligt mærket af sagen.

Herefter husker han ikke mere. Men ifølge politiets tekniske beviser slog den 80-årige først sin kone 13 gange i hovedet med sine træningshåndvægte, hvorefter han kvalte hende med hænderne og en blomstret pude, han hentede i et andet rum.

Derefter forlod han hjemmet, låste døren efter sig og satte sig ind i sin bil. Ved Allerød kørte han op i bagenden af en lastbil med høj hastighed – efter alt at dømme i forsøget på at begå selvmord.

- Har du nogen idé om, hvorfor du gjorde det, spurgte anklageren, hvortil den 80-årige svarede, at han ikke kunne finde en forklaring.

- Vi havde det godt sammen, og vi skændtes aldrig, vi diskuterede kun som alle andre ægtepar. Vi skændtes heller ikke den morgen, sagde han, hvorefter anklageren ville vide, hvad han tænker om drabet i dag.

- Jeg savner hende meget, lød hans kortfattede og grådkvalte svar.

I retten onsdag var der indkaldt fem vidner – heriblandt den 80-åriges to børn fra et tidligere ægteskab samt en anæstesisygeplejerske, som havde vagt på Hillerød Sygehus den dag, den 80-årige blev indlagt.

Sygeplejersken forklarede, at den 80-årige var blevet spurgt om, hvorvidt han havde pårørende, der skulle underrettes om hans ulykke, hvortil han svarede: 'Jeg har lige slået min kone ihjel'.

Det gentog han flere gange – til personalet på hospitalet og til politiet – men forklarede ikke hvorfor. Af forskellige rapporter fremgår det, at han var meget konfus.

Heller ikke hans to børn – en søn og en datter – havde et bud på, hvorfor deres stedmor skulle dø.

- Det er så uvirkeligt, sådan er min far ikke. Han er en god far og meget omsorgsfuld, forklarede datteren blandt andet, mens sønnen sagde:

- Jeg har aldrig oplevet et ægtepar, der var så lykkelige som dem. Jeg har stadig svært ved at fatte det.

Den 80-årige har siden drabet været indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor han blandt andet har fået elektrochok. Det er også anklagerens påstand, at han skal dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, hvilket sker efter anbefaling fra retslægerådet, der har har erklæret ham sindssyg i gerningsøjeblikket.